ΔΙΕΘΝΕΣ
12/03/2019 09:16 EET

Ασπίδα προστασίας από Πελόζι σε Τραμπ: «Δεν είμαι υπέρ της καθαίρεσής του»

Παρά τις «φωνές» των Δημοκρατικών.

POOL New / Reuters

Εναν απρόσμενο σύμμαχο στο πλευρό του φαίνεται ότι βρίσκει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, στο πρόσωπο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, πη οποία αντιτάχθηκε ανοικτά σε όλες εκείνες τις φωνές που ζητούν επίμονα την καθαίρεσή του.

Σε συνέντευξή της στην Washington Post, η Πελόζι δήλωσε πως είναι αντίθετη με την έναρξη διαδικασίας καθαίρεσης του Τραμπ, καθώς κάτι τέτοιο κατά την γνώμη της θα δίχαζε την χώρα.

 «Δεν είμαι υπέρ της καθαίρεσης» τόνισε, εξηγώντας πως μία πρωτοβουλία καθαίρεσης «θα δίχαζε τόσο την χώρα, που, αν δεν υπάρξει κάτι πραγματικά πειστικό και συντριπτικό και με την υποστήριξη και των δύο κομμάτων (σ.σ. το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε να επιλέξουμε αυτόν τον δρόμο, διότι αυτό διχάζει την χώρα. Και, απλώς, δεν αξίζει τον κόπο».

Σημειώνεται πως η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι το αρμόδιο όργανο για την εκκίνηση διαδικασίας καθαίρεσης του προέδρου. Από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε οι Δημοκρατικοί ανέλαβαν τον έλεγχό της, έχουν ξεκινήσει σειρά κοινοβουλευτικών ερευνών κατά του Ντόναλντ Τραμπ και προσώπων του περιβάλλοντός του, οι οποίες θα μπορούσαν να δρομολογήσουν εξελίξεις και διαδικασίες κατά του προέδρου των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ, ερευνά εδώ και δύο χρόνια τις καταγγελίες για συνέργεια ανάμεσα στο επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και την Μόσχα, και αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα τα αποτελέσματα του έργου του.

Οπως, όμως, είχε ήδη αφήσει να εννοηθεί η Νάνσι Πελόζι, οι ηγέτες των Δημοκρατικών προτιμούν προς το παρόν να αποφύγουν μία διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου, εκτός εάν οι έρευνες αυτές αποφέρουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία. Ορισμένα στελέχη των Δημοκρατικών φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα συσπείρωνε την βάση των Ρεπουμπλικανών εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020 και προτιμούν να νικήσουν τον Τραμπ στην κάλπη.

 (με πληροφορίες από ΑΠΕ, Washington Post)