Χαμένο έργο του Banksy από τοίχο της Δυτικής Όχθης «εμφανίστηκε» σε γκαλερί του Τελ Αβίβ

Απεικονίζει έναν αρουραίο με σφεντόνα, που πιθανότατα είχε στόχο να αναδείξει την διαμαρτυρία των Παλαιστινίων για τα Κατεχόμενα.
via Associated Press

Έργο του Banksy που είχε εξαφανιστεί από τοίχο της Βηθλεέμ στην Δυτική Όχθη το 2007, βρέθηκε «μυστηριωδώς» σε γκαλερί στο κέντρο του Τελ Αβίβ.

Το έργο που απεικονίζει έναν αρουραίο με σφεντόνα, κάτι που πιθανότατα είχε στόχο να αναδείξει τη διαμαρτυρία των Παλαιστινίων για τα Κατεχόμενα, εγείρει ηθικά ερωτήματα σχετικά με την απομάκρυνση έργων τέχνης που θέλουν να μεταφέρουν κάποιο πολιτικό μήνυμα, από τον πραγματικό τόπο δημιουργίας τους σε εντελώς διαφορετικό και αντικρουόμενο περιβάλλον.

Το έργο του Βρετανού καλλιτέχνη βρίσκεται σήμερα στην γκαλερί Urban, στην καρδιά του οικονομικού κέντρου του Τελ Αβίβ.

Ο Ισραηλινός έμπορος έργων τέχνης Κόμπι Άμπεργκελ στην γκαλερί Urban.
Ο Ισραηλινός έμπορος έργων τέχνης Κόμπι Άμπεργκελ στην γκαλερί Urban.
via Associated Press

«Αυτή είναι η ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ», είπε ο Ισραηλινός έμπορος έργων τέχνης Κόμπι Άμπεργκελ, που αγόρασε το έργο αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει υπό ποιές συνθήκες και με ποιό τρόπο πέρασε στην κατοχή του ή το ποσό που πλήρωσε, παρά μόνο ότι το αγόρασε από Παλαιστίνιο συνεργάτη του, τον οποίο δεν κατονόμασε.

Αν και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του, ο Κόμπι Άμπεργκελ ισχυρίζεται πως οι ρωγμές και οι εκδορές που φέρει είναι το «δακτυλικό αποτύπωμα» που αποδεικνύει ότι πρόκειται για το αυθεντικό γκράφιτι που εμφανίζεται στον ιστότοπο του καλλιτέχνη.

Το ταξίδι των 70 χιλιομέτρων από τη Δυτική Όχθη στο Τελ Αβίβ καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου καθώς η τσιμεντένια πλάκα βάρους 408 κιλών θα έπρεπε να περάσει από σημεία ελέγχου του Ισραηλινού στρατού.

via Associated Press

Απο την μεριά του το υπουργείο Τουρισμού της Παλαιστίνης, μέσω του εκπροσώπου του Γερίζ Κουμσιέ, κάνει λόγο για κλοπή. «Πρόκειται για κλοπή της περιουσίας του παλαιστινιακού λαού. Αυτοί ήταν πίνακες που φιλοτεχνήθηκαν από ένα διεθνή καλλιτέχνη για την Βηθλεέμ, την Παλαιστίνη και τους επισκέπτες τους. Επομένως, η μεταφορά και η κλοπή τους είναι σίγουρα παράνομη πράξη».

Ο ισραηλινός στρατός και το υπουργείο Άμυνας δήλωνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα, ούτε για το έργο τέχνης αλλά ούτε για την μεταφορά του.

via Associated Press

Ο Banksy έχει δημιουργήσει πολλά έργα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία χρόνια, μεταξύ αυτών ένα που απεικονίζει μια κοπέλα να κάνει έρευνα σώματος σε έναν Ισραηλινό στρατιώτη, ένα άλλο που δείχνει ένα περιστέρι που φορά ένα σακάκι και έναν μασκοφόρο διαδηλωτή να εκτοξεύει ένα μπουκέτο με λουλούδια.

Ό ίδιος ο Banksy δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση μέχρι στιγμής.

Να σημειωθεί ότι ο Ισραηλινός έμπορος έργων τέχνης δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να πουλήσει το γκράφιτι του Banksy.

Δημοφιλή