Τέσσερις «υγιεινές» τροφές που είναι χειρότερες και από γλυκό

Προσοχή, ίσως έχουν ήδη τρυπώσει στο ντουλάπι και τις συνήθειές μας.
Obradovic via Getty Images

Στις μέρες μας, ένα σωρό είδη τροφίμων λανσάρονται στην αγορά ως «υγιεινά». Ορισμένα ανάμεσά τους πράγματι επιφυλάσσουν οφέλη για τον οργανισμό μας και είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που κάνουν τεράστια διαφορά στη διατροφή μας. Κάποια τρόφιμα μας βοηθούν να μειώσουμε τις θερμίδες, το αλάτι, τη ζάχαρη και το λίπος που προσλαμβάνουμε, προσφέροντας μας μια εναλλακτική πιο υγιεινή σε σχέση με τις παραδοσιακές εκδοχές.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια προϊόντα που παρόλο που τους έχουμε φορέσει την ταμπέλα του «υγιεινού», στην πραγματικότητα μας φορτώνουν με τις θερμίδες ενός γλυκού, χωρίς να μας προσφέρουν ούτε την ευχαρίστηση ενός επιδορπίου, ούτε και τίποτα το ουσιαστικό. Ας δούμε παρακάτω ποιες είναι αυτές και ας προσπαθήσουμε στο εξής να τις αντικαταστήσουμε με άλλες, πραγματικά ωφέλιμες.

Τα αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα, όσο παράξενο κι αν μας φάινεται είναι χειρότερα από τις καραμέλες ή άλλα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ενώ γενικά τα φρούτα θεωρούνται μια υγιεινή τροφή, τα αποξηραμένα έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες. Επιπλέον συνήθως είναι μικροσκοπικά ως προς το μέγεθός τους, καθιστώντας εύκολη την κατανάλωση περισσότερων από όσα πρέπει. Επομένως, αν επιθυμούμε τη γεύση, ωστόσο χωρίς τις πρόσθετες θερμίδες και τη ζάχαρη, καλύτερα να προτιμήσουμε ένα ολόκληρο φρέσκο φρούτο.

Φυσικά δεν χρειάζεται να απορρίψουμε εντελώς τα αποξηραμένα φρούτα. Φροντίζουμς απλώς να τα καταναλώνουμε με μέτρο.

Η γκρανόλα

Όταν ψάχνουμε για υγιεινά δημητριακά, πιθανότατα το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι η γκρανόλα. Ωστόσο, παρά την προσπάθεια αρκετών εταιρειών να προωθήσουν το εν λόγο προϊόν ως μια υγιεινή εναλλακτική σε σύγκριση με άλλα δημητριακά πρωινού, αρκετοί τύποι γκρανόλα χρησιμοποιούν διάφορα έλαια προκειμένου να δέσουν τους κόκκους δημητριακών μεταξύ τους και στη συνέχεια εμπλουτίζουν τη γεύση με επιπλέον ζάχαρη.

Οι μπάρες ενέργειας

Χάρη στις διαφημιστικές τους καμπάνιες με όλες εκείνες τις πανέμορφες εικόνες ορειβατών και αθλητών, οι μπάρες ενέργειας έχουν τρυπώσει για τα καλά στο ντουλάπι των ανθρώπων που ασχολούνται με τον αθλητισμό και την υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σνακ έχει και μια πολύ σκοτεινή πλευρά, καθώς διαβάζοντας τις διατροφικές πληροφορίες, ίσως σοκαριστούμε βλέποντας τα απίστευτα υψηλά ποσοστά υδατανθράκων και λίπους.

Αυτό, διατροφικά τις καθιστά στατιστικά χειρότερες από μια μπάρα σοκολάτας. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις μπάρες. Επομένως, αν επιμένουμε να τις συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας, ας επιλέξουμε τουλάχιστον εκείνες με την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και υδατάνθρακες.

Οι μπάρες δημητριακών

Αρκετά είδη δημητριακών πρωινού είναι γεμάτα ζάχαρη. Και παρόλο που το μάρκετινγκ προωθεί τις μπάρες δημητριακών ως ιδανική επιλογή για άτομο που μέσα στην ημέρα τους τρέχουν ασταμάτητα, στην πραγματικότητα, αυτό εξαρτάται από το είδος της μπάρας δημητριακών.

Εμείς από την πλευρά μας, εάν και εφόσον οι μπάρες δημητριακών μας έχουν βολέψει ως ένα γρήγορο σνακ για κάθε ώρα της ημέρας, δεν χρειάζεται να τις αποφεύγουμε. Απλώς φροντίζουμε να αποφεύγουμε εκείνες με τις υπερβολικές επικαλύψεις και αν θέλουμε οπωσδήποτε οι μπάρες μας να περιέχουν σοκολάτα, επιλέγουμε πικρή σοκολάτα χωρίς ζάχαρη.

Πηγή: eathis