Από τον Οκτώβριο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Νιγηρία

Διαπιστώθηκε σε αναδρομικό έλεγχο δειγμάτων που είχαν ληφθεί από ταξιδιώτες. Η Όμικρον ταυτοποιήθηκε 24 Νοεμβρίου.
via Associated Press

Η Νιγηρία ανακοίνωσε ότι πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού στη χώρα υπήρχαν από τον Οκτώβριο, μεταξύ των οποίων ταξιδιώτες που, που σημαίνει πως αυτή είχε είχε εμφανιστεί εβδομάδες πριν αναφερθεί στη νότια Αφρική.

Υπενθυμίζεται πως οι ανακοινώσεις για τη νέα παραλλαγή έγιναν 24 Νοεμβρίου και χθες Τρίτη, αξιωματούχοι στην Ολλανδία ανακοίνωσαν πως σε αναδρομικό έλεγχο δειγμάτων που είχαν ληφθεί μεταξύ 19 και 23 Νοεμβρίου, από άτομα που είχαν μολυνθεί από κορονοϊό, εντοπίστηκε η παραλλαγή παραλλαγή Όμικρον. Κατά συνέπεια αυτή ”κυκλοφορούσε” στην Ευρώπη επίσης πριν την ταυτοποίησή της ως νέα παραλλαγή, αλλά δεν είχε γίνει αντιληπτή.

″Η αναδρομική αλληλουχία των προηγουμένως επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μεταξύ ταξιδιωτών εντόπισε επίσης την παραλλαγή Όμικρον μεταξύ του δείγματος που συλλέχτηκε τον Οκτώβριο του 2021″, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Νιγηρίας (NCDC).

Ωστόσο, δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τον ταξιδιώτη.

Το NCDC είπε ότι άλλα δύο κρούσματα της παραλλαγής του Omicron COVID-19 προήλθαν από δύο ταξιδιώτες που έφτασαν από τη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα.

«Δεδομένης της πολύ πιθανής αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης στην κοινότητα», όπως τονίζεται.

Τα δεδομένα από άλλες χώρες δείχνουν ήδη ότι η παραλλαγή κυκλοφορούσε πριν αναγνωριστεί επίσημα στη νότια Αφρική και έκτοτε έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από δώδεκα χώρες.

Οι εργασίες για να διαπιστωθεί εάν είναι πιο μολυσματική, θανατηφόρα ή διαφεύγει των εμβολίων απαιτούν μερικές εβδομάδες.

Η ανακοίνωση του NCDC ήρθε πριν από τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Νότιας Αφρικής και του Νιγηριανού ομολόγου του την Τετάρτη.

Αρκετά έθνη έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε χώρες της νότιας Αφρικής.