Όλα όσα έχει να μας προσφέρει το κάθε φρούτο και λαχανικό ανάλογα με το χρώμα του

Κυριολεκτικά θα εκπλαγούμε μαθαίνοντας γιατί οι διατροφολόγοι επιμένουν σε ένα ουράνιο τόξο μαναβικής.
Michael Mccarthy / 500px via Getty Images

Οι διατροφολόγοι ανέκαθεν πρότειναν μέσα στην ημέρα μας να καταναλώνουμε «ένα ουράνιο τόξο από φρούτα και λαχανικά». Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε χρώμα σχετίζεται με διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία έχει ανάγκη το σώμα μας, προκειμένου να εκτελέσει άψογα όλες τις καθημερινές του διεργασίες.

Σε τί οφελεί το κάθε χρώμα το σώμα μας και γενικότερα την υγεία μας

Το κόκκινο

Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά περιλαμβάνουν έναν τύπο φυτοθρεπτικών συστατικών που ονομάζονται «καροτενοειδή». Αυτά τα καροτενοειδή τα βρίσκουμε στις ντομάτες, τα μήλα, τα κεράσια, το καρπούζι, τα κόκκινα σταφύλια, τις φράουλες και την πιπεριά. Είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και βοηθούν σε διεργασίες όπως η αναπνοή και η κίνηση.

Επιπλέον, η ενίσχυση της διατροφής μας με αντιοξειδωτικά μειώνει το οξειδωτικό στρες και τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού και του καρκίνου.

Το πορτοκαλί

Τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά περιέχουν επίσης καροτενοειδή, αλλά ελαφρώς διαφορετικά σε σχέση με τα κόκκινα λαχανικά. Αυτά βρίσκονται στα καρότα, τις κολοκύθες, τα βερίκοκα, τα μανταρίνια, τα πορτοκάλια και τον κουρκουμά.

Η άλφα και η βήτα-καροτίνη που περιλαμβάνεται στα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά είναι σημαντική για υγιή μάτια και καλή όραση, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Το κίτρινο

Τα κίτρινα φρούτα και λαχανικά εκτός από καροτενοειδή, περιέχουν και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και η μεσο-ζεαξανθίνη. Αυτά βρίσκονται στα μήλα, τα αχλάδια, τις μπανάνες, τα λεμόνια και τον ανανά.

Η λουτεΐνη, η μεσο-ζεαξανθίνη και η ζεαξανθίνη έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία των ματιών, ενώ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκφυλισμού τους εξαιτίας της ωχράς κηλίδας, που σχετίζεται με την ηλικία και οδηγεί σε θόλωση της κεντρικής όρασης.

Τα ίδια φυτοθρεπτικά συστατικά απορροφoύν το υπεριώδες φως από τα μάτια μας, προστατεύοντάς τα από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος.

Το πράσινο

Τα πράσινα φρούτα και λαχανικά περιέχουν πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως οι κατεχίνες, η επιγαλλοκατεχίνη, οι φυτοστερόλες, τα νιτρικά και το φυλλικό οξύ. Αυτά βρίσκονται στο αβοκάντο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μήλα, τα αχλάδια, το πράσινο τσάι και τα φυλλώδη λαχανικά.

Όλα τα παραπάνω, δρουν επίσης ως αντιοξειδωτικά και ως εκ τούτου έχουν τα οφέλη που περιγράφονται παραπάνω για όλα τα κόκκινα λαχανικά. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ομάδα διαφέρει ως προς το γεγονός ότι περιλαμβάνει σημαντικά οφέλη που βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία μας να γίνουν πιο ελαστικά και εύκαμπτα. Αυτό βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο καρδιακών και άλλων αγγειακών επιπλοκών και ασθενειών.

Το μπλε και το μωβ

Τα μπλε και μωβ φρούτα και λαχανικά περιέχουν διάφορους τύπους φυτοθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών, της ρεσβερατρόλης, των τανινών και πολλών άλλων. Όλα αυτά κρύβονται στα βατόμουρα, τα σύκα, τα δαμάσκηνα και τα μωβ σταφύλια. Οι ανθοκυανίνες βοηθούν στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού. Πιο πρόσφατα στοιχεία μάλιστα, αποδεικνύουν ότι μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη.

Το καφέ και το λευκό

Τα καφέ και τα λευκά φρούτα και λαχανικά αντλούν το χρώμα τους από μια ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών γνωστών ως «φλαβόνες», συμπεριλαμβανομένης της απιγενίνης, της λουτεολίνης, της ισοετίνης και άλλων. Αυτά βρίσκονται σε τροφές όπως το σκόρδο, οι πατάτες και οι μπανάνες και έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιβακτηριακές και αντι-ιικές ιδιότητες.

Επομένως, όταν κάνουμε τις αγορές μας, σε ό,τι αφορά τα φρούτα και λαχανικά, χρειάζεται να επιλέγουμε λίγα από όλα τα χρώματα. Ας δοκιμάσουμε φρούτα και λαχανικά που δεν είχαμε δοκιμάσει ποτέ πριν. Το διαδίκτυο άλλωστε προτείνει διάφορες συνταγές και ποικίλους τρόπους μαγειρέματος για να τα απολαύσουμε. Ωστόσο, έπειτα από καλό πλύσιμο, είναι πιο χρήσιμο να καταναλώνουμε τα φρούτα ή τα λαχανικά με τη φλούδα, καθώς εκεί ενδέχεται να περιλαμβάνονται μεγαλύτερες ποσότητες φυτοθρεπτικών.

Πηγή: salon