Χαμάς: Το ναρκωτικό Captagon διευκολύνει το φρικαλεώδες έργο που κάνουν

Η χρήση του φέρνει στην επιφάνεια ζωώδη ένστικτα - Τι αποκαλύπτει καθηγητής Φαρμακολογίας.
via Associated Press

Υπό την επήρεια της ναρκωτικής ουσίας Captagon (κάπταγκον) βρίσκονταν οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι, μέλη της παραστρατιωτικής ομάδας της Χαμάς που αιματοκύλησαν το Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου προχωρώντας σε αποτρόπαιες πράξεις κατά αμάχων και στρατιωτών.

Για τη δράση της γνωστής από τη δεκαετία του ’60 διεγερτικής ουσίας που είναι ευρέως διαδεδομένη στα μέλη του ΙSIS μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο εξηγώντας πως επιδρά στον άνθρωπο.

Μιλώντας για το ισχυρό διεγερτικό που καταστέλλει τις ηθικές αναστολές των χρηστών, το οποιο βρέθηκε σε τσέπες ενόπλων της Χαμάς, όπως είχε συμβεί παλαιότερα και με τους τζιχαντιστές, ο κ. Μανωλόπουλος περιέγραψε ότι δίνει μεγάλη ενέργεια και μεγάλη κινητικότητα επεμβαίνοντας στην προσωπικότητα του ατόμου που τα λαμβάνει.

Σχολιάζοντας τις αποτρόπαιες πράξεις στις οποίες προέβησαν οι εξτρεμιστές της Χαμάς, ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι «ο άνθρωπος είναι ικανός για οποιαδήποτε φρικαλεότητα και από μόνος του, αλλά σίγουρα αυτές οι ουσίες, μπορούν να μειώσουν την αίσθηση κινδύνου και φόβου». Και όπως τόνισε «η χρήση του διευκολύνει το φρικαλεώδες έργο που κάνουν».

Η χρήση του φέρνει στην επιφάνεια ζωώδη ένστικτα

Όπως εξήγησε το ναρκωτικό των φτωχών, όπως είναι γνωστό, δίνει ένα αίσθημα ευφορίας, αμβλύνει την ενσυναίσθηση των ληπτών τους συμβάλοντας στο να συμπεριφερθούν με «ζωώδη ένστικτα» και να κάνουν τις φοβερές ενέργειες που όλοι είδαμε.

«ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή αποτελεί το ναρκωτικό με μεγάλη χρήση» ανέφερε ο επιστήμονας τονίζοντας ότι πολύς κόσμος είναι εθισμένος σε αυτη την παράνομη ουσία και όχι μόνο στην Παλαιστίνη, όπου η ζωή είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Και όπως είπε η χρήση του Captagon, που παράγεται μαζικά στη Συρία χρηματοδοτώντας τον εκεί πόλεμο, διευκολύνει αυτό το φρικαλέο έργο που κάνουν. «Τους δίνει πάρα πολύ ενέργεια. Δεν χρειάζεται να κοιμηθούν, δεν πεινάνε» πρόσθεσε ο κ. Μανωλόπουλος εξηγώντας ότι αυτή η υπερενέργεια που δίνει μπορεί να κρατήσει 24 ώρες.

Και όπως τόνισε εκτός από τα επεισόδια ψύχωσης που προκαλεί στους χρήστες της παράνομης φαρμαυτικής ουσίας φθείρει τον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας μια παροδική «αναισθησία» στον άνθρωπο τόσο για τις δικές του ανάγκες όσο και στα αισθήματα των άλλων

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μανωλόπουλος υπενθύμισε ότι στους πολέμους υπάρχει μια τέτοια διάσταση, η χρήση ναρκωτικών ουσιών που δεν την υπολογίζουμε, αλλά παίζει ρόλο στις φρικαλεότητες που διεξάγονται στις ένοπλες συρράξεις όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post με άρθρο της στις 19 Οκτωβρίου ανέδειξε το θέμα της χρήσης του ναρκωτικού των φτωχών από μέλη της Χαμάς.

Jerusalem Post

Πηγή: ΕΡΤ

Δημοφιλή