Αντιμέτωπη με πιθανή εκδίωξη από το Συμβούλιο της Ευρώπης η Τουρκία

Λόγω της υπόθεσης του Οσμάν Καβαλά.
.
.
DILARA SENKAYA via REUTERS

Η Νεμπαχάτ Ακότς λέει ότι η ζωή της άρχισε εκ νέου όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε το 2000 πως είχε βασανιστεί ενώ ήταν κρατούμενη των τουρκικών αρχών, ενθαρρύνοντας την ίδια και άλλες να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τα δικαιώματα των γυναικών.

Τώρα φοβάται πως οι Τούρκοι θα μπορούσαν να χάσουν τέτοιου είδους προστασίες, καθώς η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με πιθανή εκδίωξή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, κορυφαίο οργανισμό στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού απέτυχε να εφαρμόσει δικαστική απόφαση του 2019 για την απελευθέρωση του φυλακισμένου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης άρχισε διαδικασίες σε βάρος της Άγκυρας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μέχρι και σε εκδίωξη της Τουρκίας ή αναστολή της συμμετοχής της, σύμφωνα με ειδικούς.

Ερωτηθείς για πιθανά μέτρα, εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης είπε ότι εναπόκειται στην επιτροπή να αποφασίσει για τα βήματα και το timing τους.

Δεδομένα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δείχνουν ότι προέβη σε 3.820 κρίσεις σχετικά με την Τουρκία μεταξύ του 1959 και του 2021, εκ των οποίων 3.385 περιελάμβαναν τουλάχιστον μία παραβίαση δικαιωμάτων- το υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με κάθε χώρα. Η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεταξύ των 46 χωρών- μελών και υπέγραψε τη συνθήκη πριν από πολλές από αυτές.

Είναι η δεύτερη φορά που αρχίζουν διαδικασίες εναντίον ενός κράτους- μέλους. Στην προηγούμενη περίπτωση, το Αζερμπαϊτζάν εν τέλει εκτέλεσε/υλοποίησε μια απόφαση.

Αν και οι συνέπειες δεν περιγράφονται με ακρίβεια, ειδικοί λένε πως η Τουρκία δεν θα έπρεπε να εκδιωχθεί, καθώς αυτό θα στερούσε από 85 εκατομμύρια πολίτες της έναν μηχανισμό που έχει φέρει δικαιώσεις/ αποζημιώσεις σε χιλιάδες.

«Ελπίζω το Συμβούλιο της Ευρώπης να μη δώσει τη χαριστική βολή» είπε η Ακότς, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. «Ελπίζω οι (τουρκικές) αρχές να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να μην αποκοπούμε πλήρως από τον δυτικό κόσμο».

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή