Πώς θα διατηρήσουμε τις μπανάνες φρέσκες για μεγαλύτερο διάστημα

Μερικά εύκολα και γρήγορα κόλπα για να απολαύσουμε περισσότερο το αγαπημένο μας φρούτο.
Πώς θα διατηρήσουμε τις μπανάνες φρέσκες για μεγαλύτερο διάστημα
Catherine Falls Commercial via Getty Images
Πώς θα διατηρήσουμε τις μπανάνες φρέσκες για μεγαλύτερο διάστημα

Οι μπανάνες μπορούν να ωριμάσουν απίστευτα γρήγορα. Ευτυχώς, οι υπερβολικά ώριμες μπανάνες μπορεί να χρησιμεύσουν για νόστιμες συνταγές όπως το δημοφιλές ψωμί μπανάνας (banana bread). Ομως, αν επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις μπανάνες, θα πρέπει να τις αγοράσουμε όταν η φλούδα τους έχει ακόμα πράσινο χρώμα, να τις διατηρήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή και πιο χαμηλή θερμοκρασία και να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές:

Να τυλίξουμε το κοτσάνι με πλαστική μεμβράνη

Οι μπανάνες απελευθερώνουν αέριο αιθυλενίου, το οποίο επιταχύνει την διαδικασία ωρίμανσης, από τα κοτσάνια. Το τύλιγμα του κοτσανιού κάθε φρούτου σε πλαστική μεμβράνη, επιβραδύνει κατά πολύ την απελευθέρωση αιθυλενίου.

Να κρεμάσουμε τις μπανάνες από ένα άγκιστρο

Αυτό αποτρέπει το «μαύρισμα» της μπανάνας και επιτρέπει τη ροή οξυγόνου γύρω από τις μπανάνες, γεγονός που εμποδίζει την συγκέντρωση αερίου αιθυλενίου γύρω από τον καρπό.

Να απομονώσουμε τις μπανάνες από τα άλλα φρούτα

Θα πρέπει να αποθηκεύσουμε τις άγουρες μπανάνες μακριά από άλλα φρούτα όπως το αβοκάντο, τα μήλα, τα αχλάδια και τις ντομάτες, τα οποία παράγουν επίσης αιθυλένιο. Όταν αποθηκεύονται όλα μαζί, αυτά τα φρούτα ωριμάζουν και σαπίζουν γρήγορα.

Οταν είναι ώριμες, ας αποθηκεύσουμε τις μπανάνες στο ψυγείο

Η φλούδα μπορεί να αποκτήσει καφέ χρώμα, αλλά χάρη στη δροσερή θερμοκρασία του ψυγείου μας, το εσωτερικό της μπανάνας θα εξακολουθεί να τρώγεται για μερικές ημέρες.

Να επικαλύψουμε τα κομμάτια της μπανάνας με λίγο χυμό εσπεριδοειδών

Η επικάλυψη των κομματιών μπανάνας με λίγο χυμό εσπεριδοειδών όπως το λεμόνι ή πορτοκάλι, θα τα διατηρήσει φρέσκα για περισσότερο καιρό. Στη συνέχεια αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποθηκεύσουμε τα κομμάτια μπανάνας στο ψυγείο σε ένα αεροστεγές δοχείο, ώστε να τα σερβίρουμε αργότερα.

Πηγή: Mental Floss