Δέκα πηγές πρωτεΐνης που αποδεικνύονται επικίνδυνες για την υγεία μας

Προσοχή: Ορισμένες τις τρώμε κάθε μέρα και νομίζουμε ότι μας ωφελούν κιόλας.
Milko via Getty Images

Συνεχώς αναζητάμε τρόπους να αυξήσουμε την πρόσληψή του οργανισμού μας σε πρωτεΐνη. Το γεγονός όμως ότι περιέχει πρωτεΐνη, καθιστά μια τροφή σώνει και καλά υγιεινή; Σίγουρα όχι.

Πέρα από τις φυτικές πηγές πρωτεΐνών, όπως τα όσπρια, τα φρούτα ή τα λαχανικά και τις ζωικές πηγές όπως το κοτόπουλο, το ψάρι και το βοδινό κρέας, εκεί έξω κυκλοφορεί και αυτό που αποκαλούμε «ανθυγιεινή πρωτεΐνη».

Το συγκεκριμένο είδος πρωτεΐνης το συναντάμε σε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο. Τροφές που η τακτική κατανάλωσή τους απειλεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ποιες είναι όμως οι δέκα χειρότερες πηγές πρωτεΐνης;

1. Η πάριζα

Τα αλλαντικά είναι μια σχετικά εύκολη λύση για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα. Όμως, μια φέτα πάριζα περιέχει περίπου εκατό θερμίδες και τρία ολόκληρα γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι στο τοστ μας οι περισσότεροι βάζουμε πολύ περισσότερο από μια φέτα πάριζα, το πράγμα γίνεται όλο και χειρότερο. Καλύτερα να προτιμήσουμε γαλοπούλα. Τόσο για τη διαχείριση του βάρους μας, όσο και για την καρδιαγγειακή μας υγεία.

2. Τα λουκάνικα Φρανκφούρτης

Ένας λουκάνικο 85 γραμμαρίων αγγίζει τις 283 θερμίδες και τα 8,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, γνωρίζουμε πως τα υπερβολικά επεξεργασμένα κρέατα φράζουν τις αρτηρίες και βλάπτουν την καρδιά. Επομένως, δεν έχουν θέση στη διατροφή μας, με εξαίρεση πολύ σπάνιες περιπτώσεις.

3. Το χοιρινό

Η υψηλή περιεκτικότητα του χοιρινού κρέατος σε κορεσμένα λιπαρά έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα. Αν δεν μπορούμε να αντισταθούμε, θα πρέπει τουλάχιστον να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μερίδας και να το συνοδεύουμε με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά και τα όσπρια.

4. Τα χοτ ωτογκ

Όσο κι αν τα επιθυμούμε μετά το ξενύχτι για ποτό, τα χοτ ντογκ είναι γεμάτα με κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, ενώ και αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, τα χοτ ντογκ περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα που έχουν συνδεθεί με ορισμένες μορφές καρκίνου.

5. Το σαλάμι αέρος

Τέσσερις μικρές στρογγυλές φέτες μας φορτώνουν 460 θερμίδες, και 13,4 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Και ούτε καν μας κρατούν χορτάτους. Γιατί να υποκύψουμε;

6. Ο ξιφίας

Όσο υγιεινά κι αν θεωρούνται σε γενικές γραμμές τα θαλασσινά, ο ξιφίας είναι μια από τις επιλογές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Το εν λόγω μέταλλο σε υπερβολικές ποσότητες ενδέχεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου, ενώ συνδέεται με ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και το χρόνιο άγχος.

7. Τα υποκατάστατα του κρέατος που δηλώνουν «φυτικής προέλευσης»

Ορισμένες από αυτές τις φυτικές επιλογές έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και δεν πρέπει να αποτελούν καθημερινή επιλογή στο πρόγραμμα διατροφής μας.

8. To πεπερόνι

Το πεπερόνι είναι τρομερά θερμιδογόνο και πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και νιτρικά άλατα. Και όπως προείπαμε, η τακτική κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα συνδέεται με ορισμένες μορφές καρκίνου.

9. Το λουκάνικο

Όπως ισχύει και για το λουκάνικο Φρανκφούρτης, αυτό το εξαιρετικά επεξεργασμένο κρέας είναι μια εξίσου ανθυγιεινή πρωτεΐνη, με υπερβολικά πολλές θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.

10. Το σπαμ

Το σπαμ είναι ένα κονσερβοποιημένο προϊόν μαγειρεμένου κρέατος, που παρασκευάζεται από κιμά χοιρινού και επεξεργασμένο ζαμπόν. Περιέχει συντηρητικά, πρόσθετα αρώματα, ζάχαρη, αλάτι, άμυλο πατάτας και νάτριο. Αυτά από μόνα τους θεωρούνται ότι χειρότερο για τον οργανισμό. Πόσο μάλλον ο συνδυασμός τους.

(Mε πληροφορίες από eatthis).