Credit Suisse: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τον ελβετικό «γάμο» - Πτώση στις αγορές

Ο ευρωπαικός τραπεζικός δείκτης έχει απώλειες 5,8% ενώ ελέυθερη πτώση 63% σημειώνει η μετοχή της Credit Suisse και 14% η μετοχή της UBS.
SOPA Images via Getty Images

Πτωτικά άνοιξαν σήμερα οι αγορές και στην Ευρώπη, καθώς η αρχική συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS Group με την υποστήριξη της Ελβετίας και την έκτακτη ρευστότητα από κορυφαίες κεντρικές τράπεζες δεν λειτούργησε

Μετά την Ασία, όπου οι αγορές άνοιξαν με απώλειες κυρίως στο Χονγκ Κόνγκ, όπου ο Hang Seng υποχωρεί κατά 3% και ο τεχνολογικός δείκτης Hang Seng χάνει 3,37%, και οι ευρωπαικές αγορές καταγράφουν απώλειες.

Η Φρανκφούρτη έχει ήδη απώλειες 1,1%, το Λονδίνο 1,5%, το Παρίσι 1,2%, η Μαδρίτη 1,9% και το Μιλάνο 2% ενώ πτώση 1,5% και για τον Stoxx 600.

Ο ευρωπαικός τραπεζικός δείκτης έχει απώλειες 5,8% ενώ ελέυθερη πτώση 63% σημειώνει η μετοχή της Credit Suisse και 14% η μετοχή της UBS.

Η Deutsche Bank χάνει 10,9% και η Commerzbank 8,5%. Οι γαλλικές τράπεζες BNP Paribas και Societe Generale περίπου 8,2% και 7,5%, αντίστοιχα.

Οι μετοχές της Standard Chartered χάνουν 7,7% - ενώ οι Natwest και Barclays 7,8% και 7,4%, αντίστοιχα.

Στην Ασία, η αρνητική εικόνα οδήγησε σε παρέμβαση της Νομισματικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που ανακοίνωσαν ότι οι εγχώριες δραστηριότητες της Credit Suisse θα συνεχιστούν κανονικά, μετά την εξαγορά.

Στόχος η ανάκτηση της εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με το Reuters, οι κινήσεις των αρχών για την αποτροπή μιας παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης είχαν ως στόχο να αυξήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, μετά και την ιστορική μεσολάβηση των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών χθες, που οδήγησε στην εξαγορά της Credit Suisse από τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα UBS Group AG έναντι 3 δισεκ. ελβετικών φράγκων (3,23 δισεκατομμύρια δολάρια) ενώ θα αναλάβει και 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την κατάρρευση των παγκόσμιαων αγορών σήμερα έριξαν ζεστό χρήμα στην αγορά χθες σε όλο τον κόσμο με μια σειρά συντονισμένων ανταλλαγών νομισμάτων για να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες διαθέτουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν .

Ελβετικός «γάμος» με κρατικές εγγυήσεις

Ο ελβετικός τραπεζικός «γάμος» ενισχύθηκε από μια τεράστια κρατική εγγύηση, συμβάλλοντας στην αποτροπή μιας από τις μεγαλύτερες τραπεζικές καταρρεύσεις παγκοσμίως μετά την πτώση της Lehman Brothers το 2008.

Σήμερα Δευτέρα, δεν υπήρξαν εμφανείς ενδείξεις διαταραχής στις δραστηριότητες της Credit Suisse, ενώ οι οικονομικές αρχές στην Ασία δήλωσαν ότι παρακολουθούσαν τις συνθήκες της αγοράς, αλλά δεν είδαν καμία άμεση ανησυχία.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές πραγματοποίησαν αρχικά ένα μέτριο ράλι ανακούφισης στο ασιατικό εμπόριο, αλλά ήταν επιφυλακτικές για μια σειρά κινδύνων, όπως ένα πιθανό ντόμινο αλλά και την εύθραυστη κατάσταση των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ελπίζουν ότι η εξαγορά της προβληματικής Credit Suisse από την UBS το Σαββατοκύριακο θα τραβήξει μια γραμμή κάτω από τις πρόσφατες πιέσεις της αγοράς», δήλωσε ο Brian Martin, επικεφαλής της ANZ του G3 Economics στο Λονδίνο.

Η ιστορική συμφωνία της Κυριακής

«Είναι μια ιστορική μέρα στην Ελβετία και μια μέρα, που ελπίζαμε ότι δεν θα έρθει», είπε ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher συμπληρώνοντας πως θεωρεί ότι αυτή η συναλλαγή είναι οικονομικά ελκυστική για τους μετόχους της UBS.

Οι κεντρικές τράπεζες ανάμεσά τους η Fed και η ΕΚΤ προχ’ώρησαν σε μια συντονισμένη δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις τράπεζες της ευρωζώνης με δάνεια εάν χρειαστεί, προσθέτοντας ότι η ελβετική διάσωση της Credit Suisse ήταν «οργανική» για την αποκατάσταση της ηρεμίας.

Τη Δευτέρα, οι τραπεζικές δραστηριότητες της Credit Suisse φάνηκαν να λειτουργούν ως συνήθως στα μεγάλα γραφεία της στην Ασία.

Οι νομισματικές αρχές στη Σιγκαπούρη και στο Χονγκ Κονγκ, όπου η Credit Suisse έχει μεγάλα περιφερειακά γραφεία, ανέφεραν ξεχωριστά ότι η δραστηριότητα της ελβετικής τράπεζας συνεχίστηκε χωρίς διακοπή.

Το Bloomberg News ανέφερε ότι η Credit Suisse είχε παροτρύνει το προσωπικό της να πάει κανονικά στη δουλειά και τους διαβεβαίωσε ότι τα μπόνους θα εξακολουθούσαν να καταβάλλονται αυτή την εβδομάδα.

Ανησυχία για τις ΗΠΑ

Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, όπου οι τραπεζικές μετοχές παρέμειναν υπό πίεση παρά την κίνηση πολλών μεγάλων τραπεζών να καταθέσουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic Bank, που συγκλονίστηκε από την χρεοκοπία της Silicon Valley και της Signature Bank.

Χθες Κυριακή, η First Republic είδε τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής της ικανότητας να υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο σε κατάσταση σκουπιδιών από την S&P Global, η οποία είπε ότι η έγχυση καταθέσεων ενδέχεται να μην λύσει τα προβλήματα ρευστότητάς της.

Οι τραπεζικές καταθέσεις των ΗΠΑ έχουν σταθεροποιηθεί, με τις εκροές να επιβραδύνονται ή να διακόπτονται και σε ορισμένες περιπτώσεις να αντιστρέφονται, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος την Κυριακή, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα της Credit Suisse δεν σχετίζονται με τις πρόσφατες καταθέσεις σε τράπεζες των ΗΠΑ και ότι οι τράπεζες των ΗΠΑ έχουν περιορισμένη έκθεση στην Credit Suisse.

Η Ομοσπονδιακή Ασφάλιση Καταθέσεων των ΗΠΑ (FDIC) σχεδιάζει να ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία πώλησης για τη Silicon Valley Bank με τη ρυθμιστική αρχή να επιδιώκει πιθανή διάλυση της τράπεζας.

Η επόμενη μέρα για τη Suisse

Το ερώτημα ωστόσο είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια στην Credit Suisse και τι σημαίνει αυτό για τους επενδυτές, τους πελάτες και τους εργαζόμενους της.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται σημείωμα της τράπεζες προς τους υπαλλήλους, η Credit Suisse πρόκειται μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά να δώσει την δυνατότητα στους πελάτες της να μεταφέρουν ορισμένα από τα περιουσιακά τους στοιχεία σε άλλη τράπεζα.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία είναι κυρίως ομόλογα υψηλού ρίσκου, γνωστά ως AT1, όπου η αξία τους εκτιμάται στα 17 δισεκ. δολάρια.

Οι κάτοιχοι αυτών των ομολόγων αναμένεται να χάσουν όλα τα χρήματά τους δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε μια αγορά 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πριν από λίγο το Reuters ανέφερε, ότι οι τιμές για ομόλογα AT1 των μεγάλων ευρωτραπεζών όπως η Deutsche Bank, η HSBC, η UBS και η BNP Paribas υποχωρούν σήμερα κατά 10-12 σεντς.

Η συμφωνία έχει και άλλα μελανά σημεία σύμφωνα με οικονομολόγους καθώς θα κάνει την UBS Ελβετίας, τη μοναδική παγκόσμια τράπεζα, και την ελβετική οικονομία να εξαρτώνται περισσότερο από έναν μόνο δανειστή.

«Η καταστροφή της Credit Suisse θα έχει σοβαρές συνέπειες σε άλλα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα». δήλωσε ο Octavio. Marenzi, Διευθύνων Σύμβουλος της Opimas, στη Βιέννη.

Ο πρόεδρος της UBS, Kelleher, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα κλείσει την επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse, η οποία έχει χιλιάδες υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο. Η UBS είπε ότι αναμένει ετήσια εξοικονόμηση κόστους περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2027.

Η ελβετική κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η συμφωνία της Κυριακής περιλαμβάνει 100 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (108 δισεκατομμύρια δολάρια) σε βοήθεια ρευστότητας για την UBS και την Credit Suisse.

Οι μετοχές της Credit Suisse έχασαν το ένα τέταρτο της αξίας τους την περασμένη εβδομάδα. Η τράπεζα αναγκάστηκε να αξιοποιήσει χρηματοδότηση 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κεντρική τράπεζα καθώς προσπαθούσε να ανακάμψει από σκάνδαλα που υπονόμευαν την εμπιστοσύνη.

Τέλος στο πλαίσιο της συμφωνίας με την UBS, ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων της Credit Suisse θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Η ελβετική ρυθμιστική αρχή αποφάσισε ότι τα ομόλογα της Credit Suisse με πλασματική αξία 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αποτιμηθούν στο μηδέν, εξοργίζοντας ορισμένους από τους κατόχους του χρέους που πίστευαν ότι θα ήταν καλύτερα προστατευμένοι από τους μετόχους στη συμφωνία εξαγοράς που ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Δημοφιλή