Αθήνα σε Αγκυρα: Ωμή και πρωτόγνωρη απειλή βίας από την Τουρκία, η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται

Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για την «ωμή απειλή πολέμου» από τον Τσαβούσογλου.
.
.
Eurokinissi

Αμεση και ηχηρή απάντηση στις νέες απειλές Τσαβούσουγλου έδωσε η χώρα μας δια στόματος τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου όσο και του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται ούτε τρομοκρατείται» τόνισε σε δήλωσή του ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στις απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ κατά της Ελλάδας.

«Η ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ′ ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» διεμήνυσε ο κ.Οικονόμου και πρόσθεσε: «Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά».

Eurokinissi

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, υποστήριξε: «Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο. Είναι δε, απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του». Και συμπλήρωσε: «Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως η Αγκυρα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. «Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των (ελληνικών) χωρικών υδάτων, όχι κατά 12 μίλια, αλλά ούτε κατά 1 μίλι στο Αιγαίο», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που δίνει παραδοσιακά στο τέλος του έτους.

Επικαλούμενος απόφαση για το θέμα που είχε εκδοθεί το 1995 από το τουρκικό κοινοβούλιο, ο Τσαβούσογλου είπε: «Προειδοποιούμε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα. Μην κάνετε ψευτοηρωισμούς εμπιστευόμενοι αυτούς που θα μπορούσαν να σας στηρίξουν. Μην επιδιώκετε τον τυχοδιωκτισμό. Δεν θα έχει καλό τέλος για σας!».

Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για την «ωμή απειλή πολέμου»

«Τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για την ευθεία και ωμή απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αν η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της, κάτι που αποτελεί μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμά της σύμφωνα με το Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», ζητά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της ερώτησης παραθέτει, όπως αναφέρει, αυτολεξεί τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι «δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, ούτε 12, ούτε καν 1 μίλι», ότι «η απόφαση που έλαβε το (τουρκικό) Κοινοβούλιό μας το 1995 για το θέμα αυτό είναι σαφής και εξακολουθεί να ισχύει» και ότι «προειδοποιούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά: Μην επιδιώκετε ψευτοηρωισμούς στηριζόμενοι σε εκείνους που προσπαθείτε να έχετε πίσω σας. Μην ξεκινήσετε μία περιπέτεια. Δεν θα έχει καλό τέλος για σας».

Eurokinissi

Αμέσως μετά, υπογραμμίζει ότι «ο υπουργός Εξωτερικών μίας υπό ένταξη χώρας, της Τουρκίας, με τις δηλώσεις του απειλεί ανοικτά με πόλεμο την Ελλάδα, παραβιάζοντας έτσι τον καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (άρθρο 2, παράγραφος 4) για ένα μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, την επέκταση των χωρικών της υδάτων σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ, που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο καθώς έχει κυρωθεί από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την ίδια την ΕΕ».

Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Κεφαλογιάννης, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πώς κρίνει», αλλά και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «τι μέτρα προτίθεσθε (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) να λάβετε στην ωμή απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που παραβιάζουν ευθέως τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Περιοδεία Φλώρου στην ακριτική Ελλάδα

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, περιοδεύει στον Εβρο προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε μια χρονική συγκυρία που μόνο τυχαία δεν είναι εν μέσω κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικής ρητορικής.

Eurokinissi
Eurokinissi

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έγραψε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter:

«3η ημέρα Ευχών σε Μονάδες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Φρούριο Έβρος. 1ος Σταθμός - Γέφυρα Κήπων. Με το προσωπικό του επιτηρητικού φυλακίου Χρόνια Πολλά με υγεία & δύναμη σε αυτούς που με αφοσίωση στο καθήκον & στην αποστολή τους διασφαλίζουν το ελληνικό έδαφος. Ο Έβρος δεν έπεσε ούτε θα πέσει!».

Χθες, Τετάρτη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε μονάδες και φυλάκια σε Λήμνο και Ψαρά «εκεί που δεν θα αφήσουμε ποτέ την Δόξα μονάχη!», όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Δημοφιλή