Προειδοποιητικό εγκεφαλικό: Τα ιδιαίτερα ύπουλα συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε

Κι όμως, ακόμα κι ένα σύμπτωμα διαρκείας δευτερολέπτων, θα πρέπει να μας απασχολεί.
SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Τo εγκεφαλικό αποτελεί κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σχεδόν 800.000 θύματα κάθε χρόνο. Κατά μέσο όρο, κάθε 40 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ειδικά για άτομα με οικογενειακό ιστορικό ή υψηλή αρτηριακή πίεση, τα νούμερα είναι τρομακτικά.

Ωστόσο, κατανοώντας τους παράγοντες κινδύνου μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από επικίνδυνα περιστατικά.

Σύμφωνα με τον δρ Μπράντον Γκίγκλιο, διευθυντή αγγειακής νευρολογίας στο NYU Langone Hospital-Brooklyn, περίπου το 85% των εγκεφαλικών επεισοδίων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχαιμικά εγκεφαλικά, που σημαίνει ότι προκαλούνται από τη μειωμένη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ενώ το 15% είναι αιμορραγικά εγκεφαλικά, που συμβαίνουν όταν σπάει ένα αιμοφόρο αγγείο στην περιοχή του εγκεφάλου.

Και μεταξύ των ανθρώπων που παρουσιάζουν εγκεφαλικά, αρκετοί βιώνουν αυτό που είναι γνωστό ως «προειδοποιητικό εγκεφαλικό επεισόδιο» μερικές ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες προτού τους χτυπήσει την πόρτα το εγκεφαλικό.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα προειδοποιητικά εγκεφαλικά επεισόδια

Τα προειδοποιητικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι ιατρικά γνωστά ως παροδικά ισχαιμικά επεισόδια και αποτελούν μια μια φευγαλέα αλλά πολύ επικίνδυνη ιατρική κατάσταση, που ενδέχεται να είναι πρόδρομος για πλήρη εγκεφαλικά επεισόδια.

Ένας στους πέντε ανθρώπους που βιώνουν ένα προειδοποιητικό εγκεφαλικό ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποστούν εγκεφαλικό εντός ενενήντα ημερών εάν δεν λάβουν ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με τον δρ Αχμέτ Ιτράτ, ιατρικό διευθυντή εγκεφαλικών επεισοδίων στην Cleveland Clinic Akron General.

Τί ακριβώς είναι ένα προειδοποιητικό εγκεφαλικό;

Ιατρικά, αναφέρεται ως παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο και προκαλεί ξαφνικά παροδικά συμπτώματα νευρολογικής βλάβης, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υποχωρούν από μόνα τους. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά που θα θεωρούσε κανείς προάγγελο του εγκεφαλικού. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν οδηγούν σε μόνιμο νευρολογικό τραυματισμό.

Με άλλα λόγια, τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια εμφανίζονται γρήγορα, διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τον τύπο της εγκεφαλικής βλάβης που μπορεί να παρατηρηθεί μετά από ένα πλήρες εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η απουσία εγκεφαλικής βλάβης, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσουμε ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια αναφέρονται συνήθως ως μικροεγκεφαλικά. Ωστόσο, ο Δρ Τζόσουα Γουίλι, ειδικός στη νευρολογία εγκεφαλικών επεισοδίων στο Κολλέγιο Ιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, εξηγεί ότι αυτός ο προβληματικός όρος μειώνει ως έννοια την επείγουσα φύση της πάθησης.

Η φράση «προειδοποιητικά εγκεφαλικά», από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζει ότι η κατάσταση είναι εξίσου επείγουσα με ένα «κανονικό» εγκεφαλικό.

Τα σημάδια παροδικών ισχαιμικών εγκεφαλικών

  • Απώλεια ισορροπίας
  • Προβλήματα όρασης, όπως θαμπάδα ή και απώλεια της όρασης
  • Παραμόρφωση του προσώπου
  • Αδυναμία του βραχίονα στη μία πλευρά του σώματος
  • Προβλήματα στην ομιλία, όπως σύγχυση των λέξεων ή ασυναρτησίες

Kαθώς στην περίπτωση εγκεφαλικού θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε όλα αυτά τα συμπτώματα ή και μόλις ένα ή δύο από αυτά, αμέσως μόλις παρατηρήσουμε κάποιο από τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, είναι σημαντικό να καλέσουμε για βοήθεια.

Kinga Krzeminska via Getty Images

Τα συμπτώματα είναι φευγαλέα

Συχνά αψηφούμε τα σημάδια ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου, εξαιτίας του πόσο γρήγορα υποχωρούν. Κι όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτά τα συμπτώματα, ανεξάρτητα από τη διάρκειά τους. Και ενώ δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας για το πόσο ακριβώς μπορεί να επιμείνουν, υπάρχουν ορισμένες γενικές οδηγίες.

Συνήθως, τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια διαρκούν, το πολύ, πέντε με δέκα λεπτά και σίγουρα λιγότερο από μία ώρα, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις, τα προειδοποιητικά εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να διαρκέσουν μόλις τριάντα με εξήντα δευτερόλεπτα.

Όσο σύντομα κι αν είναι τα συμπτώματα, πρέπει να καλέσουμε για βοήθεια. Μόλις παρατηρήσουμε οποιαδήποτε σημάδια, καλούμε στα επείγοντα και δεν περιμένουμε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα, γιατί ενδέχεται αυτό να μην συμβεί ποτέ.

Η αποτελεσματική επικοινωνία με νοσηλευτές και γιατρούς θα μας βοηθήσει να λάβουμε την απαιτούμενη θεραπεία το συντομότερο δυνατόν. Άλλωστε, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πολλοί άνθρωποι που βιώνουν ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, υφίστανται εγκεφαλικό εντός των επόμενων 48 ωρών. Επομένως, η αναμονή ακόμα και για ένα μικρό χρονικό διάστημα δεν αποτελεί ιδανική λύση.

Μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο

Καταστάσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη και ο μη ελεγχόμενος διαβήτης μας θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Εάν παρουσιάζουμε κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις υγείας, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι τις διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.

Ίσως χρειαστεί να αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα, να κόψουμε το κάπνισμα και να αλλάξουμε τη διατροφή μας. Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, πολλοί επιμένουμε να μην αντιμετωπίζουμε κατά πρόσωπο τα συμπτώματα και τις ενδείξεις που μαρτυρούν πως απέχουμε μια ανάσα από το εγκεφαλικό.