Προς πιθανή «στροφή» των ΗΠΑ: Σκέψεις για αποστολή δικών τους αρμάτων στην Ουκρανία

Δημοσιεύματα της WSJ και του Reuters.
via Associated Press

Για ενδεχόμενη «στροφή» των ΗΠΑ ως προς το θέμα της αποστολής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία κάνουν λόγο δημοσιεύματα της Wall Street Journal και του Reuters, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν πλέον σκέψεις για αποστολή αμερικανικών M1 Abrams προς ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων- και ενώ είναι σε εξέλιξη το ζήτημα της αποστολής γερμανικών Leopard 2.

Η Wall Street Journal έγραψε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν κλίνει προς την αποστολή ενός «σημαντικού αριθμού» αρμάτων Μ1 Abrams, με σχετική ανακοίνωση να αναμένεται και αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ανακοίνωση αυτή ενδεχομένως να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διπλωματικής «αλληλοκατανόησης» με τη Γερμανία, η οποία έχει αναφερθεί ότι θα συμφωνούσε στην αποστολή γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 (από την ίδια και από άλλες χώρες που τα διαθέτουν) αν έστελναν και οι ΗΠΑ άρματα μάχης.

Το Reuters έγραψε και αυτό, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, πως οι ΗΠΑ φαίνονται να εγκαταλείπουν την αντίθεσή τους στην αποστολή των Abrams, με πιθανή ανακοίνωση ίσως και μέσα στην εβδομάδα. Πάντως οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν γνωρίζουν να υπάρχει κάποια τελική απόφαση πάνω στο θέμα.

Ian Hitchcock via Getty Images

Μέχρι τώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι έλεγαν πως το Abrams είναι δύσκολο στη συντήρηση, είναι δύσκολη η εκπαίδευση των ουκρανικών πληρωμάτων πάνω σε αυτό και υπάρχει ζήτημα ως προς τα καύσιμα που χρησιμοποιεί- κάτι που θα το καθιστούσε κακή επιλογή για αυ΄τη τη φάση του πολέμου.

Σημειώνεται πως τα δημοσιεύματα αυτά έρχονται την ίδια ημέρα που η Πολωνία ανακοίνωσε πως υπέβαλε επίσημο αίτημα προς τη Γερμανία, ζητώντας της να δώσει την άδειά της για να στείλει έναν αριθμό από δικά της Leopard 2 στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε ενότητα μεταξύ των δυτικών συμμάχων εν μέσω της συζήτησης για τις παραδόσεις αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. «Διεξάγουμε έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και όχι μεταξύ μας», τόνισε η Μπέρμποκ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Παραδέχτηκε ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα, λέγοντας: «Ναι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία. Ναι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα και στα άρματα μάχης», αλλά σημείωσε ότι η ενότητα μεταξύ των συμμάχων εξακολουθεί να είναι το πιο «κρίσιμο μέρος» της υποστήριξης της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από Reuters, WSJ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή