ΔΙΕΘΝΕΣ
07/11/2018 07:46 EET | Updated 07/11/2018 14:03 EET

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Δημοκρατική Βουλή, Ρεπουμπλικανική Γερουσία

Jim Bourg / Reuters

Οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να κερδίσουν την Βουλή των Αντιπροσώπων για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι όχι απλώς κράτησαν την Γερουσία, αλλά αύξησαν την δύναμή τους, στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα αποτελέσματα, στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι αποκτούν 51 έδρες, ενώ οι Δημοκρατικοί 45. Όσον αφορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί αποκτούν τον έλεγχο με 219 έδρες, έναντι 193 των Ρεπουμπλικανών. Επίσης, οι Δημοκρατικοί έχουν 22 κυβερνήτες, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 25. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε αμέσως να μιλήσει για «τρομερή επιτυχία».

Το πρώτο συμπέρασμα των αναλυτών είναι ότι το πολιτικό χάσμα ανάμεσα στους Αμερικανούς, το οποίο οδήγησε στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, αντί να μειώνεται βαθαίνει όλο και περισσότερο. Τα αποτελέσματα στις επαρχιακές περιοχές, στις οποίες επικράτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι, ήρθαν σε πλήρη αντίθεση με τα αποτελέσματα στις αστικές περιοχές, τις οποίες κέρδισαν οι Δημοκρατικοί. 

Όπως σημειώνουν αμερικανικά ΜΜΕ, δεν υλοποιήθηκε το «μπλε κύμα» στο οποίο προσέβλεπαν οι Δημοκρατικοί, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι κράτησαν τη Γερουσία – κερδίζοντας μάλιστα έδαφος- και πολιτείες- κλειδιά. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης υπογραμμίζουν επίσης τα όρια των σκληρών πολιτικών του Τραμπ στο μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό της Αμερικής, όπου οι ψηφοφόροι με εκπαίδευση επιπέδου κολεγίου φάνηκαν να απορρίπτουν τις προειδοποιήσεις του για «εισβολή» μεταναστών, ενώ οι ψηφοφόροι της εργατικής και της αγροτικής τάξης φάνηκαν να τις αποδέχονται.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως υπήρξαν ενδείξεις ασυνήθιστα υψηλής προσέλευσης σε πολλές πολιτείες, περιλαμβανομένης της Τζώρτζια, όπου οι ψηφοφόροι περίμεναν ώρες στη βροχή σε κάποιες περιπτώσεις, και στη Νεβάδα, όπου οι τελευταίοι ψηφοφόροι έριξαν τις ψήφους τους σχεδόν τρεις ώρες αφότου είχε προγραμματιστεί να κλείσουν οι κάλπες.

Τα όνειρα των Δημοκρατικών για επικράτηση και στην Γερουσία γκρεμίστηκαν στην Ιντιάνα, το Τενεσί, την Βόρεια Ντακότα και το Τέξας. Στη δε Φλόριντα, ο εκλεκτός του Τραμπ, Ρον Ντε Σάντις, μπλόκαρε την προσπάθεια του Δημοκρατικού Αντριου Γκίλουμ να γίνει ο πρώτος Αφρο-αμερικανός κυβερνήτης της πολιτείας. 

Σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, ωστόσο, στις οποίες πολλοί λευκοί ψηφοφόροι με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο είχαν ψηφίσει υπέρ του Τραμπ το 2016, η κατάσταση ανατράπηκε και οδήγησε σε απώλειες για τους Ρεπουμπλικάνους. 

Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων σημαίνει ότι η νομοθετική ατζέντα του Τραμπ θα συναντήσει σοβαρότατα εμπόδια για την επόμενη διετία. Εκτός αυτού, οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την δύναμη να ζητήσουν την διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του προέδρου και το πρώτο θέμα το οποίο έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν είναι ο έλεγχος των φορολογικών δηλώσεων του Τραμπ.

Η εκλογική αναμέτρηση της Τρίτης εκλήφθη από πολλές απόψεις ως ψηφοφορία πάνω στον ίδιο τον αμφιλεγόμενο πρόεδρο Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί πλέον θα μπορούν να αρχίσουν έρευνες πάνω σε υποθέσεις του σε σειρά θεμάτων, καθώς και να μπλοκάρουν νομοθετικές πρωτοβουλίες του, πρακτικά καταδικάζοντας δεσμεύσεις του όπως η ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. 

Σε αυτές τις εκλογές σημειώθηκε ρεκόρ γυναικών υποψηφίων: Η Δημοκρατική Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ προορίζεται να γίνει η νεαρότερη γυναίκα- μέλος του Κογκρέσου, σε ηλικία 29 ετών. Επίσης, οι Δημοκρατικές Ιλχάν Ολμάρ και Ρασίντα Τλάιμπ (Μινεσότα και Μίτσιγκαν) είναι οι πρώτες μουσουλμάνες που εκλέγονται στο Κογκρέσο, ενώ οι Σάρις Ντέιβιντς (Κάνσας) και Ντέμπρα Χάαλαντ (Νέο Μεξικό) γίνονται οι πρώτες ιθαγενείς Αμερικανίδες που εκλέγονται στο Κογκρέσο. Ακόμη, η Ντέιβιντς είναι η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη αντιπρόσωπος από το Κάνσας. Η Αγιάνα Πρέσλεϊ εξελέγη ως η πρώτη μαύρη γυναίκα- μέλος του Κογκρέσου της Μασαχουσέτης, ενώ η Μάρσα Μπλάκμπερν των Ρεπουμπλικανών έγινε η πρώτη γυναίκα γερουσιαστής του Τενεσί.