ΔΙΕΘΝΕΣ
17/11/2018 11:41 EET

Άρχισε η κατασκευή του πρώτου αθόρυβου υπερηχητικού τζετ

Lockheed Martin

Η ομάδα Skunk Works της Lockheed Martin άρχισε την κατασκευή του πρώτου τμήματος του αεροσκάφους X-59 Quiet Supersonic Technology- εξέλιξη που αποτελεί ορόσημο ως προς την καθιέρωση, κάποια στιγμή, των υπερηχητικών επιβατικών πτήσεων πάνω από ξηρά.

«Η έναρξη της κατασκευαστικής διαδικασίας στο πρόγραμμα αποτελεί ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός για το X-59 και το μέλλον των αθόρυβων υπερηχητικών πολιτικών πτήσεων» είπε ο Πίτερ Ιωσηφίδης, program manager του προγράμματος Low Boom Flight Demonstrator. «Το λεπτό, καλλίγραμμο σχέδιο του αεροσκάφους είναι κλειδί για την επίτευξη χαμηλού “sonic boom” (o ήχος που συνοδεύει το σπάσιμο του φράγματος του ήχου). Καθώς προχωρούμε στη φάση της κατασκευής, η δομή του αεροσκάφους αρχίζει να διαμορφώνεται, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στα υπερηχητικά ταξίδια για επιβάτες ανά τον κόσμο».

 

 

Νωρίτερα μέσα στο έτος η NASA επέλεξε τη Lockheed Martin για να σχεδιάσει, κατασκευάσει και δοκιμάσει το Low Boom Flight Demonstrator. Το Χ-59 θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2021, με σκοπό τη συλλογή δεδομένων που θα δείξουν κατά πόσο είναι βιώσιμη η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας για πολύ πιο αθόρυβες υπερηχητικές πτήσεις, βοηθώντας παράλληλα τη NASA να δημιουργήσει στάνταρ και κανόνες που θα επιτρέπουν την άρση των υπαρχόντων κανονισμών, που απαγορεύουν τις υπερηχητικές πτήσεις πάνω από έδαφος.

Το X-59 είναι σχεδιασμένο να πετά σε ύψος 55.000 ποδών, σε ταχύτητα 1.500 χλμ/ ώρα, παράγοντας ήχο που αντιστοιχεί στο κλείσιμο μιας πόρτας αυτοκινήτου.