Αύξηση ρεκόρ στην παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης και ζήτηση στα ύψη

Η επέκταση των καλλιεργειών, η βελτίωση της μετατροπής κόκας σε σκόνη κοκαΐνη, τα νυχτερινά κέντρα που άνοιξαν μετά την πανδημία και οι...παραδόσεις σε πελάτες μέσω ταχύδρομείου
via Associated Press

Η παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ καθώς η ζήτηση ανακάμπτει μετά τα lockdowns λόγω πανδημίας κορονοϊού.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα σε έκθεσή του ανέφερε ότι η καλλιέργεια κόκας αυξήθηκε κατά 35% μεταξύ 2020 και 2021 σε επίπεδα ρεκόρ ενώ τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι έχουν αναδυθεί νέοι κόμβοι διακίνησης στη Δυτική και Κεντρική Αφρική.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν τις διεθνείς ταχυδρομικές υπηρεσίες πιο συχνά για να μεταφέρουν ναρκωτικά στους καταναλωτές.

Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική είναι οι μεγαλύτερες αγορές κοκαΐνης, ακολουθούμενες από τη Νότια και Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική.

Ενώ η έκθεση ανέφερε ότι οι αγορές στην Αφρική και την Ασία ήταν «ακόμα περιορισμένες», ο Ghada Waly του ΟΗΕ είπε ότι η δυνατότητα επέκτασης της αγοράς εκεί ήταν μια επικίνδυνη πραγματικότητα.

Η Παγκόσμια Έκθεση για την Κοκαΐνη ανέφερε ότι η αύξηση της παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της επέκτασης στην καλλιέργεια κόκας, καθώς και της βελτίωσης στη μετατροπή της κόκας σε σκήνη κοκαΐνη.

Επισημαίνεται επίσης ότι το ξέσπασμα του Covid-19 είχε «ανασταλτικό» αποτέλεσμα στις αγορές, καθώς τα διεθνή ταξίδια περιορίστηκαν σοβαρά. Η ζήτηση για κοκαΐνη μειώθηκε καθώς τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ έκλεισαν κατά τη διάρκεια του lockdown της πανδημίας.

«Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αυτή η ύφεση είχε μικρό αντίκτυπο στις μακροπρόθεσμες τάσεις...Η παγκόσμια προσφορά κοκαΐνης βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ», όπως επισημαίνεται .

Βασικά ευρήματα:

  • Η Κολομβία εξακολουθεί να κυριαρχεί στις διαδρομές διακίνησης αν και οι διαδρομές προς την Ευρώπη έχουν εξελιχθεί
  • Η κατανάλωση στην Αυστραλία κορυφώθηκε στα μέσα του 2020, μειώθηκε κατά 50% το επόμενο έτος και αυξήθηκε «μέτρια» τους τελευταίους μήνες του 2021
  • Μεξικανικές και βαλκανικές εγκληματικές ομάδες έχουν πλησιάσει πιο κοντά στο κέντρο παραγωγής για να αποκτήσουν πρόσβαση σε προμήθειες
  • Η χρήση της κοκαΐνης κρακ είναι σε ανοδική τάση σε αρκετές δυτικοευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου, της Γαλλίας και της Ισπανίας
  • Στην Ουκρανία, η αγορά είχε επεκταθεί η χρήση, αλλά από την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο, η ζήτηση έχει διαταραχθεί

Σχολιάζοντας την έκθεση, η επικεφαλής έρευνας και τάσεων του ΟΗΕ Angela Me είπε ότι η προσφορά κοκαΐνης έχει αυξηθεί ειδικά στη Νότια Αμερική καθώς εγκληματικές ομάδες έχουν πάρει τον έλεγχο περιοχών που προηγουμένως διοικούνταν από τη μεγαλύτερη ανταρτική ομάδα της Κολομβίας - Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (Farc).

Όπως είπε ότι αυτό έχει οδηγήσει σε ανταγωνισμό μεταξύ των ομάδων - συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ξένων ομίλων - που αύξησε την παραγωγή.

Δημοφιλή