Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε μετά την δολοφονική επίθεση

Εξέπνευσε λίγες ώρες μετά την επίθεση. Είχε υποστεί σοβαρά τραύματα και παρουσίαζε ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία.
Christopher Jue via Getty Images

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε πέθανε ως συνέπεια των τραυμάτων που υπέστη νωρίτερα το πρωί κατά την δολοφονική επίθεση σε βάρος του. Η χώρα είναι σε σοκ, καθώς στην σύγχρονη ιστορία της δεν έχει υπάρξει άλλη δολοφονία ή απόπειρα δολοφονίας κατά πολιτικού ενώ ή τελευταία τρομοκρατική επίθεση ήταν πριν από περίπου τρεις δεκαετίες. Η Ιαπωνία δε είναι γνωστή για την εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία της σχετικά με την οπλοκατοχή.

Ο Άμπε, 67 ετών, ο οποίος παραμένει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, δέχθηκε τα πυρά ενόπλου ενώ εκφωνούσε προεκλογική ομιλία στην πόλη Νάρα, της Δυτικής Ιαπωνίας.

Οι εκλογές στην Ιαπωνία είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή, και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα διεξαχθούν κανονικά.

Ο δράστης συνελήφθη και σύμφωνα με το NHK ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι, είναι 42 ετών, κάτοικος της πόλης όπου έδρασε και πρώην στέλεχος του ΠΝ της χώρας. Ιαπωνικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης πως ο δράστης δήλωσε πως ήταν δυσαρεστημένος με τις πολιτικές του Άμπε και ήθελε να τον σκοτώσει.

Πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο Άμπε τραυματίστηκε στη δεξιά πλευρά του λαιμού και στην αριστερή κλείδα.

Ο γιατρός, που ανακοίνωσε τον θάνατό του Άμπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είπε πως οι γιατροί πέρασαν τεσσεράμισι ώρες προσπαθώντας να τον κρατήσουν στη ζωή. Προσπάθησαν να σταματήσουν την ακατάσχετη αιμορραγία και έκαναν συνεχεία μεταγγίσεις αίματος. Μάλιστα ανέφερε πως χρησιμοποίησαν περισσότερες από 100 μονάδες αίματος.

Επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν δύο τραύματα, που πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από σφαίρες, αλλά είπε ότι οι γιατροί δεν μπορούσαν να βρουν σφαίρες κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Το ένα εξ αυτών είχε φτάσει μέχρι την καρδιά του.

Ανέφερε επίσης ότι όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο δεν είχε τις αισθήσεις τους ενώ νωρίτερα είχε υποστεί είχε πέσει σε κατάσταση καρδιοπνευμονικής ανακοπής.

Ερωτήματα για τον δράστη

Ανοιχτό παραμένει στο μεταξύ το ερώτημα πως ο δράστης γνώριζε ότι ο Άμπε θα παρευρισκόταν στην προεκλογική εκδήλωση στην πόλη Νάρα για να μιλήσει υπέρ υποψηφίου του κόμματος του, αφού η παρουσία του επιβεβαιώθηκε μόλις αργά το προηγούμενο βράδυ. Ο δε χρόνος για τη προετοιμασία της επίθεσης, άψογα ήταν πολύ περιορισμένος.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης είχε κατασκευάσει μόνος του το όπλο που χρησιμοποίησε και έμοιαζε με κάμερα ενώ ένα επιπλέον ερώτημα προκύπτει από μετά την διαρροή φωτογραφίας που εμφανίζει τον δράστη λίγα βήματα πίσω από τον Άμπε την ώρα που εκείνος είχε άρχιζε την ομιλία του.

Στο μεταξύ, η ιαπωνική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του συλληφθέντα σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός NHK. Τα πλάνα δείχνουν πολλούς αστυνομικούς που έφεραν προστατευτικό εξοπλισμό, κράνη και ασπίδες να εισέρχονται σε ένα κτίριο που ταυτοποιήθηκε από ως το σπίτι του δράστη.

Ο Σίνζο Άμπε ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και παραιτήθηκε το 2020 μετά την δεύτερη θητεία. Ωστόσο, είχε ακόμα τεράστια επιρροή στην τρέχουσα κυβέρνηση, ο αδερφός του είναι Υπ.Αμυνας ενώ προέρχεται από οικογένεια με μακρά παρουσία στη πολιτική σκηνή της χώρας.

Ο Σίνζο Άμπε αιμόφυρτος στο σημείο της επίθεσης
Ο Σίνζο Άμπε αιμόφυρτος στο σημείο της επίθεσης
KYODO Kyodo via Reuters
Η σύζυγος του Σίνζο Άμπε, Άκιε στο σημείο της επίθεσης.
Η σύζυγος του Σίνζο Άμπε, Άκιε στο σημείο της επίθεσης.
Yuichi Yamazaki via Getty Images
Η στιγμή σύλληψη του δράστη
Η στιγμή σύλληψη του δράστη
Yomiuri Shimbun via Reuters
Ο Σίνζο Άμπε αιμόφυρτος στο σημείο της επίθεσης
Ο Σίνζο Άμπε αιμόφυρτος στο σημείο της επίθεσης
KYODO Kyodo via Reuters
Ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις σε γιγαντοοθόνες
Ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις σε γιγαντοοθόνες
Anadolu Agency via Getty Images
Οι εφημερίδες στην Ιαπωνία εξέδωσαν έκτακτο παράρτημα
Οι εφημερίδες στην Ιαπωνία εξέδωσαν έκτακτο παράρτημα
Anadolu Agency via Getty Images

Δημοφιλή