Άλκη επιτίθεται σε αγωνιστικό έλκηθρο τραυματίζοντας 4 σκυλιά

«Έτρεξα να σώσω τη ζωή μου και προσευχήθηκα να είμαι αρκετά γρήγορη για να μην σκοτωθώ εκείνη τη στιγμή. Πάτησε την ομάδα μου (τα σκυλιά) και μετά στράφηκε σε εμένα».
H άλκη αμετακίνητη και αντιστεκόμενη στην αθλήτρια που επιχειρούσε να την διώξει από το σημείο όπου ακινητοποιήθηκε το έλκηθρο με τα σκυλιά της.
H άλκη αμετακίνητη και αντιστεκόμενη στην αθλήτρια που επιχειρούσε να την διώξει από το σημείο όπου ακινητοποιήθηκε το έλκηθρο με τα σκυλιά της.
Bridgett N Scotty Watkins / Facebook

Μία μεγάλη άλκη πέρασε πάνω από μία ώρα τσαλαπατώντας την ομάδα σκύλων έλκηθρου μίας αρχάριας αθλήτριας στην άγρια ​​φύση της Αλάσκας την περασμένη εβδομάδα - και η επίθεση δεν τελείωσε, ακόμα και όταν η Μπρίτζετ Γουάτκινς άδειασε το όπλο της πάνω στο μεγάλο ζώο.

Η ίδια έγραψε στο Facebook την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίουα, ότι η άλκη, αφού τραυμάτισε σοβαρά τέσσερα από τα σκυλιά της, δεν θα έφευγε και ότι η δοκιμασία σταμάτησε μόνο αφού κάλεσε φίλους για βοήθεια και ένας εμφανίστηκε με ένα τουφέκι υψηλής ισχύος και σκότωσε την άλκη με έναν πυροβολισμό.

«Αυτές ήταν οι πιο φρικτές 24 ώρες της ζωής μου», έγραψε η Γουάτκινς στην ανάρτησή της μετά την επίθεση, που έγινε στο σύστημα μονοπατιών του ποταμού Salcha κοντά στο Fairbanks.

Όμως, λίγες μέρες αργότερα, τα τέσσερα σκυλιά της είναι σε κατάσταση αποκατάστασης και η ίδια προπονείται ξανά κανονικά μαζί με άλλους αθλήτές.

«Δεν είναι αυτό που σχεδίαζα, αλλά αυτά τα σκυλιά και εγώ έχουμε εκπαιδευτεί τόσο πολύ και τόσο σκληρά για αυτόν τον αγώνα… όταν βγαίνω πίσω στην αυλή των σκύλων μου και έχω 12 απολύτως υγιή σκυλιά, από τα 16 και με κοιτάζουν, και το μόνο που θέλουν είναι να τρέξουν, πώς να τους πω όχι;» είπε στο Associated Press. «Αυτό θα ήταν εγωιστικό εκ μέρους μου».

«Αυτοί είναι τρομακτικοί, καταπληκτικοί αθλητές που μόλις επέζησαν από την πιο τραυματική εμπειρία οποιασδήποτε ομάδας σκύλων ποτέ στην ιστορία, και είναι επιζώντες και συνεχίζουν να προχωρούν», πρόσθεσε.

Η Γουάτκινς είπε ότι η επίθεση, που συνέβη ενώ βρισκόταν σε εκπαιδευτικό τρέξιμο 52 μιλίων (83,7 χιλιομέτρων) για τον αγώνα Iditarod Trail Sled Dog Race σχεδόν 1.000 μιλίων (1.609 χιλιομέτρων). Ο επίσημος αγώνας ξεκινά στις 5 Μαρτίου στο Anchorage της Αλάσκα.

«Καθώς με πίεσε, του έριξα με το όπλο μου, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ», έγραψε στο Facebook. «Έτρεξα να σώσω τη ζωή μου και προσευχήθηκα να είμαι αρκετά γρήγορη για να μην σκοτωθώ εκείνη τη στιγμή. Πάτησε την ομάδα μου (τα σκυλιά) και μετά στράφηκε σε εμένα».

Η Γουάτκινς είπε ότι αυτή και ένας φίλος που την ακολουθούσε σε ένα σνόουμομπιλ κρύφτηκαν για να μείνουν ασφαλείς.

Η άλκη σταμάτησε την έφοδό της και στάθηκε μισό μέτρο από τα ακινητοποιημένα, τραυματισμένα σκυλιά, ενώ η αθλήτρια κατάφερε να απελευθερώσει έξι από τα σκυλιά που ήταν δεμένα στο μηχάνημα, με τα υπόλοιπα να μένουν ”αιχμαλωτισμένα”.

Αλλά η άλκη επέστρεψε στο έλκηθρο της και άρχισε να πατάει τα σκυλιά που ήταν ακόμα δεμένα πάνω του - στεκόταν πάνω από τα σκυλιά και τα ποδοπατούσε επανειλημμένα για πάνω από μια ώρα.

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τόσο ανήμπορη στη ζωή μου», έγραψε η Γουάτκινς. «Δεν θα μας άφηνε μόνους και μάλιστα στάθηκε πάνω από την ομάδα αρνούμενη να υποχωρήσει».

Τότε φώναξε τους φίλους της και η άλκη πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε αφού ο ένας έφτασε με τουφέκι.

Οι στρατιώτες της Alaska State ετοίμαζαν ένα ελικόπτερο για να επέμβουν, αλλά σταμάτησαν αφού ενημερώθηκαν ότι η άλκη ήταν νεκρή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Tim DeSpain.

Τα τέσσερα τραυματισμένα σκυλιά μεταφέρθηκαν σε κτηνίατρο στην κοντινή κοινότητα του Βόρειου Πόλου και αναρρώνουν.

Η Γουάτκινς, γέννημα θρέμμα του Αρκάνσας που μετακόμισε στην Αλάσκα όταν ήταν 5 ετών, δεν είναι άπειρη από επικίνδυνες καταστάσεις.

Στο Iditarod του 2016, ο πατέρας της - επίσης πρωταθλητής σε αγώνες με έλκηθρο - δέχθηκε επίθεση από έναν άνδρα που τον κυνήγησε με σνόουμομπιλ. Ένας σκύλος στην ομάδα του σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

Μια άλλη διάσημη ιστορία με μια θυμωμένη άλκη εκτυλίχθηκε στον αγώνα Iditarod του 1985 - όταν η αείμνηστη Σούζαν Μπάτσερ συνάντησε άλκες ενώ οδηγούσε τον αγώνα.

Χρησιμοποίησε το τσεκούρι της για να αντιμετωπίσει τις άλκες, αλλά σκοτώθηκαν δύο από τα σκυλιά της και τραυματίστηκαν άλλα 13.

«Ποτέ δεν είναι πρόθεση του αθλητή να βγει και να σκοτώσει ένα ζώο», είπε η Γουότκινς στο AP.

Είπε ότι κανένας αθλητής δεν θα ταξίδευε ποτέ με ένα τουφέκι ή ένα όπλο μεγάλου διαμετρήματος. Θα προτιμούσε να τρομάξει τα ζώα με ένα όπλο φωτοβολίδας. Και με όλο το τρέμουλο του έλκηθρου, τα μεγαλύτερα όπλα μπορούσαν εύκολα να αστοχήσουν.

«Οι άνθρωποι κάνουν πολλά αρνητικά σχόλια για το τι έπρεπε ή δεν έπρεπε να κάνω, αλλά δεν είναι οι άνθρωποι στο πίσω μέρος αυτού του έλκηθρου», είπε.

«Δεν είναι ότι δεν ήμουν προετοιμασμένη. Δεν ήμουν έτοιμη να σκοτώσω μια άλκη». «Γιατί δεν είναι πρόθεσή μου να πάω και να κυνηγήσω και να σκοτώσω ένα ζώο. Αυτό είναι σαν το χειρότερο σενάριο, όταν υπερασπίζομαι τη ζωή μου».

«Θα ήταν ανόητο να επιστρέψω εκεί έξω στο ίδιο μονοπάτι, στο ίδιο μέρος, και να μην έχω όπλο, δηλαδή να μη μπορώ πραγματικά να διώξω ένα ζώο αν χρειαστεί», είπε.

Η εμπειρία την έχει συγκλονίσει, αλλά στην πραγματικότητα δεν διαφέρει από αυτό που αντιμετωπίσει και άλλοι αθλητές, δήλωσε η Γουάτκινς.