Κορυφαίες διατροφικές συνήθειες για μια ζωή με μεγαλύτερη ποιότητα και διάρκεια

Και προσαρμόζονται σε κάθε είδους ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις.
.
praetorianphoto via Getty Images
.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από τον Φρανκ Χου, Κινεζοαμερικανό καθηγητή διατροφής και επιδημιολογίας, το πρόγραμμα διατροφής μας, αποτελεί παράγοντα μακροζωίας. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά περιορίζουν με αυτό τον τρόπο τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες 119.315 ατόμων, σε διάστημα 36 ετών. Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, αξιολόγησαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την τήρηση διαφορετικών διατροφικών προτύπων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν η Μεσογειακή Διατροφή και μια Υγιεινή Χορτοφαγική Διατροφή.

Τα άτομα με τη μεγαλύτερη συμμόρφωση σε τουλάχιστον έναν από τα πρότυπα υγιεινής διατροφής, διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με τη χαμηλότερη συμμόρφωση. Επιπλέον, οι υψηλότερες βαθμολογίες συμμόρφωσης με τις εν λόγω δίαιτες συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από νευροεκφυλιστικές νόσους, καρκίνο, καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Εκτός από τα παραπάνω, από τη μελέτη προέκυψαν κι άλλα, εξίσου βασικά συμπεράσματα. Αρχικά, η έρευνα επισημαίνει πως υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τηρήσουμε ένα πιο ισορροπημένο πλάνο διατροφής. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει μια δίαιτα ιδανική για όλους μας, ενώ μερικά βασικά πρότυπα, δύνανται να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε ατομική προτίμηση.

Δεύτερον, ομοιότητες μεταξύ των διατροφικών πλάνων που μελετήθηκαν μας υποδεικνύουν πώς να κινηθούμε προς έναν γενικό δρόμο, χωρίς αυστηρότατους περιορισμούς. Μολονότι οι δίαιτες διαφέρουν ως προς ορισμένες πτυχές, όλες συνιστούν υψηλές ποσότητες υγιεινών φυτικών τροφών όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια, ενώ προτείνουν χαμηλότερες ποσότητες επεξεργασμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και νάτριο.

Οι κορυφαίες διατροφικές συνήθειες για μια ζωή με μεγαλύτερη διάρκεια και κυρίως, μεγαλύτερη ποιότητα

Ας εστιάσουμε στις φυτικές ίνες

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να καταναλώνουμε περισσότερα φυτικά προϊόντα, είναι να εστιάσουμε στην πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2019, διαπίστωσε ότι η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 25 και 29 γραμμάρια την ημέρα, σχετίζεται με μείωση του κινδύνου όλων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, καθώς και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Λέμε ναι στους ξηρούς καρπούς

Η κατανάλωση ξηρών καρπών, ήταν σε μεγάλο βαθμό παρούσα σε όλα τα πλάνα διατροφής, στα οποία δόθηκε έμφαση στη μελέτη. Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά, τα οποία ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού ως βασικό «συστατικό» στη διαχείριση του βάρους μας. Έχουν επίσης συσχετιστεί με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ας βάλουμε χρώμα στη διατροφή μας

Το χρώμα είναι ζωτικής σημασίας στον κόσμο των φυτικών προϊόντων και προέρχεται από ενώσεις φυτοθρεπτικών συστατικών που παρέχουν τρομερά οφέλη στον οργανισμό μας. Μελέτες αποδεικνύουν ότι συστηματική κατανάλωση πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών δύναται να μας προσφέρει την πολυπόθητη μακροζωία.

Επιλέγουμε πηγές πρωτεΐνης από τον κόσμο των φυτών και της θάλασσας

Τα φασόλια, τα όσπρια και τα ψάρια αποτέλεσαν σταθερό παράγοντα σε αρκετά από τα διατροφικά μοτίβα που μελέτησαν οι ερευνητές. Η μεσογειακή διατροφή για παράδειγμα, προωθεί την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, που παρέχει άφθονες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Από την άλλη πλευρά, τα φασόλια και τα όσπρια, εκτός από πρωτεΐνη, παρέχουν και άφθονες φυτικές ίνες.

Πηγή: yahoo