Πού οφείλεται η λαχτάρα μας για ζάχαρη και τι να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε

Οι υπογλυκαιμίες έχουν εξήγηση αλλά και «αντίδοτο».
Anna Blazhuk via Getty Images

Σίγουρα όλοι μας έχουμε κατά καιρούς αισθανθεί την ανάγκη να φάμε ολομόναχοι μια ολόκληρη σοκολάτα ή να πέσουμε με τα μούτρα σε μια συσκευασία παγωτό. Ωστόσο, γιατί ακόμα και αν δεν είμαστε «τύποι του γλυκού», ορισμένες φορές δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε μια γλυκιά λιχουδιά; Παρακάτω οι ειδικοί μας εξηγούν τους λόγους για τους οποίους το σώμα μας ζητά απεγνωσμένα τη ζάχαρη, ακόμα και αν η στιγμή δεν θεωρείται η πλέον ιδανική.

Αισθανόμαστε εξαντλημένοι

«Σε περιόδους έντονης κούρασης ή εξάντλησης, το πρώτο πράγμα που λαχταρούμε είναι η ζάχαρη», εξηγεί η διατροφολόγος Μάγια Φέλερ. «Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη μεταβολίζεται γρήγορα και είναι η κυρίαρχη πηγή ενέργειας του σώματος».

Έρευνες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ζάχαρης είναι μια φυσιολογικά προσαρμοστική συμπεριφορά που μας παρέχει την ενέργεια που απαιτείται προκειμένου να μείνουμε ξύπνιοι. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι η αρχική ενεργειακή ώθηση που μας προσφέρει η ζάχαρη είναι στιγμιαία, και μας εξωθεί στο να αναζητάμε διαρκώς περισσότερη ζάχαρη.

Έχουμε άγχος

Προηγούμενες έρευνες αποκαλύπτουν πως όταν λειτουργούμε σε συνθήκες στρες, αναζητούμε υδατάνθρακες, οι οποίοι σύμφωνα με την επιστήμη παράγουν την ορμόνη της χαράς, τη σεροτονίνη.

Επομένως, είναι λογικό όσοι από εμάς βιώνουμε έντονο στρες να αναζητούμε απεγνωσμένα κάτι γλυκό προκειμένου να νιώσουμε ανακούφιση, κι ας είναι και και σύντομη. Ωστόσο, η πολύ συχνή κατανάλωση ζάχαρης ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε μια συνήθεια ή και μια εδραιωμένη συμπεριφορά.

Οι υδατάνθρακες ωστόσο, υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα. Επομένως, όταν αισθανόμαστε άγχος, ο καλύτερος τρόπος να ανταποκριθούμε σε αυτή μας την ανάγκη είναι η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, τους οποίους βρίσκουμε στη μαύρη σοκολάτα, καθώς και στο κακάο.

Την επιθυμία για ζάχαρη καταπολεμούν και οι τροφές που είναι πλούσιες σε προβιοτικά, όπως οι ξηροί καρποί, οι μπανάνες, η βρώμη και τα μήλα.

Καταναλώνουμε πολλά τεχνητά γλυκαντικά

Τα τεχνητά γλυκαντικά μπερδεύουν το σύστημά του οργανισμού που σχετίζεται με την ανίχνευση της ζάχαρης. Οι μεταβολές ορμονών όπως η ινσουλίνη, οι οποίες προκύπτουν από την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών όπως η στέβια, η ασπαρτάμη ή η ζαχαρίνη, ενδέχεται να μας προκαλέσουν την ανάγκη να φάμε ή να πιούμε ακόμα περισσότερα τεχνητά γλυκαντικά ή να καταναλώσουμε γλυκές λιχουδιές.

Οι πιο υγιεινές τροφές για την καταπολέμηση της λαχτάρας μας για ζάχαρη

Την επόμενη φορά που θα ζητάτε απεγνωσμένα ζάχαρη, καταφύγετε σε τρόφιμα που προσφέρουν τους σύνθετους υδατάνθρακες, τα πρεβιοτικά κ.λπ., που το σώμα σας χρειάζεται πραγματικά:

  • Φρούτα
  • Ξηροί καρποί
  • Προϊόντα ολικής αλέσεως
  • Υγιή λιπαρά, όπως μισό αβοκάντο
  • Μωβ πατάτες
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Αμάρανθος
  • Σπόροι τσία (δοκιμάστε να φτιάξετε πουτίγκα τσία)
  • Σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως το κέιλ (λαχανίδα) και το σπανάκι
  • Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός.

Πηγή: mindbodygreen