Τα δυο συστατικά στο φαγητό μας που ρίχνουν με τρόπο μαγικό την αρτηριακή πίεση

Ταιριάζει σε κάθε πιάτο ή ρόφημα και σίγουρα το έχουμε ήδη στο ντουλάπι μας.
kajakiki via Getty Images

Νέες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα βότανα και τα μπαχαρικά βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, καθώς και στη μείωση του κινδύνου για ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Προγενέστερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα βότανα και τα μπαχαρικά προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και υποστηρικτικά οφέλη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, τα πάντα, από τον κόλιανδρο μέχρι την κανέλα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών στα γεύματα βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ιδίως σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Η Κριστίνα Πέτερσεν, επίκουρη καθηγήτρια έρευνας στο Cardiometabolic Nutrition Research Lab, εξηγεί ότι η προσθήκη αποξηραμένων βοτάνων και μπαχαρικών έχει ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Η δρ. Πέτερσεν και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν 71 παχύσαρκους Αμερικανούς που διέτρεχαν πολλαπλούς κινδύνους για την εμφάνιση καρδιακής νόσου. Οι ερευνητές ζήτησαν στους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν την τυπική αμερικάνικη διατροφή τους, η οποία αποτελείται κατά 50% των θερμίδων της από υδατάνθρακες, κατά 17% από πρωτεΐνη και κατά 33% τοις εκατό από λίπος. Ανά τέσσερις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες αναδιαμόρφωναν ελαφρώς τα προγράμματα των γευμάτων τους, προσθέτοντας αρχικά 0,5, έπειτα 3,3 και αργότερα 6,6 γραμμάρια βοτάνων και μπαχαρικών την ημέρα.

Και ενώ τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα παρέμειναν αρκετά σταθερά καθώς τα άτομα προσαρμόζονταν στις αλλαγές των μενού, εκείνοι που ακολουθούσαν μια δίαιτα πλούσια σε μπαχαρικά παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν πως παραμένει εξίσου σημαντικό να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή, που να περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν, ότι το να συμπληρώνουμε τα γεύματά μας με μπαχαρικά μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης ακόμα και σε συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2.

Η συστηματική έρευνα επάνω στη χρήση μπαχαρικών όπως το τζίντζερ, η κανέλα, ο κουρκουμάς, η κουρκουμίνη και τα κουρκουμινοειδή, υπογραμμίζει την ύπαρξη μιας θετικής συσχέτισης μεταξύ των εν λόγω προϊόντων και της σημαντικής πτώσης της αρτηριακής πίεσης.

Το ζουμί

Προσθέτοντας στα γεύματά μας βότανα και μπαχαρικά, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δούμε τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης να πέφτουν σημαντικά. Παρ′ όλα αυτά, όπως ισχύει με κάθε νέο φάρμακο και συστατικό που προσθέτουμε στη δίαιτά μας, φροντίζουμε πάντοτε να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

Σίγουρα πάντως, δεν θα μας βγει σε κακό να προσθέσουμε περισσότερα φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά στις συνταγές μας. Απλώς είναι πολύτιμο να βεβαιωθούμε ότι επιλέγουμε προϊόντα χωρίς πρόσθετο αλάτι.

Πηγή: eatingwell