Bloomberg: Οι ελληνικές μετοχές έχουν από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως

Ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ σημειώνει άνοδο 22% το 2023 και είναι ο έκτος καλύτερος από τους 92 δείκτες αναφοράς που παρακολουθεί το Bloomberg.
via Associated Press

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στο ελληνικό χρηματιστήριο, δίνουν σύμφωνα με το Bloomberg οι επενδυτές, με «τις ελληνικές μετοχές να καταγράφουν μερικά από τα υψηλότερα κέρδη παγκοσμίως το 2023 ενόψει και των εκλογών της Κυριακής».

Όπως αναφέρει σε δημοσιευμά του το Bloomberg, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία και την οικονομική ανθεκτικότητα».

Τρείς ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαίου, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο 22% το 2023 και είναι ο έκτος καλύτερος από τους 92 δείκτες αναφοράς που παρακολουθεί το Bloomberg, μπροστά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Όπως υπογραμμίζει, η μεγαλύτερη ώθηση προήλθε από τις τραπεζικές μετοχές αλλά και εταιρείες λιανεμπορίου.

Οι εκλογές ωστόσο, θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τις αγορές αφού οι οίκοι αξιολόγησης δήλωσαν, ότι μια πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτικό επίπεδο θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας από την επόμενη κυβέρνηση.

«Κλειδί» η επενδυτική βαθμίδα

Το Bloomberg υπογραμμίζει το ενδεχόμενο και δεύτερου γύρου εκλογών (τον ερχόμενο Ιούλιο), γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει την πολιτική αστάθεια. Ωστόσο, όπως αναφέρει «το ράλι των μετοχών έχει στηριχθεί μέχρι στιγμής από μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και μεγαλύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις».

«Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι η Ελλάδα ανακτά σιγά σιγά το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας», δήλωσε στο Bloomberg ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars.

«Υπάρχει κάτι που υποτιμήθηκε για 10 χρόνια, στη συνέχεια συντρίφτηκε για άλλα 12 και τώρα επιστρέφει στην επενδυτική βαθμίδα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επιστρέψει στις οθόνες των επενδυτών» υποστηρίζει.

Αναφερόμενο στον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, με την οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές της Κυριακής, το Bloomberg υπογραμμίζει ότι «καθιστά σχεδόν αδύνατη την ανάδειξη μιας μονοκομματικής κυβέρνησης, αν και ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα ήταν δυνατό για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σχηματίσει συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται να τερματίζει τρίτο».

Ο Λαγαριάς υπογράμμισε ωστόσο, ότι ο κίνδυνος ενός δεύτερου γύρου είναι υπερτιμημένος καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στη βελτίωση της οικονομίας της Ελλάδας και στην έξοδο από το καθεστώς των «σκουπιδιών» της πιστοληπτικής ικανότητά της.

Οι αναλυτές στρατηγικής της Barclays Plc, δεν περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση να αναιρέσει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από το 2015 υπογραμμίζοντας, ότι η αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι πιθανή εντός του επόμενου έτους.

«Η Ελλάδα είναι επίσης βασικός δικαιούχος των δημοσιονομικών μεταβιβάσεων εντός της ευρωζώνης, οι οποίες θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις εάν η κυβέρνηση επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις.
Οι ελληνικές εκλογές είναι το τελευταίο εμπόδιο σε 13ετή αναζήτηση επενδυτικού βαθμού» αναφέρουν οι αναλυτές της Barclays,

Ο Emmanuel Cau υποστηρίζει επίσης ότι «ένας νέος κύκλος πιθανότατα θα δώσει μια περαιτέρω ώθηση στις ελληνικές μετοχές, οι οποίες είχαν μια ισχυρή πορεία υπό το φως των θετικών αναθεωρήσεων του EPS. Μια συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μετεκλογικά, θα μπορούσε να προοιωνίζεται καλά για την αγορά, δεδομένης της μεροληψίας της στα χρηματοοικονομικά και στα εγχώρια κυκλικά».

Τραπεζική ενίσχυση

Το Bloomberg αναφέρει ακόμη ότι «ο γενικός δείκτης στο ΧΑ έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα χαμηλά του Ιουλίου, σε σύγκριση με περίπου 45% για το ευρύτερο εύρος τιμών, καθώς οι τέσσερις κορυφαίες τράπεζες της χώρας σημείωσαν πρόοδο στη μείωση των επισφαλών δανείων και επωφελήθηκαν από τις αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το ενδεχόμενο επανέναρξης των μερισμάτων.

Οι επενδυτές επισφράγισαν τη στήριξή τους στις ελληνικές μετοχές καθώς κατάφεραν να αναστρέψουν την πτωτική τους εικόνα μετά τις χρεοκοπίες ισχυρών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη τον Μάρτιο, πολύ μακριά από την απότομη πτώση που σημείωσαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Παρά τα πρόσφατα κέρδη, ωστόσο, οι μετοχές της χώρας παραμένουν σημαντικά κάτω από τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές τους. Το ΧΑ διαπραγματεύεται οκτώ φορές τα μελλοντικά κέρδη 12 μηνών του, σε σύγκριση με πολλαπλάσιο του 13 περίπου για τον δείκτη Stoxx Europe 600».

Ο Θανάσης Δρογκώσης, επικεφαλής της επενδυτικής Pantelakis Securities SA δήλωσε ότι «το ΧΑ διαπραγματεύεται σε μέτριους σχετικούς πολλαπλασιαστές και διέρχεται το παγκόσμιο κύμα υπεραπόδοσης σε επίπεδο αξίας, ενώ ταυτόχρονα διαφαίνεται η αναβάθμιση του δημοσίου σε επενδυτική βαθμίδα».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «η καλύτερη οικονομική ανάπτυξη και ανάπτυξη κερδών ενισχύουν την έλξη (επενδυτών) στις ελληνικές μετοχές».

Δημοφιλή