Δήθεν υγιεινές τροφές που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας και προσθέτουν κιλά

Ας τις πετάξουμε έξω από τη λίστα του σούπερ μάρκετ εδώ και τώρα.
Anna Kurzaeva via Getty Images

Η τήρηση ενός υγιεινού πλάνου διατροφής για κάποιους ανάμεσά μας, αποτελεί πραγματική πρόκληση. Ιδίως αν δεν διαθέτουμε τον χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να μαγειρέψουμε θρεπτικές συνταγές στο σπίτι. Και αυτό γιατί τα έτοιμα γεύματα και τα επεξεργασμένα σνακ που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ είναι στην πλειοψηφία τους ανθυγιεινά, γεμάτα κενές θερμίδες.

Μάλιστα, ορισμένα προϊόντα που προωθούνται στο εμπόριο ως υγιεινά, πέρα από το γεγονός ότι δεν ωφελούν τον οργανισμό μας στο παραμικρό, στέκονται εμπόδιο στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος, επιβραδύνοντας το μεταβολισμό μας και κολλώντας το δείκτη της ζυγαριάς στο ίδιο νούμερο.

Ποιες είναι λοιπόν οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγουμε εφόσον προσπαθούμε να αδυνατίσουμε; Η διατροφολόγος Χίδερ Χανκς, η Λίζα Ρίτσαρντς, διατροφολόγος και ιδρύτρια της The Candida Diet και η νοσηλεύτρια Μπεθ Χοκς μας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

Οι έτοιμες μπάρες δημητριακών

Ακόμη κι αν μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι αρπάζοντας μια μπάρα γκρανόλα βγαίνοντας από το σπίτι, έχουμε επιλέξει το πιο θρεπτικό σνακ για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με έναν υγιεινό τρόπο, οι ειδικοί μας παροτρύνουν να το ξανασκεφτούμε.

«Οι μπάρες γκρανόλα αποτελούν την χειρότερη δήθεν υγιεινή εναλλακτική, καθώς είναι γεμάτες με φλεγμονώδη συστατικά, που στέκονται εμπόδιο στην απώλεια βάρους. Πολλοί κατασκευαστές τροφίμων βέβαια, ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι υγιεινά επειδή περιέχουν βρώμη. Και παρόλο που η βρώμη αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών, τα πρόσθετα σάκχαρα, οι υδατάνθρακες και οι περιττές θερμίδες, καταστρέφουν τον μεταβολισμό μας, επιδεινώνουν τη φλεγμονή στο σώμα μας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούν ακόμη και στην αύξηση βάρους» υπογραμίζει η Χανκς.

«Εάν βιαζόμαστε και ψάχνουμε για ένα σνακ εξίσου εύκολο στη μεταφορά, αλλά ταυτόχρονα θρεπτικό, οι ξηροί καρποί και φρούτα όπως η μπανάνα, θα μας κρατήσουν χορτάτους και γεμάτους ενέργεια, χωρίς να υπερφορτώσουμε τον οργανισμό μας με πρόσθετη ζάχαρη και κενές θερμίδες» συνιστά η Ρίτσαρντ.

Οι επεξεργασμένοι χυμοί φρούτων

Απλώς και μόνο επειδή οι παρασκευαστές τους ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους φτιάχνονται από ολόκληρα φρούτα, αυτό δεν τους καθιστά αυτόματα μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή μας. Όπως και οι μπάρες δημητριακών, έτσι και οι χυμοί φρούτων του εμπορίου είναι γεμάτοι πρόσθετη ζάχαρη, ενώ στην περίπτωση που τους καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση, ενδέχεται να έρθουμε αντιμέτωποι με προβλήματα όπως το φούσκωμα, η φλεγμονή, η επιβράδυνση του μεταβολισμού και η απότομη αύξηση βάρους.

Η Χοκς σημειώνει πως σε κάποιες περιπτώσεις αυτοί οι φαινομενικά υγιεινοί χυμοί έχουν περισσότερες θερμίδες κι από ανθρακούχα αναψυκτικά με ζάχαρη. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα φρέσκα φρούτα, οι χυμοί του σούπερ μάρκετ δεν μας προσφέρουν φυτικές ίνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αντί να μας κρατούν χορτάτους να μας ωθούν στην υπερκατανάλωση τροφής και να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας.

«Όταν καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση τις ποσότητες ζάχαρης που περιλαμβάνονται σε αυτού του είδους τους χυμούς, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας εκτοξεύονται, ενώ την ίδια στιγμή ο μεταβολισμός μας κατεβάζει ταχύτητα. Όλα αυτά οδηγούν στην αύξηση του βάρους μας», εξηγεί η Ρίτσαρντς.

Στις υγιεινές εναλλακτικές, προκειμένου σταδιακά να βγάλουμε εντελώς από τη διατροφή μας τους χυμούς φρούτων που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ, περιλαμβάνονται το τσάι χωρίς ζάχαρη ή ακόμα και ένας φρεσκοστυμμένος χυμός φρούτων.

Πηγή: shefinds