Πέντε απλές ασκήσεις γυμναστικής που πρέπει να κάνουμε ενώ δουλεύουμε από το σπίτι

«Αυτό που προσπαθούμε να βελτιώσουμε είναι η στάση του σώματος μας, φροντίζοντας να ασκούνται πλήρως οι μύες, οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι».

Η ζωή μας την εποχή του κορονοϊού έχει αλλάξει δραματικά. Το «#Μένουμε_Σπίτι», έχει γίνει ο κανόνας στην καθημερινότητα μας. Ο εργασιακός μας χώρος όπως τον ξέραμε, δεν υφίσταται πλέον έχοντας μεταφερθεί εντός των τοιχών του σπιτιού.

Μόνο που αλλάζοντας τον κλασσικό χώρο εργασίας, με την θέση του να παίρνει το τραπέζι της κουζίνας, ο καναπές ή ακόμα και το κρεβάτι, τότε εύκολα μπορούμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην πλάτη και τον αυχένα.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται στην στάση του σώματος μας, που μοιάζει με το γράμμα C, όταν καθόμαστε», λέει η φυισιοθεραπεύτρια Σάμι Μάργκο, μιλώντας στην HuffPost.

«Σημαίνει πως όλοι οι μυς του αυχένα αλλά και της πλάτης είτε μακραίνουν και τεντώνονται είτε μαζεύονται και σφίγγουν».

Για να μπορέσουμε να μειώσουμε αυτού του είδους τους πόνους, η Σάμι Μάργκο, μας προτείνει πέντε απλές ασκήσεις - διατάσεις, που μπορούμε να κάνουμε κάθε δύο ώρες.

«Αυτό που προσπαθούμε να βελτιώσουμε είναι η στάση του σώματος μας, φροντίζοντας να ασκούνται πλήρως οι μύες, οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι».

Οι πέντε προτεινόμενες ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας είναι:

1. Ακουμπάμε το πηγούνι μας στο στήθος σας και κοιτάζουμε ψηλά

2. Γυρίζουμε αργά το κεφάλι μας προς τ′ αριστερά και μετά προς τα δεξιά

3. Ακουμπάμε στους ώμους μας πρώτα το αριστερό αυτί και μετά το δεξί - Εναλλάξ

4. Ενώνουμε τα δάχτυλα μας και τεντώνουμε τα χέρια μπροστά

5. Ενώνουμε τα δάχτυλα μας και τεντώνουμε τα χέρια προς τα πίσω

Αν και θα βοηθήσει πολύ να σηκωνόμαστε και να περπατάμε μεσα στο σπίτι, αυτό που θα μετριάσει σε μεγάλο βαθμό τον πόνο, είναι το σωστό εργασιακό «περιβάλλον».

Με άλλα λόγια χρησιμοποιούμε γραφείο και όχι το κρεβάτι μας. Όπως είχε πεί σε παλαιότερη συνέντευξη της στην HuffPost, η Κιάραν Κιν, οστεοπαθητικός στο Κέντρο Υγείας και Ανθρώπινης Απόδοσης (Centre for Health and Human Performance), είναι καλύτερα να καθόμαστε κοντά στο γραφείο με την οθόνη του υπολογιστή να βρίσκεται στο ύψος των ματιών και η μέση να φέρει κάποιου είδους υποστήριξη.

Η Σάμι Μάργκο, προτείνει τον συνδυασμό «BBC», (Bum Back in Chair), δηλαδή, «Ποπός, Πλάτη στην Καρέκλα». Ετσι αποφεύγουμε να γέρνουμε μπροστά ή στο πλάι. Προσθέτει μάλιστα πως η γενικότερη φροντίδα της υγείας μας, όπως καλός ύπνος, σωστή (υγιεινή) διατροφή και άσκηση, θα μας βοηθήσει να νιώθουμε ενέργεια καθ′ όλη την διάρκεια που #Μένουμε_Σπίτι.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.