ΔΙΕΘΝΕΣ
01/11/2021 15:43 EET

COP26- Γκουτέρες: Σκάβουμε τους ίδιους μας τους τάφους

Δραματική δήλωση από τον γγ του ΟΗΕ στο πλαίσιο της συνόδου.

Yves Herman via Reuters

«Είτε θα το σταματήσουμε είτε αυτό θα σταματήσει εμάς. Και είναι ώρα να πούμε, φτάνει» είπε ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της συνόδου COP26 για την κλιματική κρίση, που έχει αρχίσει στη Γλασκώβη.

Όπως είπε, «η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα ωθεί την ανθρωπότητα στο χείλος».

«Φτάνει που σκοτώνουμε τους εαυτούς μας με άνθρακα. Φτάνει που αντιμετωπίζουμε τη φύση σαν τουαλέτα. Φτάνει που καίμε και κάνουμε γεωτρήσεις και κάνουμε εξορύξεις βαθύτερα. Σκάβουμε τους ίδιους μας τους τάφους» είπε ο Γκουτέρες.

O γγ του ΟΗΕ είναι ένας από τους έντονους υποστηρικτές της δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Όπως πρόσθεσε, η άποψη πως οι πρόσφατες ανακοινώσεις από χώρες για μείωση του άνθρακα αρκούν για να αντιστρέψουν την κατάσταση είναι «ψευδαίσθηση».

Στο τέλος της συνόδου, είπε, αν ο κόσμος δεν έχει μπει στον σωστό δρόμο, οι χώρες θα πρέπει να προσέρχονται με επικαιροποιημένα σχέδια κάθε χρόνο, και όχι κάθε πέντε χρόνια όπως ίσχυε ως τώρα.

Μετά τον Γκουτέρες τον λόγο πήρε ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος τόνισε πως «πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές άμεσα και να αναλάβουμε δράση για να αντιμετωπίσουμε τον άνθρακα στην ατμόσφαιρα». Επίσης, πρόσθεσε ότι, για να βοηθηθούν οι χώρες που σηκώνουν όλο και μεγαλύτερα επίπεδα χρέους, απαιτείται μια «μεγάλη εκστρατεία στρατιωτικού τύπου για να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη του παγκόσμιου ιδιωτικού τομέα».

Με πληροφορίες από BBC