Αθεος ή μη θρησκευόμενος ένας στους τρεις στις ΗΠΑ. Συνεχής μείωση του ποσοστού των Χριστιανών

Στη νέα έρευνα μόλις το 45% δηλώνει πως προσεύχεται καθημερινά αντί του 58% που ήταν το ποσοστό αυτό το 2007.
SOPA Images via Getty Images

Σχεδόν ένας στους τρεις Αμερικανούς δηλώνει ότι είναι «άθεος» ή «άθρησκος», μια τάση που εντείνεται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, μολονότι ο χριστιανισμός παραμένει η κυρίαρχη θρησκεία, σύμφωνα με το ινστιτούτο Pew Research.

Στη δημοσκόπηση αυτή, το 29% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί τον εαυτό του «άθεο, αγνωστικιστή ή χωρίς συγκεκριμένη θρησκεία», από 16% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2007, την πρώτη φορά που το ινστιτούτο μέτρησε αυτήν την τάση.

Οι χριστιανοί παραμένουν πλειοψηφία, αλλά το ποσοστό τους μειώθηκε στο 63%, από 78% το 2007. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι προτεστάντες, από 52% στο 40% και ακολουθούν οι καθολικοί, από 24% το 2007 στο 21% σήμερα. Το 6% δηλώνει ότι ανήκει σε άλλα δόγματα ή θρησκείες, όπως στο ισλάμ (1%), τον ιουδαϊσμό (1%), τον βουδισμό (1%) και τον ινδουισμό (1%).

«Η προφανής εκκοσμίκευση της αμερικανικής κοινωνίας κατά τον 21ο αιώνα δεν εμφανίζει ενδείξεις υποχώρησης», σημειώνει το ινστιτούτο Pew Research, στη μελέτη του οποίου δεν γίνεται σύγκριση με άλλες χώρες.

Μια άλλη ένδειξη πάντως είναι ότι το 45% των Αμερικανών δηλώνει πως προσεύχεται καθημερινά, από 58% που ήταν το ποσοστό αυτό το 2007.

Μεταξύ των προτεσταντών, οι ευαγγελικοί παραμένουν πλειοψηφία καθώς έξι στους δέκα (60%) αυτοπροσδιορίζονται με αυτόν τον όρο ή ως «αναγεννημένοι» χριστιανοί.

Σε μια προηγούμενη έρευνά του το Pew ανέφερε ότι το 84% των λευκών ευαγγελικών χριστιανών ψήφισε τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Πηγές: Pew Reserch, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή