Άρματα μάχης για την Ουκρανία: Ποιες χώρες λένε ότι θα στείλουν

Ανοίγει ο δρόμος με τις ανακοινώσεις της Γερμανίας.
|
via Associated Press

Με τη Γερμανία να έχει ανακοινώσει πως θα στείλει Leopard 2 στην Ουκρανία και θα επιτρέψει σε άλλες χώρες που έχουν άρματα του τύπου να το κάνουν και τις ΗΠΑ να κινούνται και αυτές προς την αποστολή δικών τους M1 Abrams, ανοίγει ο δρόμος για την αποστολή δυτικών αρμάτων μάχης στη χώρα, εν όψει των εαρινών επιθέσεων και από τις δύο πλευρές που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καθορίσουν την έκβαση του πολέμου.

Ακολουθούν κάποιες από τις χώρες που έχουν πει ότι θα στείλουν σύγχρονα άρματα μάχης στην Ουκρανία.

Γερμανία: Ανακοινώθηκε και επίσημα την Τετάρτη ότι εγκρίνεται η αποστολή μιας ίλης γερμανικών Leopard 2 και δίνεται άδεια σε χώρες που διαθέτουν επίσης άρματα του τύπου να το κάνουν.

ΗΠΑ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν στην Ουκρανία 31 άρματα μάχης τύπου M1 ABRAMS αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, μετέδωσε δημοσιογράφος του Bloomberg με ανάρτηση του στο Twitter.

Βρετανία: Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 14 Ιανουαρίου πως θα στείλει και αυτή 14 άρματα μάχης Challenger 2.

Πολωνία: Η Βαρσοβία έχει πει ότι είναι έτοιμη να στείλει 14 από τα δικά της Leopard 2 και πίεζε το Βερολίνο να δώσει έγκριση.

Νορβηγία: MME ανέφεραν πως η νορβηγική κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο αποστολής κάποιων από τα δικά της Leopard 2.

Φινλανδία: Η φινλανδική κυβέρνηση έχει πει ότι θα μπορούσε να δώσει έναν μικρό αριθμό Leopard 2 στην Ουκρανία αν αποφασίσουν το ίδιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες- ωστόσο τόνισε πως αυτό εξαρτάται από την έγκριση του Βερολίνου.

Η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας, Κάισα Ολόνγκρεν, είπε πως η χώρα της είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να πληρώσει για την αποστολή Leopard 2 στην Ουκρανία, στο πλαίσιο ενός συνασπισμού συμμάχων στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με αναφορές, υπάρχουν σήματα πως θα μπορούσαν να σταλούν Leopard 2 και από τη Δανία και την Ισπανία, ενώ επίσης o Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει πει ότι η Γαλλία (που έχει πει ήδη ότι στέλνει ελαφρύτερα τεθωρακισμένα AMX-10RC) θα μπορούσε ενδεχομένως να στείλει και αυτή άρματα Leclerc.

Με πληροφορίες από Reuters, Forbes, Bloomberg

Πήγαινε στην αρχική σελίδα