Δέκα λόγοι για να εντάξουμε το Spa στην καθημερινότητά μας τον χειμώνα

Θεραπείες και οφέλη.
PonyWang via Getty Images

Ο χειμώνας, φέρνει, εκτός απ’ την αλλαγή διάθεσης, ωραρίων και συνηθειών, την ανάγκη για τόνωση της ευεξίας και προστασία του δέρματος στις νέες κλιματικές προκλήσεις. Και τί πιο αναζωογονητικό απ’ το να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, επισκέψεις σε σπα της πόλης μας ή στα ταξίδια μας, οι οποίες θα θωρακίσουν το σώμα μας και το δέρμα μας στις δύσκολες χειμερινές συνθήκες;

Γιατί να επισκεφθείτε ένα Spa το χειμώνα

  1. Για να χαλαρώσετε σωματικά και να απαλλαγείτε από μυϊκές εντάσεις και πόνους.

  2. Για να δώσετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο δέρμα σας μέσω εξατομικευμένων θεραπειών, συμβάλλοντας στη μακροβιότητά του.

  3. Για να προσφέρετε την πολύτιμη και απαραίτητη ενυδάτωση στο δέρμα σας που χρειάζεται το χειμώνα.

  4. Για να αποτοξινωθείτε και να απαλλαγείτε απ’ τις άχρηστες ουσίες και απ’ τις κατακρατήσεις των υγρών.

  5. Για να ρυθμίσετε τις διάφορες λειτουργίες του σώματος, πχ. ορμονική, λεμφική, ανοσοποιητική.

  6. Για να αποκτήσετε ευεξία και να ενισχύσετε την ομορφιά σας.

  7. Για να βελτιώσετε την κινητικότητα του μυοσκελετικού συστήματος και το εύρος των αναπνευστικών κινήσεων.

  8. Για να καθυστερήσετε τη βιολογική γήρανση και να αντιμετωπίσετε τα επίκτητα πρόωρα σημάδια της.

  9. Για να θωρακίσετε την υγεία σας τη δύσκολη εποχή του χειμώνα.

  10. Για να ηρεμήσετε και να ξεκουραστείτε ψυχικά απ’ το στρες και τις έννοιες της καθημερινότητας.

Υπάρχουν ποικίλες θεραπείες που μπορείτε να επιλέξετε για το σώμα και το πρόσωπο, προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας, που είναι και το πιο σημαντικό, τις οποίες μπορείτε να συνδυάσετε με τις υπόλοιπες παροχές του σπα.

Η μάλαξη έχει αναγνωριστεί επιστημονικά για τα πολυάριθμα οφέλη της στο σώμα και στον ψυχισμό του ανθρώπου. Το μασαζ προσφέρει βαθιά χαλάρωση, καταπράυνση, ρύθμιση των λειτουργιών του οργανισμού, ευφορία και την αίσθηση της χαράς και της ευεξίας.

Αυτό οφείλεται, κατά ένα μέρος, στην έκκριση ορμονών που ενεργοποιούν συγκεκριμένους μηχανισμούς στο σώμα. Πιο συγκεκριμένα, το μασαζ βοηθά στη χαλάρωση των μυών και στην απομάκρυνση των μυϊκών εντάσεων και πόνων, στη βελτίωση της αιματικής κυκλοφορίας με αποτέλεσμα την αύξηση της οξυγόνωσης, της θρέψης και του μεταβολισμού των κυττάρων και στην ενεργοποίηση της λεμφικής ροής για την αποβολή των τοξινών και την ανακούφιση απ’ τις κατακρατήσεις.

Παράλληλα, η μάλαξη υποστηρίζει την ομορφιά και την υγεία του δέρματος, βελτιώνοντας τη δομή και τις λειτουργίες του. Επίσης, συμβάλλει στον ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό και την ικανότητα αυτοθεραπείας του σώματος.

Επιπλέον, μια και μιλάμε για χειμερινή ευεξία, η μάλαξη και η λεμφική αποσυμφόρηση (λεμφοντραιναζ), βοηθούν στην πρόληψη των κρυωμάτων και των ασθενειών της εποχής.

Εκτός από χαλαρωτικά και τονωτικά μασαζ, ένα σπα μπορεί να σας προσφέρει και θεραπείες σώματος, οι οποίες προάγουν την ευεξία και ενισχύουν το δέρμα, κατά τη χειμερινή περίοδο και οι οποίες περιλαμβάνουν καθαρισμό, απολέπιση, μάλαξη, μάσκα σε διάφορες μορφές που καλύπτουν όλο το σώμα και στο τέλος βαθιά ενυδάτωση. Οι πιο δημοφιλείς, είναι η θεραπεία με σοκολάτα, η θεραπεία με φύλλα και προϊόντα χρυσού, διάφορες ιαματικές θεραπείες, ενώ μπορείτε να απολαύσετε και θεραπείες με προϊόντα μελιού, με βότανα, καρπούς, μπαχαρικά, καθώς και με θεραπευτικά στοιχεία απ’ τη Νεκρά Θάλασσα.

’Ολες οι προϊοντικές θεραπείες στο σπα, όπως και τα διάφορα μασαζ συνδυάζονται με τις υπόλοιπες παροχές του σπα, όπως είναι η σάουνα, το υδρομασάζ, το χαμάμ και η θερμαινόμενη πισίνα.

Το σπα είναι περισσότερο συνδεδεμένο με την ευεξία του σώματος, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει και συνεδρίες για την ευεξία και ομορφιά του προσώπου, δηλαδή, θεραπείες για την υγεία του δέρματός του.

Το δέρμα καθίσταται ευάλωτο στο χειμερινό περιβάλλον, εξαιτίας του κρύου, του αέρα, της μειωμένης υγρασίας, των θερμών εσωτερικών χώρων και της εναλλαγής κρύου- ζέστης.

Οι ιδιαίτερες αυτές συνθήκες αλλά και οι καθημερινές μας συνήθειες, αφαιρούν την υγρασία από το δέρμα και διαταράσσουν τον προστατευτικό φραγμό του, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα, όπως αφυδάτωση, κοκκινίλες, έντονες ευρυαγγείες, ξεφλούδισμα, τραχιά υφή, αίσθηση «τραβήγματος» και ενίοτε τσούξιμο και φλόγωση.

Τα ξηρά, τα ευαίσθητα και τα δέρματα με διαταραχές εμφανίζουν πιο έντονα τα συμπτώματα της ξηρότητας και έχουν ανάγκη από ειδική περιποίηση.

Στο σπα μπορείτε να βρείτε πολλές χειμερινές θεραπείες, οι οποίες θα ανταποκρίνονται αποκλειστικά στις δικές σας ανάγκες που θα ανιχνεύσετε και θα καταλήξετε, με τη βοήθεια των αισθητικών.

Οι θεραπείες που προτείνονται το χειμώνα έχουν στόχο κυρίως την ανανέωση και ανάπλαση της επιδερμίδας, τη συνεχή βαθιά ενυδάτωση που χρειάζεται το δέρμα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ξηρότητα και τα συμπτώματα της εναλλαγής των θερμοκρασιών και την ενδυνάμωση του προστατευτικού φραγμού του δέρματος που δρα ως τείχος προστασίας στις περιβαλλοντικές συνθήκες και στις μολύνσεις.

Επιπλέον, όσο πιο τακτικά κάνετε θεραπείες προσώπου το χειμώνα, τόσο περισσότερο συμβάλλετε στην καλύτερη λειτουργία των κυττάρων σας, στη διατήρηση και αύξηση του πολύτιμου κολλαγόνου, στην αντιγήρανση και γενικά στην υγεία του δέρματος.

Πέρα απ’ τις θεραπείες στο σπα που θα σας βοηθήσουν να ενδυναμώσετε το δέρμα σας και να τονώσετε την ευεξία του σώματος και του πνεύματος, καλό είναι να τηρήσετε, επιπλέον στην καθημερινότητά σας, τους «κανόνες» για τη διατήρηση της ευεξίας και της ομορφιάς. Και αυτοί φυσικά δεν είναι κανένα κρυμμένο μυστικό… Το δέρμα και το σώμα χρειάζονται καθημερινά επαρκή λήψη νερού, σωστή και ισορροπημένη διατροφή με παράλληλη λήψη συμπληρωμάτων, ξεκούραση, ποιοτικό ύπνο, τακτική φυσική άσκηση, αποφυγή των τοξικών παραγόντων, δραστηριότητες που να μας γεμίζουν και τη δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη, αποτελεσματική διαχείριση του στρες.

***

Δήμητρα Τσαντίδου

Αισθητικός- Σύμβουλος Ομορφιάς & Ευεξίας

World Spa Organization Ambassador in Greece