Αστυνομία Ιαπωνίας: Βρέθηκαν εκρηκτικά και όπλα στο σπίτι του φερόμενου ως δολοφόνου του 'Αμπε

Αρκετοί ειδικοί είπαν ότι η ασφάλεια γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό θα έπρεπε να ήταν ισχυρότερη.
Οι αστυνομικοί φτάνουν στην κατοικία του υπόπτου που πιστεύεται ότι πυροβόλησε τον πρώην πρωθυπουργό της Ιάπωνας Σίνζο Άμπε, στη Νάρα της Ιαπωνίας στις 8 Ιουλίου 2022.
Οι αστυνομικοί φτάνουν στην κατοικία του υπόπτου που πιστεύεται ότι πυροβόλησε τον πρώην πρωθυπουργό της Ιάπωνας Σίνζο Άμπε, στη Νάρα της Ιαπωνίας στις 8 Ιουλίου 2022.
KYODO via via REUTERS

Ο ύποπτος άνδρας για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο ’Αμπε είναι ένας άνεργος 41 ετών, ο Τετσούγια Γιαμαγκάμι, σύμφωνα με την ιαπωνική αστυνομία.

Η αστυνομία δήλωσε ότι ο ύποπτος είχε χρησιμοποιήσει ένα αυτοσχέδιο όπλο. Η αστυνομία είπε ότι στο σπίτι του υπόπτου βέρθηκαν κι άλλα όπλα και εκρηκτικά και ότι ο ίδιος παραδέχτηκε ότι πραγματοποίησε την επίθεση.

″Αυτό είναι που ισχυρίζεται ο ύποπτος και εμείς διαπιστώσαμε ότι (το όπλο που χρησιμοποιήθηκε) σαφώς φαίνεται αυτοσχέδιο, αλλά η ανάλυσή μας εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας αστυνομικός της περιφέρειας Νάρα, όπου έγινε η δολοφονία.

Για την αστυνομία παραμένει ασαφές εάν οι σφαίρες ήταν επίσης αυτοσχέδιες. Η αστυνομία συνέλλεξε πολλά μεταλλικά θραύσματα από το σημείο της δολοφονίας, και δεν μπορεί να πει εάν προέρχονται από σφαίρες. Το υλικό του αυτοσχέδιου όπλου είναι ένα μίγμα υλικών όπως το μέταλλο και το ξύλο, όπως δήλωσε. Ωστόσο η αστυνομία δεν μπορεί να πει εάν το αυτοσχέδιο όπλο ήταν ένα τρισδιάστατο τυπωμένο όπλο.

Η αστυνομία ερευνά εξάλλου εάν ο ύποπτος έδρασε μόνος του.

Ο ύποπτος δήλωσε ότι είχε εργαστεί στο Ναυτικό των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας επί τρία χρόνια και ότι η οργή του σε βάρος του Αμπε δεν είχε να κάνει με την πολιτική.

Ο ύποπτος που φέρεται να πυροβόλησε τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είπε στην αστυνομία ότι ”κρατούσε μανιάτικο” εναντίον μιας συγκεκριμένης οργάνωσης και πίστευε ότι ο Άμπε είχε σχέση με αυτήν την οργάνωση.

Αξιωματούχοι από το αστυνομικό τμήμα της νομαρχίας Νάρα είπαν στους δημοσιογράφους ότι το αίτημα του επιτελείου του Αμπε για ασφάλεια στην προεκλογική εκδήλωση ήταν «αιφνίδια» και ότι το τμήμα θα εξετάσει εάν η ασφάλεια ήταν επαρκής.

Η Nippon Television επικαλέστηκε την αστυνομία της Νάρα να λέει ότι ο Άμπε προστατεύτηκε στη συγκέντρωση της Παρασκευής από έναν ένοπλο εξειδικευμένο αστυνομικό και κάποιους άλλους τοπικούς αξιωματικούς. Η αστυνομία της Νάρα αρνήθηκε να πει πόσοι αστυνομικοί χειρίζονταν την ασφάλεια του Άμπε.

Όταν πυροβολήθηκε, ο Άμπε στεκόταν σε μια διασταύρωση έξω από έναν σιδηροδρομικό σταθμό, μιλώντας σε ένα πλήθος εκατοντάδων καθώς λεωφορεία και φορτηγά περνούσαν πίσω από την εκτεθειμένη πλάτη του στο δρόμο όπου εμφανίστηκε ο δράστης.

Αρκετοί σχολιαστές είπαν ότι η ασφάλεια γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό θα έπρεπε να ήταν ισχυρότερη.

«Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να τον είχε χτυπήσει από αυτή την απόσταση», είπε ο Μασαζούμι Νακατζίμα, πρώην ντετέκτιβ της Ιαπωνικής αστυνομίας, στην ιαπωνική τηλεόραση TBS. «Νομίζω ότι η ασφάλεια ήταν κάπως ελλειπής».

″Το άτομο πρέπει να καλύπτεται από όλες τις κατευθύνσεις”, δήλωσε ο Κόιτσι Iτο, ειδικός σε θέματα ασφαλείας VIP, στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK. «Αν αυτή η κάλυψη δεν εφαρμόζεται στο 100%, τότε υπάρχει πρόβλημα».

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή