Σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από τον Φρανκ Χου, Κινεζοαμερικανό καθηγητή διατροφής και επιδημιολογίας, το πρόγραμμα διατροφής μας, αποτελεί παράγοντα μακροζωίας. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά περιορίζουν με αυτό τον τρόπο τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-noemero-ena-fayeto-yia-proino-yia-kathe-mera-poe-kanei-ten-apoleia-varoes-paichnidaki_gr_63caa42ce4b0c8e3fc76b3b5

Advertisement
Advertisement

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες 119.315 ατόμων, σε διάστημα 36 ετών. Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, αξιολόγησαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την τήρηση διαφορετικών διατροφικών προτύπων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν η Μεσογειακή Διατροφή και μια Υγιεινή Χορτοφαγική Διατροφή.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pos-na-akoloethesoeme-mia-mesoyeiake-diatrofe-oste-na-chasoeme-ta-kila-poe-epithemoeme_gr_6267f1bde4b0ea625c0cc4fd

Τα άτομα με τη μεγαλύτερη συμμόρφωση σε τουλάχιστον έναν από τα πρότυπα υγιεινής διατροφής, διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με τη χαμηλότερη συμμόρφωση. Επιπλέον, οι υψηλότερες βαθμολογίες συμμόρφωσης με τις εν λόγω δίαιτες συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από νευροεκφυλιστικές νόσους, καρκίνο, καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Εκτός από τα παραπάνω, από τη μελέτη προέκυψαν κι άλλα, εξίσου βασικά συμπεράσματα. Αρχικά, η έρευνα επισημαίνει πως υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τηρήσουμε ένα πιο ισορροπημένο πλάνο διατροφής. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει μια δίαιτα ιδανική για όλους μας, ενώ μερικά βασικά πρότυπα, δύνανται να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε ατομική προτίμηση.

Δεύτερον, ομοιότητες μεταξύ των διατροφικών πλάνων που μελετήθηκαν μας υποδεικνύουν πώς να κινηθούμε προς έναν γενικό δρόμο, χωρίς αυστηρότατους περιορισμούς. Μολονότι οι δίαιτες διαφέρουν ως προς ορισμένες πτυχές, όλες συνιστούν υψηλές ποσότητες υγιεινών φυτικών τροφών όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια, ενώ προτείνουν χαμηλότερες ποσότητες επεξεργασμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και νάτριο.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/o-pio-eyieinos-xeros-karpos-poe-prepei-na-trome-oso-meyalonoeme_gr_63355c47e4b0b7f89f3db8ae

Advertisement

Οι κορυφαίες διατροφικές συνήθειες για μια ζωή με μεγαλύτερη διάρκεια και κυρίως, μεγαλύτερη ποιότητα

Ας εστιάσουμε στις φυτικές ίνες

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να καταναλώνουμε περισσότερα φυτικά προϊόντα, είναι να εστιάσουμε στην πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2019, διαπίστωσε ότι η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 25 και 29 γραμμάρια την ημέρα, σχετίζεται με μείωση του κινδύνου όλων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, καθώς και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/exi-soeper-snak-ploesia-se-fetikes-ines-poe-mas-kratoen-chortatoes-ole-mera_gr_63c038e6e4b0cbfd55f0aeaa

Λέμε ναι στους ξηρούς καρπούς

Η κατανάλωση ξηρών καρπών, ήταν σε μεγάλο βαθμό παρούσα σε όλα τα πλάνα διατροφής, στα οποία δόθηκε έμφαση στη μελέτη. Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά, τα οποία ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού ως βασικό «συστατικό» στη διαχείριση του βάρους μας. Έχουν επίσης συσχετιστεί με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Advertisement

Ας βάλουμε χρώμα στη διατροφή μας

Το χρώμα είναι ζωτικής σημασίας στον κόσμο των φυτικών προϊόντων και προέρχεται από ενώσεις φυτοθρεπτικών συστατικών που παρέχουν τρομερά οφέλη στον οργανισμό μας. Μελέτες αποδεικνύουν ότι συστηματική κατανάλωση πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών δύναται να μας προσφέρει την πολυπόθητη μακροζωία.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ola-osa-echei-na-mas-prosferei-to-kathe-froeto-kai-lachaniko-analoya-me-to-chroma-toe_gr_638643fee4b082d8e6d59ef0

Επιλέγουμε πηγές πρωτεΐνης από τον κόσμο των φυτών και της θάλασσας

Τα φασόλια, τα όσπρια και τα ψάρια αποτέλεσαν σταθερό παράγοντα σε αρκετά από τα διατροφικά μοτίβα που μελέτησαν οι ερευνητές. Η μεσογειακή διατροφή για παράδειγμα, προωθεί την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, που παρέχει άφθονες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Από την άλλη πλευρά, τα φασόλια και τα όσπρια, εκτός από πρωτεΐνη, παρέχουν και άφθονες φυτικές ίνες.

Advertisement

 

Πηγή: yahoo

Advertisement