Τα τρόφιμα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ, περιέχουν διάφορα τοξικά πρόσθετα. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι έχουν αλλοιωθεί με μεθόδους που στην πραγματικότητα, αντί να μας χορταίνουν επιδεινώνουν το συναίσθημα της πείνας, ωθώντας μας σε διατροφικά επιπόλαιες επιλογές.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι διατροφολόγοι επιμένουν να εξετάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων. Φυσικά, δεν μπορούμε πάντοτε να αποφύγουμε εντελώς ορισμένα πρόσθετα. Ωστόσο, είναι στο χέρι μας να τα καταναλώνουμε με μέτρο.

Advertisement
Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/dethen-eyieines-trofes-poe-epivradenoen-ton-metavolismo-mas-kai-prosthetoen-kila_gr_6418a655e4b0cfde25c65433

Τα τέσσερα πιο τοξικά πρόσθετα των τροφίμων

Το γλουταμινικό νάτριο (MSG)

Το συγκεκριμένο συστατικό που προστίθεται σε διάφορα σνακ, κάνει το πάγκρεάς μας να εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη, δηλαδή την ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε διαρκώς πεινασμένοι. Το γλουταμινικό νάτριο, συν τοις άλλοις, έχει συνδεθεί με παθήσεις όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pop-korn-ta-5-1-apithana-ofele-enos-parexeyemenoe-snak_gr_6474fff3e4b045ce24844a0c

Το ραφιναρισμένο αλεύρι

Με τον όρο «ραφιναρισμένο» προσδιορίζουμε το αλεύρι που έχει υποστεί μια διαδικασία επεξεργασίας, κατά την οποία αφαιρούνται το πίτουρο και το φύτρο, κάτι που προσφέρει στα προϊόν επιπλέον διάρκεια ζωής. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, του αφαιρεί τις φυσικές βιταμίνες, τα μέταλλα και τις φυτικές ίνες.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/exi-soeper-snak-ploesia-se-fetikes-ines-poe-mas-kratoen-chortatoes-ole-mera_gr_63c038e6e4b0cbfd55f0aeaa

Το ραφιναρισμένο αλεύρι, κυρίως το λευκό, εκτοξεύει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα αίσθημα πείνας, που δύσκολα μπορούμε να διαχειριστούμε, δίχως να πέσουμε με τα μούτρα σε υπερεπεξεργασμένα σνακ.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/2015/10/22/-life-ligoura-gluka_n_8346906.html

Η επεξεργασμένη (ή λευκή) ζάχαρη

Η λευκή ζάχαρη επιδρά στο σώμα μας με τρόπο παρόμοιο με το ραφιναρισμένο αλεύρι. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα μας στα ύψη, ώστε λίγα λεπτά αργότερα να το ρίξει απότομα, εντείνοντας τη λαχτάρα μας για ακόμα περισσότερη ζάχαρη.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-diaitoloyos-elena-serdare-mas-exeyei-ta-panta-yero-apo-ten-senaisthematike-peina_gr_62d55032e4b0116f21be2671

Advertisement

Αυτός είναι και ο λόγος που όταν καταναλώνουμε αυτού του είδους τη ζάχαρη, είναι δύσκολο να σταματήσουμε. Η ζάχαρη λειτουργεί σαν ναρκωτικό που τη μια στιγμή μας ανεβάζει στα ύψη και την επόμενη μας ρίχνει στα τάρταρα, κάνοντάς μας να τη θέλουμε ακόμα πιο πολύ.

Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένης (λευκής) ζάχαρης, επιβραδύνει την έκκριση λεπτίνης, της ορμόνης που ειδοποιεί τον οργανισμό μας όταν είμαστε χορτάτοι, ώστε να σταματήσoυμε να τρώμε επειδή απλώς πλήττουμε ή επειδή προσπαθούμε να καλύψουμε άλλα συναισθηματικά κενά.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pos-tha-ylekathoeme-pio-eyieina-yerizontas-ten-plate-sten-katastrofike-te-leeke-zachare_gr_643eb5ebe4b04997b56d84da

Advertisement

Η γλουτένη

Μια ακόμη τοξική ουσία που μας ανοίγει την όρεξη για ανθυγιεινούς πειρασμούς είναι η γλουτένη, μια πρωτεΐνη που κρύβεται στο σιτάρι και εμπεριέχεται συχνά στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η γλουτένη δεν διαθέτει παρά ελάχιστη θρεπτική αξία και ως εκ τούτου, καλύτερα να μην καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της διατροφής μας.

https://www.huffingtonpost.gr/2015/01/07/-glouteni-diatrofi-life_n_6416836.html

Το μαγικό συστατικό που πρέπει να αναζητάμε σε κάθε τρόφιμο που επιλέγουμε

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω τοξικά πρόσθετα, οι πολυφαινόλες, ένας τύπος σούπερ υγιεινών μικροθρεπτικών συστατικών, θεωρούνται πολύτιμες για την σωστή κυκλοφορία του αίματος, ενώ αποτελούν το κλειδί για τη διαχείριση της πείνας και της επιθυμίας για ανθυγιεινά τρόφιμα, γεμάτα τοξικά πρόσθετα.

Advertisement

Τρόφιμα πλούσια σεπολυφαινόλες

  • Το αβοκάντο
  • Τα μούρα
  • Το μπρόκολο
  • Τα κεράσια
  • Οι πιπεριές
  • Τα εσπεριδοειδή
  • Ο καφές
  • Οι λιναρόσποροι
  • Η μαύρη σοκολάτα
  • Το σκόρδο
  • Τα όσπρια
  • Το μάνγκο
  • Οι ξηροί καρποί
  • Τα βότανα και τα μπαχαρικά
  • Το κολοκύθι
  • Το σπανάκι
  • Το πράσινο τσάι

Με πληροφορίες από Cnbc

Advertisement