ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/08/2021 14:23 EEST | Updated 26/08/2021 14:30 EEST

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών

Διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Eurokinissi
Oikonomou

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πεισθούν περισσότεροι πολίτες ώστε να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό τους, όπως τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, πέρα από τους υγειονομικούς. «Η υποχρεωτικότητα υπάρχει στην εργαλειοθήκη μας. Δεν θέλουμε, όμως, να διασπείρουμε σύγχυση ή φημολογία, που θα φέρει αντιπαραθέσεις. Μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τους ρυθμούς του εμβολιασμού και να πείσουμε πως είναι το μοναδικό όπλο να ενισχύσουμε το τείχος ανοσίας. Πρέπει να αξιολογηθούν άλλοι παράγοντες από τους ειδικούς, πριν εφαρμόσουμε την υποχρεωτικότητα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν και που αλλάζουν τα δεδομένα για όσους δεν κάνουν το εμβόλιο. «Τα μέτρα που λάβαμε έχουν στόχο να προστατεύσουν, με διαφορετικό τρόπο, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Από τη στιγμή που οι εμβολιασμένοι βρίσκονται de facto σε άλλη θέση από τους ανεμβολίαστους σε ό,τι αφορά τους κινδύνους από την πανδημία, από τη στιγμή που ο ασφαλής δωρεάν εμβολιασμός είναι άμεσα διαθέσιμος στους πάντες, θα ήταν παράλογο και επικίνδυνο να ισχύουν τα ίδια για όλους. Προσοχή δεν επιδιώκουμε διχασμούς. Δεν βάζουμε απέναντι κανέναν. Δεν διαχωρίζουμε τους πολίτες. Δωρεάν εμβόλια σε όλους παρέχουμε. Όποιο επιθυμεί ο καθένας. Από αυτά με τα οποία έχουν εμβολιαστεί 4,9 δισ. άνθρωποι στον κόσμο. Από την άλλη όμως θα ήταν και ανεύθυνο από την πλευρά μας να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια», διευκρίνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων σε κλειστούς χώρους αλλά και τις Εκκλησίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε: «Στους κλειστούς χώρους εστίασης, μπαρ, διασκέδασης, θα πηγαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, καθώς εκεί μπορούν να πηγαίνουν μόνο πολίτες χωρίς μάσκα. Σε θέατρα, σινεμά, προβλέπονται άλλα μέτρα, όπως το τεστ 48 ωρών. Στις εκκλησίες υπάρχουν τα μέτρα της απόστασης και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου η πανδημία επιμένει και η κυρίαρχη σήμερα μετάλλαξη, η «Δέλτα», είναι πιο επιθετική. Όπως είπε, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και για την ομαλότερη λειτουργία της κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα.  «Σήμερα πάνω από 6 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, ενώ κάθε μέρα κλείνονται πολλές χιλιάδες νέα ραντεβού. Αυτό μεγαλώνει την υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε την αποκατάστασης της ζωής μας  στην πληρότητά της», ανέφερε συγκεκριμένα ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντιοι περιορισμοί. «Η επιστήμη μας έδωσε τα όπλα που χρειαζόμαστε. Θα ήταν τεράστιο λάθος εκ μέρους μας να συνεχίσουμε με την τακτική των οριζόντιων περιορισμών, από τη στιγμή που η πλειοψηφία της κοινωνίας υψώνει ασπίδα ανοσίας μέσω του εμβολιασμού. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν προχθές είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, στηριγμένης τόσο στα πορίσματα της ιατρικής όσο και στις απαιτήσεις του ελληνικού και διεθνούς δικαίου», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.