Από που κληρονόμησαν τη μεγάλη μύτη οι άνθρωποι

Για να κατανοήσουν πώς τα γονίδιά μας επηρεάζουν το ρινικό μας ύψος, οι ερευνητές εξέτασαν το DNA περισσότερων από 6.000 ανθρώπων από όλη τη Λατινική Αμερική.
.
.
Dr Kaustubh Adhikari, UCL

Εάν δεν είστε ευχαριστημένοι με το μέγεθος της μύτης σας, τότε έχετε κάποιον να κατηγορήσετε, καθώς νέα έρευνα αποκάλυψε ότι ορισμένα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την αύξηση του μήκους της μύτης μας μπορούν να εντοπιστούν στα εξαφανισμένα ξαδέρφια μας, τον Νεάντερταλ.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι Νεάντερταλ μπορεί να εξέλιξαν μεγάλες μύτες για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το κρύο ευρασιατικό κλίμα προτού περάσουν τα επιμήκεις λάτρεις τους στους σύγχρονους ανθρώπους όταν τα δύο είδη διασταυρώθηκαν, αναφέρει το Iflscience.

«Τα τελευταία 15 χρόνια, από τότε που αναλύθηκε η αλληλουχία του γονιδιώματος του Νεάντερταλ, μπορέσαμε να μάθουμε ότι οι πρόγονοί μας διασταυρώθηκαν με τους Νεάντερταλ, αφήνοντάς μας με λίγα κομμάτια από το DNA τους», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Kaustubh Adhikari σε μια δήλωση.

«Διαπιστώσαμε ότι το DNA που κληρονομήθηκε από τους Νεάντερταλ επηρεάζει το σχήμα των προσώπων μας. Αυτό θα μπορούσε να ήταν χρήσιμο για τους προγόνους μας, καθώς έχει μεταδοθεί για χιλιάδες γενιές».

Μια γρήγορη σύγκριση των κρανίων ανθρώπων και Νεάντερταλ καθιστά αρκετά σαφές ότι οι τελευταίοι είχαν σημαντικά ψηλότερες μύτες. Για να κατανοήσουν πώς τα γονίδιά μας επηρεάζουν το ρινικό μας ύψος, οι ερευνητές εξέτασαν το DNA περισσότερων από 6.000 ανθρώπων από όλη τη Λατινική Αμερική.

Διασταυρώνοντας αυτές τις γενετικές πληροφορίες με εικόνες των προσώπων των συμμετεχόντων, οι συγγραφείς της μελέτης μπόρεσαν να αναγνωρίσουν 33 περιοχές γονιδιώματος που σχετίζονται με το σχήμα του προσώπου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε μια γενετική περιοχή που ονομάζεται 1q32.3, η οποία δείχνει «εισβολή» από τους Νεάντερταλ και σχετιζόταν με αυξημένο ρινικό ύψος.

Ένα γονίδιο συγκεκριμένα - γνωστό ως γονίδιο Ενεργοποιώντας τον Παράγοντα Μεταγραφής 3 (ATF3) - βρέθηκε ότι έχει εξελιχθεί λόγω φυσικής επιλογής, που σημαίνει ότι πρέπει να βοήθησε τις πιθανότητες επιβίωσης εκείνων των Νεάντερταλ που το έφεραν.

Με άλλα λόγια, οι Νεάντερταλ με μακρύτερες μύτες μπορεί να είχαν περισσότερες πιθανότητες να μεταδώσουν το DNA τους.

«Από καιρό εικάζεται ότι το σχήμα της μύτης μας καθορίζεται από τη φυσική επιλογή. Καθώς οι μύτες μας μπορούν να μας βοηθήσουν να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα που αναπνέουμε, οι μύτες διαφορετικού σχήματος μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα σε διαφορετικά κλίματα στα οποία ζούσαν οι πρόγονοί μας», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Qing Li. «Το γονίδιο που εντοπίσαμε εδώ μπορεί να έχει κληρονομηθεί από τους Νεάντερταλ για να βοηθήσει τους ανθρώπους να προσαρμοστούν σε ψυχρότερα κλίματα καθώς οι πρόγονοί μας έφυγαν από την Αφρική».

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Communications Biology.

Δημοφιλή