«Χρυσή Βίζα» στην Ελλάδα: Σημαντική άυξηση των αιτήσεων από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το CNBC, το ενδιαφέρον των αλλοδαπών για το πρόγραμμα "Residency by Investment" της Ελληνικής Δημοκρατίας σχεδόν διπλασιάστηκε πέρυσι.
twitter

Παρά την αύξηση του ελάχιστου ποσού επενδύσεων και το γεγονός ότι αρκετές χώρες καταργούν ήδη τέτοια προγράμματα, η Golden Visa της χώρας μας συνεχίζει να προσελκύει μεγάλο αριθμό πλούσιων ξένων επενδυτών, ιδιαίτερα Αμερικανών.

Σύμφωνα με το CNBC, το ενδιαφέρον των αλλοδαπών για το πρόγραμμα Residency by Investment της Ελληνικής Δημοκρατίας σχεδόν διπλασιάστηκε πέρυσι, με συνολικά 2.767 αιτήματα να έχουν καταγραφεί από το ελληνικό Υπουργείο Ασύλου και Μετανάστευσης, σε σχέση με τα 1.521 που καταγράφηκαν το 2021.

Οι ενδιαφερόμενοι για να αποκτήσουν πενταετή άδεια παραμονής, καλούνται να επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 € σε ελληνικά ακίνητα.

«Και ενώ οι Κινέζοι πολίτες είναι οι κορυφαίοι αιτούντες του προγράμματος, αντιπροσωπεύοντας το 63% όλων των αιτήσεων από την έναρξή του το 2014, μια νέα ομάδα επενδυτών αναδύεται: πλούσιοι Αμερικανοί», αναφέρει χαρακτηριστικά το CNBC.

Να σημειωθεί πως η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για διπλασιασμό του ελάχιστου ύψους επένδυσης που θα απαιτείται σε διάφορες περιοχές υψηλής ζήτησης από ξένους επενδυτές, από 250.000 σε 500.000 ευρώ, ενεργοποίησε τα «αντανακλαστικά» της αγοράς. Με βάση τα στατιστικά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον Δεκέμβριο του 2022 οι αιτήσεις για νέες άδειες έφτασαν τις 1.116, από 337 που ήταν τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, μια αύξηση της τάξεως του 231%.

Η εξαγγελία οδήγησε τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς να σπεύσουν για αίτηση στο πρόγραμμα Golden Visa πέρυσι, πριν από την αύξηση του ελάχιστου ποσού επένδυσης για τέτοιες βίζες.

Το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, οι αρχές στην Ελλάδα έλαβαν συνολικά 2.432 αιτήσεις για χρυσή βίζα, ενώ το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε ότι παρουσίασαν αύξηση 125% σε σύγκριση με τα στοιχεία που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο στο 2021.

Επίσης, το CNBC σημείωσε πως «οι αιτήσεις από αμερικανούς πολίτες υψηλής καθαρής αξίας αυξήθηκαν κατά 740% μόνο το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία επενδύσεων μετανάστευσης Astons, τοποθετώντας την Ελλάδα ως τον τρίτο προτιμώμενο προορισμό “διαμονής ανά επένδυση” των Αμερικανών μετά την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Yπενθυμίζεται πως μετά από αναφορές για εμπλοκή σε παράνομες υποθέσεις, χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν ήδη καταργήσει αυτά τα προγράμματα, ενώ οι αρχές της ΕΕ συνεχίζουν να καλούν όλες τις χώρες που προσφέρουν προγράμματα Golden Visa να τα καταργήσουν το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: CNBC, Schengenvisa

Δημοφιλή