Ψύχραιμες οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την κρίση σε Credit Suisse και First Republic Bank

Σήμερα οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν αρχικά κατά 5% ενώ τώρα διαπραγματεύονται με απώλειες 3,4%.
picture alliance via Getty Images

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, αφού η Credit Suisse και η First Republic Bank έλαβαν ισχυρή οικονομική βοήθεια προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλη κρίση στον τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με ανάλυση του CNBC, ο Ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ήταν 0,8% υψηλότερος, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου πρωτοστάτησαν στο ράλι με άνοδο 2,8%, με τις μετοχές των εταιρειών εξόρυξης να αυξάνουν κατά 2%.

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν χθες Πέμπτη και έκλεισαν με θετικό ρυθμό, με την Credit Suisse να έχει περιορίσει τη δραματική πτώση της τιμής της μετοχής της την Τετάρτη, κατά 24% για να κλείσει τη συνεδρίαση κατά 18,8% υψηλότερα.

Σήμερα ωστόσο υποχώρησαν νωρίς το πρωί και πάλι κατά 5% ενώ στην συνέχεια αντιστάθμισαν κάποιες απώλειες και να διαπραγματευτούν κατά 3,4% χαμηλότερα.

Η παρέμβαση των ελβετικών Αρχών μέσα στη βδομάδα ήταν καθοριστική για την εκτόξευση των μετοχών της κατά 18% χθες Πέμπτη, μετά το χαμηλό ιστορικό της Τετάρτης, λέγοντας ότι η Credit Suisse πληρούσε τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβλήθηκαν σε «συστημικά σημαντικές τράπεζες».

Η Credit Suisse προσφέρθηκε επίσης να αγοράσει χρέος αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων φράγκων, που αφορούσε 10 χρεόγραφα σε δολάρια ΗΠΑ και τέσσερις ομόλογα σε ευρώ.

Οι επενδυτές πήραν μια ανάσα μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας ότι θα παράσχει ένα backstop ρευστότητας στην τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Οι αμερικανικές μετοχές παρουσίασαν παρόμοια εικόνα χθες Πέμπτη, αφού η First Republic Bank είδε την τιμή της μετοχής της να υποχωρεί τις τελευταίες ημέρες έως και 18%.

Το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε ωστόσο, όταν μια ομάδα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συμφώνησε να καταθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα ως ένδειξη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Οι αγορές της Ασίας κινήθηκαν ανοδικά σήμερα την Παρασκευή μετά τη δέσμευση κατάθεσης της First Republic Bank, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ ήταν μικτά νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα