Εννέα καταπληκτικές τροφές που δίνουν την πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε με τον πιο υγιεινό τρόπο

«Πρώτα τα τρόφιμα» και μετά οι σκόνες υποστηρίζουν οι ειδικοί.
The colorful healthy mixed beans in a wooden container
Krit of Studio OMG via Getty Images
The colorful healthy mixed beans in a wooden container

Η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης είναι σημαντική για τη γενική υγεία, αλλά η κατανάλωση ελαφρώς περισσότερης είναι χρήσιμη για άτομα που είναι ηλικιωμένα, ιδιαίτερα δραστήρια ή/και προσπαθούν να χάσουν λίπος ή να χτίσουν μυς. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη μας κρατά χορτάτους και βοηθά τους μύες να αναρρώσουν ακόμη και μετά την προπόνηση. Η κατανάλωση τουλάχιστον 0,7 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως είναι αρκετή για να μεγιστοποιήσουμε κέρδη ενδυνάμωσης, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στις 4 Σεπτεμβρίου στο Sports Medicine Open, όπως αναφέρει η συντάκτρια του Insider Γκάμπι Λάντσβερκ.

Οι σκόνες πρωτεΐνης μπορούν να είναι ένας βολικός τρόπος για να ενισχύσουμε την πρόσληψη πρωτεΐνης και είναι συνήθως προσιτές. Ωστόσο, οι περισσότεροι επαγγελματίες της διατροφής υποστηρίζουν μια προσέγγιση της διατροφής «πρώτα τα τρόφιμα», που σημαίνει ότι (καλό είναι να) προσπαθούμε να πάρουμε όλα όσα χρειαζόμαστε από ολόκληρα τρόφιμα και όχι από συμπληρώματα.

«Ενας καλός τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη είναι να τη διαμοιράσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό αναλογεί σε περίπου 15 έως 20 γραμμάρια σε κάθε γεύμα και 10 έως 15 γραμμάρια σε ένα έως δύο σνακ», ανέφερε στο Insider η διαιτολόγος Νικολά Λούντλαμ - Ραϊνέ.

«Η πλειονότητα δεν έχει κανένα πρόβλημα να καλύψει τις ανάγκες του σε πρωτεΐνη, ωστόσο εάν εμείς ασκούμαστε έντονα ή ακολουθούμε φυτική διατροφή, αξίζει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσληψη πρωτεΐνης αρχικά», ανέφερε η ίδια συμπληρώνοντας ότι μπορεί να είναι χρήσιμη η προσθήκη σκόνης πρωτεΐνης σε σμούθις ή πλιγούρι βρώμης. Αλλά αν δεν μας αρέσουν οι σκόνες και θέλουμε να ακολουθήσουμε πρώτα μια τροφική προσέγγιση για να ενισχύσουμε την πρόσληψη πρωτεΐνης, αυτές είναι οι τροφές που η ίδια συνιστά να προσθέσουμε στη διατροφή μας.

1. Ελληνικό γιαούρτι

2. Τυρί κότατζ

3. Αυγά

4. Κοτόπουλο ή γαλοπούλα Chicken or turkey

5. Απαχο μοσχαρίσιο κρέας ή χοιρινό

6. Φασόλια, όσπρια και φακές

7. Τόφου

8. Γάλα

9. Γάλα σόγιας

ΠΗΓΗ: Insider