Πόσα σέικ πρωτεΐνης επιτρέπεται να πίνουμε μέσα στη μέρα κι ο μεγάλος κίνδυνος αν τα υπερβούμε

Τα συγκεκριμένα προϊόντα πράγματι έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα για την υγεία μας. Αρκεί να λαμβάνονται υπό τις κατάλληλες συνθήκες
MTStock Studio via Getty Images

Eλάχιστα προϊόντα ευεξίας και συμπληρώματα διατροφής είναι τόσο δημοφιλή όσο τα ροφήματα πρωτεΐνης. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα σέικ πρωτεΐνης δεν είναι για όλους και δεν αποτελούν καν απαραίτητο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα προϊόντα πράγματι έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα για την υγεία μας. Αρκεί να λαμβάνονται υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Τι είναι τα πρωτεϊνικά ροφήματα

Mε τον όρο σέικ πρωτεΐνης εννoούμε το ρόφημα στο οποίο έχει προστεθεί σκόνη πρωτεΐνης. Οι περισσότεροι αναμιγνύουν τη σκόνη πρωτεΐνης με νερό ή γάλα και στη συνέχεια, χτυπούν το μίγμα σε ειδικά παγούρια-σέικερ και καταναλώνουν το ρόφημα πριν ή μετά την προπόνηση. Ωστόσο, ορισμένα ροφήματα πρωτεΐνης πωλούνται κι έτοιμα.

Είτε τα αγοράζουμε έτοιμα είτε με τη μορφή σκόνης, τα συγκεκριμένα ποτά προορίζονται για την οικοδόμηση μυών, την παροχή ενέργειας και τη μείωση του χρόνου αποκατάστασης του σώματος μετά από μια δυναμική προπόνηση.

Οι ποσότητες πρωτεΐνης στα έτοιμα ροφήματα πρωτεΐνης διαφέρουν από επωνυμία σε επωνυμία. Ορισμένα διαθέτουν μόλις δέκα γραμμάρια, ενώ άλλα προσφέρουν έως και 25 γραμμάρια προστιθέμενης πρωτεΐνης, σε μόλις 330 ml.

Όμως το πράγμα θέλει προσοχή καθώς ορισμένες μάρκες, εκτός από φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα περιέχουν και μερικά λιγότερο επιθυμητά συστατικά, όπως σάκχαρα, τεχνητά αρώματα και χρωστικές. Έτσι, εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να φροντίσουμε να επιλέξουμε ένα ρόφημα που θα ευθυγραμμίζεται με τις δικές μας μοναδικές ανάγκες για την υγεία μας.

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι επίσης κάτι απέναντι στο οποίο θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, καθώς ορισμένες μάρκες προσθέτουν έως και τριάντα γραμμάρια πρόσθετων γλυκαντικών σε μόλις ένα ρόφημα πρωτεΐνης.

Τελικά μας κάνουν καλό τα σέικ πρωτεΐνης;

Τα σέικ πρωτεΐνης προσφέρουν οφέλη παρόμοια με άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως η αύξηση της μυϊκής μάζας και των επιπέδων ενέργειας στην προπόνησή μας.

Τα ρόφημα πρωτεΐνης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους, καθώς αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, δηλαδή την αίσθηση πληρότητας από τα γεύματά μας, χωρίς σημαντική αύξηση στην πρόσληψη θερμίδων.

Κι ενώ οι περισσότεροι μπορούμε να λάβουμε όλα τα οφέλη της πρωτεΐνης μόνο μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή, ορισμένοι χρειαζόμαστε και ένα συμπλήρωμα. Για παράδειγμα, οι χορτοφάγοι συχνά παρουσιάζουν έλλειψη πρωτεΐνης.

Πόσα σέικ πρωτεΐνης επιτρέπεται να πίνουμε μέσα στη μέρα

Aρχικά οι διατροφολόγοι συμφωνούν ως προς το ότι πρέπει να στοχεύουμε στην πρόσληψη πρωτεΐνης μέσα από την τροφή. Παρ′ όλα αυτά η συμπληρωματική πρωτεΐνη μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι τα αυγά, τα οστρακοειδή, οι ξηροί καρποί, το στήθος κοτόπουλου, το άπαχο βοδινό κρέας, το γάλα, το γιαούρτι και το στήθος γαλοπούλας.

Και ενώ οι ανάγκες σε πρωτεΐνη διαφέρουν από άτομο σε άτομο, οι διαιτολόγοι συνιστούν να μην πίνουμε περισσότερα από ένα ρόφηματα πρωτεΐνης την ημέρα. Η κατανάλωση πολλών ροφημάτων πρωτεΐνης έχει συνδεθεί με αρνητικές παρενέργειες όπως πεπτικά προβλήματα, στομαχικές διαταραχές, φούσκωμα και αέρια.

(Με πληροφορίες από Usatoday).