Οι ελληνικές ασκήσεις που «ενόχλησαν» τον Τσαβούσογλου: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο»

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.
Dilara Senkaya via Reuters

Στη γραμμή των επανειλημμένων τουρκικών απειλών τον τελευταίο καιρό της κατηγορίας πως «θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά» κινήθηκε και την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως αν η Αθήνα «δεν θέλει ειρήνη», τότε η Άγκυρα «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο».

Με αφορμή ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα νησιά, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «είτε η Ελλάδα θα κάνει ένα βήμα πίσω και θα τηρήσει τις συμφωνίες, ή θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο».

Σε κοινή συνέντευξη με τον Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών, Μπογκντάν Αουρέσκου, ερωτηθείς για ασκήσεις στη Ρόδο και στη Λέσβο, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα «συνεχίζει να προκαλεί» και «δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί». Επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί αποστρατικοποίησης των νησιών και παραβίασης του καθεστώτος τους από την Ελλάδα και είπε πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καθεστώτος αποστρατικοποίησης και της κυριαρχίας στα νησιά. «Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει να το παραβιάζει, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών» υποστήριξε, ενώ σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στα «θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά» του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα, τόσο σε νομικό επίπεδο και παρουσία διεθνών οργανισμών, ειδικά του ΟΗΕ, και επί του πεδίου. Θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά πως όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Αν δεν θέλετε ειρήνη, θα συνεχίσουμε παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ένα βράδυ ξαφνικά».

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει μεγάλη σειρά ασκήσεων τον τελευταίο καιρό, μεταξύ των οποίων η προγραμματισμένη εθνική τεχνική άσκηση «Αστραπή 4/22», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου Πελάγους, δυτικών Κυκλάδων και βόρειου Κρητικού Πελάγους, συνεκπαίδευση με μονάδες του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, σε Νότιο Ιόνιο, ανατολικά και νότια της Πελοποννήσου και νοτίως της Κρήτης, η διακλαδική άσκηση «Κολοσσός-22» στη Ρόδο, η διμερής διακλαδική άσκηση Έρευνας «Αετός» στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, με την συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα και την Κύπρο, η διμερής αεροπορική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου με την ονομασία «ΜIΝΑ ΙΙ», η οποία έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή του FIR Καΐρου, η διμερής διακλαδική άσκηση «Μέδουσα-12» Ελλάδας και Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου κ.α. Επίσης, στις 29 Νοεμβρίου διεξήχθη στην Περιοχή Ευθύνης της 98 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, στη Λέσβο, η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΒΕΛΛΕΡΟΦΩΝ - 22 - ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ», με τη συμμετοχή τμημάτων και μέσων της 98 ΑΔΤΕ. Κατά την άσκηση, η οποία διεξήχθη και με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ»), εξετάστηκαν αντικείμενα νυχτερινών επιχειρήσεων προς εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος και προγεφυρώματος.

Σημειώνεται πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε προβεί και τη Δευτέρα σε προκλητικές δηλώσεις, με αφορμή το ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο Καζακστάν: Ο Τσαβούσογλου είχε πει πως «όπου κι αν πάμε, τρέχει από πίσω μας».

«Σήμερα ο Νίκος Δένδιας έφτασε λαχανιασμένος εκεί (στο Καζακαστάν). Κάνει κάποιες επισκέψεις. Τρέχει από πίσω μας όπου πάμε εμείς, ο Νίκος Δένδιας, ο παλιός μου φίλος. Επειδή έχουν καημό. Γιατί έχουν καημό; Διότι η “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου” έγινε μέλος παρατηρητής στην οργάνωση μας στη σύνοδο κορυφής στην Σαμαρκάνδη» είπε ο Τούρκος υπουργός.

.
.
Eurokinissi
Εικόνες από την «Αστραπή 4/22»
Εικόνες από την «Αστραπή 4/22»
Eurokinissi
Εικόνες από την «Αστραπή 4/22»
Εικόνες από την «Αστραπή 4/22»
Eurokinissi
Εικόνες από την «Αστραπή 4/22»
Εικόνες από την «Αστραπή 4/22»
Eurokinissi
Εικόνες από την «Αστραπή 4/22»
Εικόνες από την «Αστραπή 4/22»
Eurokinissi

Δημοφιλή