Θα εκπλαγούμε από τις αλλαγές στο σώμα μας αν απέχουμε από την ζάχαρη ένα μήνα

Από την υγεία του εντέρου και της καρδιάς, μέχρι την όψη του δέρματος και των δοντιών μας.
Aleksandr Zubkov via Getty Images

Oι περισσότεροι ανάμεσά μας καταναλώνουμε περισσότερη ζάχαρη από ό,τι συνιστάται και όσο κι αν αμφισβητήσουμε τον αντίκτυπο της στην υγεία μας, αυτός δεν παύει να υπάρχει. Και παρόλο που προσφέρει γεύση στα φαγητά μας, η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης προκαλεί δυσμενείς συνέπειες στη γενική υγεία μας, ενώ μας φέρνει πιο κοντά στον διαβήτη και την αύξηση βάρους.

Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης αυξάνει τα τριγλυκερίδια, γεγονός που συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ έρευνες αποδεικνύουν ότι επιταχύνει την γνωστική έκπτωση και ευνοεί ορισμένες μορφές καρκίνου.

Κι αφού μάθαμε ποιες είναι μερικές από τις πιθανές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης, μήπως ήρθε η ώρα να μάθουμε και πόσες αλλαγές θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε στο σώμα μας αν αποφεύγαμε τη ζάχαρη έστω και για ένα μήνα; Ίσως στην αρχή να μας φανεί δύσκολο, ωστόσο τα οφέλη που υπόσχεται αυτή η μικρή αποχή, αξίζουν τον κόπο.

Μικρότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα

Η χρόνια φλεγμονή, έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το Αλτσχάιμερ και η αρθρίτιδα, με τρεις στους πέντε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να πεθαίνουν από τις εν λόγω φλεγμονώδεις ασθένειες.

Μεταξύ άλλων συνηθειών, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και το χρόνιο στρες, η κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται άμεσα με τους παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες φλεγμονής. Επομένως, το να μάθουμε να ζούμε καταναλώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη, θα μας κρατήσουν μακριά από φλεγμονώδη νοσήματα.

Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου

Έκθεση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι η πρόσληψη ζάχαρης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου, με κυρίαρχο τον καρκίνο του μαστού. Ως γνωστόν, η κατανάλωση ζάχαρης «τρέφει» τα καρκινικά κύτταρα, θέτοντας τον οργανισμό μας σε ανεπανόρθωτο κίνδυνο. Επομένως, αν θέλουμε να μειώσουμε τις πιθανότητες, ίσως θα πρέπει να περιορίσουμε την προσθήκη ζάχαρης στη διατροφή μας.

Αυξημένη ενέργεια

Ενώ η ζάχαρη λέγεται φημίζεται ως σημαντική πηγή ενέργειας, αυτό εξαρτάται από την πηγή από την οποία την προσλαμβάνουμε. Η ζάχαρη που βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα μπισκότα, τα πατατάκια ή τα κέικ, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μας κάνει να αισθανόμαστε νωθροί. Εγκαταλείποντας τις εν λόγω τροφές για έναν ολόκληρο μήνα, θα ενισχύσουμε την ενέργειά μας και θα νιώσουμε καλύτερα από ποτέ.

Καλύτερη υγεία του εντέρου

Εάν αντιμετωπίζουμε τις δυσμενείς συνέπειες του φουσκώματος και το πεπτικό μας σύστημα μας παίζει περίεργα παιχνίδια, ίσως ήρθε η ώρα για ένα διάλειμμα από τη ζάχαρη. Η αποχή από τη ζάχαρη για ένα μήνα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος, καθώς αυτή η συνθήκη θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε την τέλεια ισορροπία των «καλών» βακτηρίων του εντέρου.

Καλύτερη υγεία των δοντιών

Σύμφωνα με το Healthy Food America, οι ενήλικες που καταναλώνουν τακτικά ένα έως δύο ζαχαρούχα ποτά την ημέρα έχουν 30% περισσότερες οδοντικές παθήσεις σε σχέση με τους ενήλικες που δεν καταναλώνουν ζαχαρούχα ποτά. Επιπλέον, το HFA αναφέρει ότι τα παιδιά που πίνουν τακτικά αναψυκτικά γεμάτα ζάχαρη διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο τερηδόνας σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν πίνουν. Επομένως, καλύτερα να κινηθούμε προς πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, όπως το τσάι χωρίς ζάχαρη με λεμόνι ή το μαστιχόνερο.

Λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους

Η αποχή από την επεξεργασμένη ζάχαρη για ένα μήνα, εκτός από οφέλη για το σώμα μας, υπόσχεται και πολλαπλά οφέλη για το μυαλό μας. Σύμφωνα με μελέτη, η υψηλότερη πρόσληψη ζάχαρης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ σε έρευνα του 2019, διαπιστώθηκε ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη προκαλεί αλλαγές στη νευροβιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, με απότομες συναισθηματικές μεταβολές και άγχος.

Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, αποκαλύπτει ότι η αυξημένη ζάχαρη συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2. Μια άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, διαπίστωσε ότι ανεξάρτητα από το βάρος ενός ατόμου ή τα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, η κατανάλωση έστω και ενός ζαχαρούχου ποτού την ημέρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, δηλαδή την πιο διαδεδομένη μορφή διαβήτη, η οποία ωστόσο μπορεί να μειωθεί περιορίζοντας την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης.

Πιο φωτεινό και υγιές δέρμα

Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στη Γαλλία, διαπίστωσε ότι μια δίαιτα πλούσια σε ζάχαρη, λιπαρά και ζωικά προϊόντα συνδέεται με την αύξηση της ακμής των ενηλίκων. Αντιθέτως, η αποχή από τη ζάχαρης, θεωρείται ευεργετική για ένα πιο καθαρό και υγιές δέρμα σας.

Πηγή: eatthis