“Ασπίδα” εισαγγελέων στον Ισίδωρο Ντογιάκο για τις επιθέσεις μετά τη γνωμοδότηση

Αρμοδιότητα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να γνωμοδοτεί επί θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, ερμηνεύοντας διατάξεις νόμων, λέει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.
Eurokinissi

Στην αρμοδιότητα που έχει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, να γνωμοδοτεί επί θεμάτων που παρουσιάζουν γενικότερο ενδιαφέρον αναφέρεται η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, υψώνοντας «ασπίδα» έναντι των επιθέσεων του τελευταίου διαστήματος με αφορμή τη γνωμοδότησή του για το εύρος αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ στην υπόθεση υποκλοπών.

Εμφανίζεται μάλιστα ιδιαίτερα αιχμηρή ως προς την έκφραση απόψεων για το περιεχόμενο της γνωμοδότησης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να αποτελεί την αφορμή για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων και αφενός μεν να βάλλεται ο θεσμός και αφετέρου δε να επιχειρείται να παρεμποδιστεί η δικαιοδοτική κρίση και η έκφραση γνώμης δικαστικής αρχής».

Τονίζει μάλιστα πως «αμφισβητήσεις ως προς το αντικείμενο και τα όρια της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως και της με αριθμό 1/2023 γνωμοδότησής του, θα μπορούσαν να εγερθούν, εάν το περιεχόμενο αυτής, αφορούσε συγκεκριμένο θέμα για το οποίο είχαν επιληφθεί τα αρμόδια δικαστικά όργανα, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο επηρεασμού της κρίσης τους, περίπτωση που δεν συντρέχει εν προκειμένω».

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Αναλυτικά η ανακοίνωση

Κατά το Σύνταγμα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και όλοι οι εισαγγελικοί λειτουργοί εντάσσονται στη δικαστική λειτουργία της Πολιτείας και απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας.

Καθήκον της εισαγγελικής αρχής, μεταξύ άλλων, είναι η τήρηση της νομιμότητας, παρέχεται δε από το νόμο και ειδικότερα από τη διάταξη του άρθρου 29 παρ.2 Ν. 4938/2022 (ΚΟΚΔΛ) , στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί επί θεμάτων που παρουσιάζουν γενικότερο ενδιαφέρον, ερμηνεύοντας διατάξεις νόμων.

Σχετικά δε με διατάξεις νόμων που αφορούσαν το απόρρητο των επικοινωνιών, έχουν εκδοθεί στο παρελθόν οι με αριθμούς 9/2009, 12/2009 και 9/2011 γνωμοδοτήσεις Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου.

Αμφισβητήσεις ως προς το αντικείμενο και τα όρια της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως και της με αριθμό 1/2023 γνωμοδότησής του, θα μπορούσαν να εγερθούν, εάν το περιεχόμενο αυτής, αφορούσε συγκεκριμένο θέμα για το οποίο είχαν επιληφθεί τα αρμόδια δικαστικά όργανα, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο επηρεασμού της κρίσης τους, περίπτωση που δεν συντρέχει εν προκειμένω.

Η έκφραση επιστημονικών και άλλων απόψεων που αξιολογούν ή παρερμηνεύουν το περιεχόμενό της, δεν μπορεί να αποτελεί την αφορμή για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων και αφενός μεν να βάλλεται ο θεσμός και αφετέρου δε να επιχειρείται να παρεμποδιστεί η δικαιοδοτική κρίση και η έκφραση γνώμης δικαστικής αρχής.

Δημοφιλή