Δημοσιεύματα: «Πράσινο φως» της Γερμανίας για αποστολή Leopard 2 στην Ουκρανία

Η Πολωνία ζήτησε επίσημα από τη Γερμανία άδεια να στείλει πολωνικά Leopard 2 στην Ουκρανία.
Sean Gallup via Getty Images

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel μετέδωσε πως ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποφάσισε να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, επιτρέποντας παράλληλα σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2A6. Παράλληλα, το Bloomberg μετέδωσε πως ο καγκελάριος Σολτς αναμένεται να δώσει έγκριση στο πολωνικό αίτημα για αποστολή αρμάτων του τύπου στην Ουκρανία σύντομα, ενδεχομένως και την Τετάρτη.

H Γερμανία έχει λάβει επίσημο αίτημα από την Πολωνία για επανεξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, είπε την Τρίτη ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, καθώς η Βαρσοβία αυξάνει την πίεση στο Βερολίνο για να δώσει σχετική άδεια.

Η Ουκρανία επιθυμεί το γερμανικής κατασκευής Leopard 2, ένα από τα πιο διαδεδομένα δυτικά άρματα μάχης, για να μπορέσει να σπάσει τις ρωσικές γραμμές και να ανακτήσει εδάφη φέτος. Η Γερμανία, η έγκριση της οποίας απαιτείται για τις επανεξαγωγές των Leopard, τηρεί επιφυλακτική στάση, καθώς φοβάται πως αυτό θα έκανε τη Μόσχα να κλιμακώσει περαιτέρω.

«Οι Γερμανοί έχουν ήδη λάβει το αίτημά μας για άδεια μεταφοράς αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία» έγραψε στο Twitter ο Μάριους Μπλάτσακ.

«Καλώ επίσης τη γερμανική πλευρά να μπει στον συνασπισμό των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία με Leopard 2» πρόσθεσε. «Αυτός είναι ο κοινός μας αγώνας, επειδή διακυβεύεται η ασφάλεια όλης της Ευρώπης».

Την Κυριακή η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχε πει ότι το Βερολίνο δεν θα εμπόδιζε την Πολωνία αν επέλεγε να υποβάλει ερώτημα και τη Δευτέρα ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε πως η Γερμανία δεν μπλόκαρε την εξαγωγή των αρμάτων.

Στο μεταξύ, η αμυντική βιομηχανία Rheinmetall θα έχει έτοιμα 29 Leopard 2 έως τον Μάιο, ενώ τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να παραδώσει συνολικά έως και 139 άρματα στην Ουκρανία.

Τα 29 άρματα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «κυκλικής ανταλλαγής» στρατιωτικού εξοπλισμού και προορίζονται για την Τσεχία και την Σλοβακία, οι οποίες έχουν ήδη παραδώσει σοβιετικού τύπου εξοπλισμό στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Θα είναι έτοιμα το β´ τρίμηνο του έτους και ανήκουν στην κυβέρνηση. Μετά μπορεί να τα κάνει ό,τι θέλει», δήλωσε στο περιοδικό Stern ο επικεφαλής της εταιρείας, Άρμιν Πάπεργκερ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Rheinmetall, η εταιρεία διαθέτει ακόμη 22 Leopard 2 τα οποία μπορούν να είναι έτοιμα έως το τέλος του έτους, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα και επιπλέον 88 Leopard 1. «Συνολικά, θα μπορούσαμε ως τις αρχές του 2024 να παραδώσουμε 139 άρματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο δίκτυο RND.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg, Spiegel

Δημοφιλή