ΔΙΕΘΝΕΣ
19/11/2018 16:33 EET | Updated 19/11/2018 19:14 EET

Χέρι - χέρι Πούτιν και Ερντογάν σε πανηγυρικό σόου για τον αγωγό Turkstream

H πανηγυρική τελετή για την ολοκλήρωση του αγωγού Turkstream, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη με τη φιλοδοξία να προμηθεύει επίσης την Ευρώπη και χώρες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, εξελίχθηκε σήμερα σε προσωπικό σόου για τον «τσάρο» και τον «σουλτάνο».

Murad Sezer / Reuters

H πανηγυρική τελετή για την ολοκλήρωση του αγωγού Turkstream, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη με τη φιλοδοξία να προμηθεύει επίσης την Ευρώπη και χώρες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, εξελίχθηκε σε προσωπικό σόου για τον «τσάρο» και τον «σουλτάνο». 

O αγωγός TurkStream αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Μόσχας να παρακάμψει την Ουκρανία ως διαδρομή διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία εισάγει περίπου το ένα τρίτο των αεροπορικών της αναγκών από τη Gazprom.

HuffPost Greece

 «Τα έργα αυτού του είδους και συγκεκριμένα αυτό το πρόγραμμα, δεν στρέφονται εναντίον των συμφερόντων κανενός. Έργα τέτοιου είδους είναι καθαρά δημιουργικά», δήλωσε ο Πούτιν.

Οι εργασίες θα επικεντρωθούν τώρα στην ξηρά και είναι σε καλό δρόμο προς ολοκλήρωση μέχρι τα τέλη του 2019, πρόσθεσε.

Mikhail Klimentyev via Getty Images

 Ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε δόξη και τιμή τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα «φωνάζουν» για το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι δύο ηγέτες, καθώς διεθνείς αναλυτές συχνά σχολιάζουν ότι τελούν υπό σχετική απομόνωση...

Η Gazprom κατασκευάζει τον TurkStream με δύο παράλληλες γραμμές. Κάθε γραμμή έχει χωρητικότητα 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Η πρώτη θα προμηθεύσει την Τουρκία και τη δεύτερη νότια Ευρώπη.

Η Τουρκία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Η νομισματική κρίση που έπληξε τη λίρα έχει αυξήσει το κόστος, ωθώντας τις εταιρείες ενέργειας να αυξήσουν τις τιμές για τον καταναλωτή.

Reuters

Η κατασκευή του υπεράκτιου τμήματος του αγωγού TurkStream που θα αντλεί ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία έχει ολοκληρωθεί, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Gazprom, τη Δευτέρα.

 Ο Όλεκ Αξιούτιν της Gazprom έκανε την ανακοίνωση στην τηλεόραση μετά από συνάντηση του Ρώσου Προέδρου και του Τούρκου Προέδρου  στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του υπεράκτιου σκέλους του αγωγού.

Sputnik Photo Agency / Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο Πρόεδρο Τάγιϊπ Ερντογάν ανακοίνωσαν επισήμως την ολοκλήρωση του θαλάσσιου τμήματος του αγωγού TurkStream, ο οποίος πρόκειται να αρχίσει να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσα στο 2019. Ο Ερντογάν και ο Πούτιν διεξάγουν στην Κωνσταντινούπολη διμερείς συνομιλίες για τις τουρκορωσικές σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα.

Sputnik Photo Agency / Reuters

Sponsored Post