Τα απίθανα πράγματα που θα συμβούν στο σώμα μας αν χάσουμε κιλά σε χρόνο - ρεκόρ

Θα εκπλαγούμε αν διαβάσουμε ό,τι ακολουθεί.
asian girl measuring waist in front of mirror being satisfied at home
PonyWang via Getty Images
asian girl measuring waist in front of mirror being satisfied at home

Οι διαφημίσεις διακόπτουν τη ροή των όσων παρακολουθούμε για να προωθήσουν προγράμματα διατροφής για την καύση λίπους, ενώ οι διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμυρίζουν τις ειδήσεις με χάπια, σκόνες και τσάγια — υποσχόμενοι απώλεια βάρους σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Παρακολουθείς διασημότητες να περνούν στο κόκκινο χαλί αφού έχασαν 13 κιλά σε δύο εβδομάδες και ακούς ινφλουένσερς να μοιράζονται τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά τους για την απώλεια βάρους.

Δεν είναι περίεργο που πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πίεση να χάσουν βάρος γρήγορα. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2017 από το Michigan Medicine, το ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, περίπου το 90% των ανθρώπων που χάνουν βάρος γρήγορα καταλήγουν να το ξαναπαίρνουν μετά παρ′ όλη τη σκληρή δουλειά τους.

Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους για να χάσει βάρος. Ωστόσο, οι προσπάθειες γρήγορης απώλειας βάρους μπορούν να αποτύχουν. Γιατί να βιαζόμαστε να χάσουμε κιλά;

Σήμερα, στη δεκαετία του 2020, μπορούμε να αποκτήσουμε μυριάδες πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα—μπορούμε να παρακολουθήσουμε ολόκληρες σεζόν των αγαπημένων μας εκπομπών, να παραγγείλουμε ένα ζεστό γεύμα (για να έρθει) στην πόρτα μας εντός μιας ώρας ή να στείλουμε νέα είδη οικιακής χρήσης στο σπίτι μας ανά πάσα. Με το να μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας άμεση ικανοποίηση τόσο γρήγορα, είναι λογικό να μας ελκύει να κατέβουμε ένα νούμερο παντελονιού σε μια μέρα.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλουμε να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά είναι σημαντικό για την υγεία μας να το κάνουμε με ασφάλεια.

Λοιπόν, τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χάνουμε κιλά τόσο γρήγορα;

Είναι πιθανό να χάσουμε μυς


Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι δύο κορυφαίες στρατηγικές που επιλέγουν οι ενήλικες όταν θέλουν να χάσουν βάρος είναι να τρώνε λιγότερο και να ασκούνται περισσότερο. Αυτές οι δημοφιλείς στρατηγικές δημιουργούν ένα έλλειμμα θερμίδων, που «οδηγεί» στην απώλεια βάρους. Σε ένα έλλειμμα θερμίδων, το σώμα μας αλλάζει ταχύτητα και μπαίνει σε λειτουργία διάσπασης, αναζητώντας διαφορετικούς ιστούς για διάσπαση. Μπορεί να διασπάσει τον λιπώδη ιστό, αλλά μπορεί επίσης να διασπάσει τον μυϊκό ιστό, ο οποίος μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ό,τι περιμέναμε, σύμφωνα με μια δημοσίευση του 2018 στο Medicine & Science in Sports & Exercise.

Η Μελίσσα Μίτρι, M.S., RD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Melissa Mitri Nutrition, λέει, «Όταν χάνουμε βάρος πολύ γρήγορα, μεγάλο μέρος αυτής της απώλειας βάρους είναι βάρος μυών και νερού, όχι λίπος». Η απώλεια μυών επηρεάζει πολύ περισσότερο από την ικανότητά μας να σηκώνουμε βαριά πράγματα και να έχουμε σωστή ισορροπία. (Αυτό) μπορεί να είναι προβληματικό σε πολλά μέρη του σώματός μας που χρησιμοποιούν μυς για να λειτουργήσουν, όπως η καρδιά μας που αντλεί αίμα στα όργανά μας ή η επέκταση των πνευμόνων μας για αναπνοή.

Η απώλεια μυών προκαλεί επίσης αδυναμία, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. «Μια μελέτη έδειξε ότι η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε έως και έξι φορές περισσότερη μυϊκή απώλεια από ένα πιο σταδιακό σχέδιο απώλειας βάρους», λέει η Μίτρι. Η μελέτη στην οποία αναφέρεται η ίδια δημοσιεύθηκε το 2016 στο Obesity.

Ας διατηρήσουμε τους μυς, τη δύναμη και την υγεία μας αντιμετωπίζοντας την απώλεια βάρους ως ένα ταξίδι και όχι ως ένα σπριντ.

Μπορεί να ξαναπάρουμε το βάρος που χάσαμε

Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2020 που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, οι μυϊκές απώλειες συνεχίζουν να επηρεάζουν το σώμα σας προκαλώντας πτώση του μεταβολικού σας ρυθμού ηρεμίας. Το RMR μετρά πόσο γρήγορα το σώμα μας μπορεί να κάψει θερμίδες ενώ βρίσκεται σε ηρεμία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μποντιμπίλντερς χρειάζονται πολλές θερμίδες, πρωτεΐνες και διατροφή για να διατηρήσουν τη σωματική τους διάπλαση, γιατί όσο περισσότερους μύες αποκτούν, τόσο περισσότερο ανεβάζουν τον μεταβολισμό τους για να κάψουν περισσότερες θερμίδες.

Η ανάκτηση βάρους μπορεί να γίνει πραγματικότητα όταν το σώμα μας προσπαθεί να προσαρμοστεί σε ξαφνικούς περιορισμούς θερμίδων. Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Τζόνα Μπουρντέος, RD, λέει, «Η φυσική αντίδραση του σώματος [στη γρήγορη απώλεια βάρους] είναι να αντεπιτεθεί με έναν ισχυρό μηχανισμό που ονομάζεται λειτουργία επιβίωσης, που διέπεται από το πρωτόγονο μέρος του εγκεφάλου. Αυτό θα μειώσει τον μεταβολισμό μας και το σώμα μας θα συσσωρεύσει κάθε θερμίδα που καταναλώνουμε, προκαλώντας αύξηση βάρους όταν σταματήσουμε τη δίαιτα της μόδας».

Οι επαγγελματίες υγείας συχνά συμβουλεύουν μια μείωση κατά 5% έως 10% του σωματικού βάρους για καλή υγεία. Μια μέτρια πτώση βάρους 5% έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον μεταβολισμό, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism.

Επιλέξτε τσιμπήματα απώλειας βάρους που είναι υγιεινά και βιώσιμα για να διατηρήσετε έναν υγιή μεταβολισμό.

Το σώμα μας μπορεί να χάσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Αυτές οι δραστικές τακτικές απώλειας βάρους μπορεί να λειτουργήσουν προς όφελος της ζυγαριάς μας. Ωστόσο, μπορούν να στερήσουν από το σώμα μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για τη βέλτιστη υγεία. Με την τυπική δίαιτα που ακολουθείται στις δυτικές κοινωνίες, η τήρηση των συνιστώμενων διατροφικών οδηγιών είναι δύσκολη, ακόμη και χωρίς να επιδιώκεται η απώλεια βάρους.

Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, η οποία ανέλυσε τα θρεπτικά προφίλ τριών εμπορικών διατροφών βρήκε ελλείμματα σε βιταμίνη D, B12 και ασβέστιο σε σύγκριση με τις συστάσεις. Οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών, αναιμία, κόπωση και αδύναμα οστά.

Η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, ειδικά πολλών φυτικών τροφών, προσφέρει στον οργανισμό σας ισορροπημένη διατροφή από πολλά θρεπτικά συστατικά.

Θα μπορούσατε να αυξήσουμε τις πιθανότητές μας για πέτρες στη χολή


Η Λίσα Αντριους, M.Ed., RD, διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του Sound Bites Nutrition, δηλώνει, «Η πολύ γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στην χολή. Όταν το βάρος πέφτει γρήγορα, υπάρχει μια αύξηση της χοληστερόλης που απελευθερώνεται στη χολή από το συκώτι, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πέτρες στη χολή...

Για να μειώσουμε τις πιθανότητές μας για πέτρες στη χολή, ας εστιάσουμε στην απώλεια βάρους με υγιές τρόπο. Σύμφωνα με τη Μέρβ Σέιλαν, RDN, εγγεγραμμένη διαιτολόγο διατροφολόγο, «ένα ως δυο κιλά την εβδομάδα είναι το ιδανικό».

Επίσης:

  • Μπορεί να «εξατμίσουμε» την ενέργειά μας
  • Μπορεί να δημιουργήσουμε προβλήματα στην ψυχική μας υγεία

Το ζουμί

Ακολουθεί μια λίστα ερωτήσεων που η Μπουρντέος συνιστά να κάνουμε στον εαυτό μας πριν ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους:

  • Αξίζει το βραχυπρόθεσμο όφελος, σε σύγκριση με τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για τη σωματική και ψυχική μου υγεία;
  • Ποια είναι τα διαπιστευτήρια του ατόμου που προωθεί αυτή τη δίαιτα;
  • Αυτή η δίαιτα απευθύνεται περισσότερο στη ματαιοδοξία παρά στο πώς νιώθω στο σώμα και το μυαλό μου;
  • Είναι το βάρος ο μόνος δείκτης που χρησιμοποιώ για να μετρήσω την υγεία μου;
  • Μετράω την αυτοεκτίμησή μου με τον αριθμό που βλέπω στη ζυγαριά;
  • Αυτή η δίαιτα λαμβάνει υπόψη το γούστο μου, τις πολιτιστικές διατροφικές μου προτιμήσεις, τον χρόνο και τον προϋπολογισμό μου;
  • Μπορώ να τρώω με αυτόν τον τρόπο για το υπόλοιπο της ζωής μου;

Και πάντα να συμβουλευόμαστε ειδικό πριν ξεκινήσουμε ένα νέο ταξίδι απώλειας βάρους.

ΠΗΓΗ: eatingwell.com