Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Μία διαπραγμάτευση αναγκαστικά οδηγεί σε συμβιβασμό»

Αναμνήσεις διπλωματικού παρασκηνίου και εκτιμήσεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια από τον Αλέξανδρο Μαλλιά
Στιγμιότυπο από την συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρο Μαλλιά, που έγινε (Τρίτη 26/11/2019) στο βιβλιοπωλείο «Επί λέξει».
Στιγμιότυπο από την συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρο Μαλλιά, που έγινε (Τρίτη 26/11/2019) στο βιβλιοπωλείο «Επί λέξει».
HuffPost Greece

Ένας άνθρωπος που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο διπλωματικό σώμα και με ενεργή συμμετοχή σε κρίσιμες περιόδους για τη χώρα, ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, μοιράστηκε την εμπειρία του σε εκδήλωση που έγινε (Τρίτη 26/11/2019) στο βιβλιοπωλείο «Επί λέξει».

Σε μία συζήτηση που συντόνισε ο πολιτικός αναλυτής Σάκης Μουμτζής, ενώ έθεσαν δημοσιογραφικά ερωτήματα ο διευθυντής της HuffPost Greece Αντώνης Φουρλής και η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη, παρουσία διπλωματών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων του Τύπου, ο κ. Μαλλιάς αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με τις βαλκανικές χώρες, την Τουρκία αλλά και τις Η.Π.Α., καθώς θήτευσε ως πρέσβης και στην Ουάσινγκτον.

Με αφορμή τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, αλλά και την ένταση που παρατηρείται στην σχέση μας με την Τουρκία, ο κ. Μαλλιάς τόνισε ότι ένα μάθημα που πρέπει να γνωρίζουμε, είναι να βάζουμε τον πήχη των απαιτήσεων, εκεί που μπορούμε να τον φτάσουμε. Και αυτό το μάθημα, σύμφωνα με τον κ. Μαλλιά, προκύπτει από τη γνώση ότι μία διαπραγμάτευση οδηγεί αναγκαστικά σε συμβιβασμό.

Για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, σύμφωνα με την εμπειρία του κ. Μαλλιά, θα πρέπει να διαχωριστούν οι δύο υποθέσεις και προχωρήσουν οι συζητήσεις για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί το χρονικό διάστημα των διαπραγματεύσεων, για να διορθώσει πτυχές στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.«Όσον αφορα στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ, πρέπει να δούμε προσεκτικά τις προτάσεις του κ.Μακρόν και να σταθμίσουμε κατά πόσο μας συμφέρουν .Υπάρχουν σοβαρά ”αγκάθια” που πρέπει να επιλυθούν και που σχετίζονται άμεσα με την στάση της Αλβανίας απέναντι στην ελληνική μειονότητα. Και χωρίς να παραγνωριστεί η επιρροή της Τουρκίας στη διαμόρφωση των αλβανικών θέσεων, κυρίως για τη θαλάσσια ζώνη, όπου και υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ Αθήνας και Τιράνων», ανέφερε.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τον καταστροφικό σεισμό στην Αλβανία (27 Νοεμβρίου 2019) ο κ. Μαλλιάς σημείωσε ότι - παρά την αλληλεγγύη που έδειξε αμέσως η ελληνική κυβέρνηση προς την γειτονική χώρα - δύσκολα θα επαναληφθεί το φαινόμενο του 1999, όταν Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν κοντά καθώς τα ελληνικά σωστικά συνεργεία προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στους τούρκους σεισμοπαθείς.

Πάντως ένα μεγάλο ερώτημα που μπορεί να καθορίσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη νοτιανατολική Μεσόγειο, είναι η θέση που θα πάρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε πιθανή περαιτέρω όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Μαλλιάς, η στάση που κρατά παραδοσιακά η Ουάσινγκτον, είναι αυτή της προώθησης των συμφερόντων της Αμερικής και μόνο. Η άποψη που εξέφρασε ο πρέσβης επί τιμή, συνοψίζεται στη φράση: «Σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας, πρέπει να έχουμε συναίσθηση ότι θα αμυνθούμε μόνοι μας. Η πολιτική εθνικής μας ασφάλειας πρέπει να ξεκινάει από αυτή την στενάχωρη πραγματικότητα».

Όσον αφορά στο μείζον θέμα του προσφυγικού, η εκτίμηση του κ. Μαλλιά είναι ότι η Ελλάδα διαχειρίζεται ένα πρόβλημα στο οποίο δεν υπάρχει λύση.

Δημοφιλή