Δέκα ντοκιμαντέρ του Netflix δωρεάν στο YouTube

Τα προσέφερε προ πανδημίας για εκπαιδευτικούς σκοπούς και τώρα είναι ελεύθερα σε όλους.
|

Το Netflix έκανε άλμα με 15,8 εκατ. νέους συνδρομητές (από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, φτάνοντας συνολικά τα 182,9 εκατομμύρια) -σημειώνεται ότι η εταιρεία εκτιμά πως το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την άρση, έστω και μερική, των περιοριστικών μέτρων, θα είναι πιο αδύναμο- καταγράφοντας ρεκόρ.

Ωστόσο, η πλατφόρμα πέρα από ταινίες και σειρές, διαθέτει και εξαιρετικά ντοκιμαντέρ -αρκετά εκ των οποίων βραβευμένα- τα οποία προσέφερε προ πανδημίας για εκπαιδευτικούς σκοπούς (δίνοντας τη δυνατότητα σε δασκάλους να τα προβάλλουν στις αίθουσες διδασκαλίας) και πλέον τα διαθέτει δωρεάν για όλους στο κανάλι της στο You Tube.

«Our Planet» (2019). Η διάσημη βρετανική σειρά ντοκιμαντέρ με αφηγητή τον Ντέιβιντ Ατένμπορο.

«Babies» (2020), μία εκπληκτική σειρά που καταγράφει τον τρόπο με τον οποίον τα βρέφη ανακαλύπτουν τον κόσμο τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

«Period. End of Sentence» (Βραβείο Όσκαρ 2018). Στην αγροτική Ινδία, όπου η έμμηνος ρύση αποτελεί στίγμα, μία ομάδα γυναικών μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί μία μηχανή που κατασκευάζει φθηνές σερβιέτες.

«Zion» (2018, Φλόιντ Ρας). Ένα φιλμάκι διάρκειας 11 λεπτών με τη συγκλονιστική ιστορία του έφηβου Zion Clark, ενός νέου ανθρώπου που γεννήθηκε χωρίς πόδια, δόθηκε από μωρό για υιοθεσία και βρήκε την κλίση του στην πάλη.

«White Helmets» (2016, Ορλάντο βον Έινσιντελ), η ιστορία των ανθρώπων που προσφέρουν πρώτες βοήθειες στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας

«Chasing Coral» (2017, Τζεφ Ορλόφσκι), Βραβείο στο Φεστιβάλ Σάντας. Μία κατάδυση στον βυθό των κοραλλιογενών υφάλων που κινδυνεύουν με αφανισμό

«The 13th» (2016, Άβα ΝτιΒερνέ), υποψήφιο για Όσκαρ, για τον ρατσισμό στο σωφρονιστικό σύστημα των ΗΠΑ.

«Explained» (2018, παραγωγή της Vox Media). Κάθε επεισόδιο έχει διάρκεια 16 -18 λεπτά και άλλον αφηγητή και ασχολείται με τις διαφορετικές παραμέτρους ενός θέματος. Το συγκεκριμένο είναι μία σύντομη ιστορία της Μουσικής.

«Knock the House Down» (2019, Ρέιτσελ Λιρς), πορτραίτο της ανερχόμενης και πολυσυζητημένης Αλεξάντρα Οκάζιο-Κορτέζ των Δημοκρατικών.

«Abstract: The Art of Design» (2017). Η σειρά παρακολουθεί βήμα - βήμα καλλιτέχνες του design, από τον Τίνκερ Χάτφιλντ, σχεδιαστή των αεροδυναμικών παπουτσιών της Nike μέχρι τη σκηνογράφο Ες Ντέβλιν.