Τα φρούτα με την περισσότερη ζάχαρη και πώς θα τα απολαύσουμε χωρίς ρίσκο

Κι όμως, δεν είναι όλα τα φρούτα εξίσου αθώα.
CoffeeAndMilk via Getty Images

Όταν σκεφτόμαστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, στο μυαλό μας έρχονται οι πιο συνηθισμένες λιχουδιές: Από σοκολάτες, κέικ, μπισκότα και ντόνατς μέχρι και παγωτό. Ωστόσο, η διαιτολόγος Μπεθ Κζέργουονι, αποκαλύπτει ότι υπάρχει και μια φυσική τροφή που όσο κι αν δεν της φαίνεται, περιλαμβάνει αρκετή από την «μαγική ουσία» που αποζητάμε στις λιγούρες μας.

Τα φρούτα θεωρούνται ένας απόλυτα υγιεινός τρόπος να προσλάβουμε ζάχαρη. Εκτός αυτού, είναι γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ πολλά φρούτα είναι εξίσου πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθώντας παράλληλα και το πεπτικό μας σύστημα.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πρέπει να το παρακάνουμε κιόλας. Ως τα φρούτα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όλα όσα ακολουθούν, οφείλουμε να τα καταναλώνουμε με μέτρο.

Τα μήλα

Ένα μεγάλο μήλο περιλαμβάνει περίπου 25 γραμμάρια ζάχαρης, γεγονός που ως προς την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη το καθιστά ισοδύναμο με μια μπάρα σοκολάτας γάλακτος. Το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης στα μήλα, το συναντάμε με τη μορφή φρουκτόζης, η οποία είναι γνωστή και ως «ζάχαρη των φρούτων» και βρίσκεται φυσικά μέσα στα τρόφιμα. Η φρουκτόζη δεν προκαλεί αύξηση του σακχάρου ή των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα. Επομένως είναι καλύτερη σε σχέση με σάκχαρα όπως η γλυκόζη και η σακχαρόζη.

Οι μπανάνες

Μια κανονική μπανάνα περιλαμβάνει περίπου 15 γραμμάρια ζάχαρης, γεγονός που ως προς την περιεκτικότητά της σε ζάχαρη την καθιστά ισοδύναμη με ένα μικρό ντόνατ. Κάτω από τη φλούδα της μπανάνας εντοπίζουμε αρκετή ποσότητα ζάχαρης, η οποία αυξάνεται καθώς οι μπανάνες ωριμάζουν.

Επομένως ακόμα και αν μας αρέσει τρομερά η γεύση της, είναι προτιμότερο να κόβουμε την μπανάνα μας στη μέση και να τρώμε τη μισή τη μια μέρα και την άλλη μισή την επόμενη.

Τα κεράσια

Ένα κανονικό μπολ κεράσια περιλαμβάνει περίπου 20 γραμμάρια ζάχαρης, γεγονός που ως προς την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη τα καθιστά ισοδύναμα με μια σοκολάτα τύπου Sneakers. Παρόλο που καταναλώνονται τόσο γρήγορα και εύκολα και είναι και εξαιρετικά απολαυστικά, ας προσπαθήσουμε να προσέχουμε πόσα τρώμε. Ένα μέτριο μπολ σαν αυτά που τρώμε τα δημητριακά μας αρκεί.

Τα σταφύλια

Ένα κανονικό μπολ σταφύλια περιλαμβάνει περίπου 20 γραμμάρια ζάχαρης. Τα σταφύλια, τα οποία τρώγονται ακόμα πιο εύκολα από τα κεράσια, θέλουν προσοχή, καθώς έχουν κατηγορηθεί για επικίνδυνες μεταβολές του σακχάρου στο αίμα.

Τα πορτοκάλια

Ένα μέτριο πορτοκάλι περιλαμβάνει περίπου 18 γραμμάρια ζάχαρης, ενώ οι φυτικές ίνες που κρύβονται μέσα στα πορτοκάλια διευκολύνουν την απελευθέρωση σακχάρου στο αίμα μας. Ωστόσο, προκειμένου να προσλάβουμε κάθε θρεπτική ουσία χωρίς να το παρακάνουμε με τη ζάχαρη, είναι καλύτερο να φάμε ένα πορτοκάλι παρά πιούμε έναν χυμό, που απαιτεί να στύψουμε τουλάχιστον τρία πορτοκάλια.

Τα αχλάδια

Ένα αχλάδι περιέχει περίπου 18 γραμμάρια ζάχαρης. Επομένως για τα αχλάδια, ισχύει περίπου ότι προαναφέρθηκε και για τα μήλα.

Το καρπούζι

Μια φέτα καρπούζι περιλαμβάνει περίπου 10 γραμμάρια ζάχαρης, γεγονός που ως προς την περιεκτικότητά της σε ζάχαρη την καθιστά ισοδύναμη με ένα μέτριο μπισκότο σοκολάτας. Το καρπούζι ναι μεν μπορεί να είναι πλούσιο σε σάκχαρα, αλλά είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες, πράγμα που σημαίνει ότι μια δροσερή φέτα καρπούζι εν μέσω μιας καυτής καλοκαιρινής μέρας δεν απειλεί να εκτοξεύσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας στα ύψη.

Τί οφείλουμε να προσέξουμε σε σχέση με το ζήτημα της ζάχαρης στα φρούτα

Σαφώς εφόσον καταναλώνουμε ένα φρούτο οφείλουμε να γνωρίζουμε την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη, χωρίς ωστόσο να ανησυχούμε γύρω από αυτό. Η ανησυχία είναι δικαιολογημένη μόνο εφόσον πάσχουμε διαβήτη ή κάποια άλλη πάθηση, η οποία προστάζει να παρακολουθούμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.

Επιπλέον, ακόμα και να περιλαμβάνουν ζάχαρη, τα φρούτα αποτελούν πάντα μια πιο υγιεινή εναλλακτική στη λιγούρα σε σχέση με τις καραμέλες, τα αρτοσκευάσματα ή άλλες επεξεργασμένες λιχουδιές.