Δεκάδες νεκροί από μυστηριώδη ασθένεια στην Αφρική

Θορυβημένος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στέλνει ομάδα ειδικών να εξετάσουν την υπόθεση.
Andreea Campeanu via Reuters

Μια ασθένεια που δεν έχει ακόμη εντοπιστεί έχει σκοτώσει τουλάχιστον 89 ανθρώπους στο Φανγκάκ του Νοτίου Σουδάν, σύμφωνα με αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι μυστηριώδεις θάνατοι συνέβησαν σε μια περιοχή που επλήγη πρόσφατα από πλημμύρες. Τοπικοί υγειονομικοί αξιωματούχοι απέκλεισαν το ενδεχόμενο της χολέρας ως αιτία.

Samir Bol via Reuters

«Αποφασίσαμε να στείλουμε μια ομάδα ταχείας αντίδρασης για να πάει εκεί και να κάνει εκτίμηση και έρευνα κινδύνου. Θα συλλέξουν δείγματα από τους ασθενείς - αλλά προσωρινά ο αριθμός που έχουμε στα χέρια μας κάνει λόγο για 89 θανάτους», δήλωσε στο BBC η αξιωματούχος του ΠΟΥ, Σίλα Μπάγια.

Eνα ελικόπτερο πρόκειται να μεταφέρει την ομάδα του ΠΟΥ στην πληγείσα περιοχή από την πρωτεύουσα Τζούμπα την Τετάρτη.

Οι πλημμύρες, που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις και έπληξαν το φτωχό αφρικανικό έθνος νωρίτερα μέσα στο έτος, ήταν από τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί στη χώρα από το 1962, δήλωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τον Οκτώβριο.

Jok Solomun via Reuters

«Οι πλημμύρες σημειώθηκαν σε μια περίοδο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη την τριπλή απειλή των συγκρούσεων, της Covid-19 και της πείνας», ανέφερε η υπηρεσία.

Το ξέσπασμα αυτό με τους αιφνίδιους θανάτους έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας παγκοσμίως για την παραλλαγή Ομικρον του κορονοϊού, η ανακάλυψη της οποίας ώθησε ορισμένα δυτικά έθνη να επιβάλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για αρκετές χώρες στη νότια Αφρική, όπου πρωτοεντοπίστηκε.

(Με πληροφορίες από BBC, RT).