Πέντε μύθοι σε σχέση με διατροφή και καρδιακές παθήσεις που πρέπει να διαγράψουμε αμέσως

Οι γιατροί θα ήθελαν να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα γιατί ορισμένα απ' όσα έχει επικρατήσει ότι ισχύουν είναι τελείως λάθος.
.
Westend61 via Getty Images
.

Ιδού είναι ένα αποθαρρυντικό γεγονός: οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει ότι εκτιμάται ότι το 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού, μπορούν να αποφευχθούν όταν εφαρμοστούν οι σωστές συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής.

Το κλειδί είναι η γνώση των γεγονότων και, προφανώς, υπάρχουν πολλά που κάνει λάθος το ευρύ κοινό σχετικά με την υγεία της καρδιάς — ειδικά όταν πρόκειται για φαγητό. Ας καταρρίψουμε μερικούς μύθους και ας ξεκαθαρίσουμε, σωστά; Το να μάθουμε τι πραγματικά ισχύει μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που κάνουμε σήμερα που θα μπορούσε κυριολεκτικά να σώσει τη ζωή μας.

Μύθος # 1: Μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά είναι η καλύτερη για την υγεία της καρδιάς

Παρόλο που δεν ζούμε ακριβώς στη δεκαετία του ’90, όταν τα «χαμηλά λιπαρά» βρίσκονταν στη συσκευασία όλων των ειδών, από παγωμένο γιαούρτι μέχρι μπισκότα, ο δρ. Στήβεν Μέισλι, γιατρός, κλινικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και συγγραφέας του «The 30-Day Heart Tune-Up», ανέφερε στη HuffPost ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όλα τα λίπη είναι επιβλαβή για την υγεία της καρδιάς. Εξήγησε ότι πρέπει να ελαχιστοποιούμε ή να αποφεύγουμε τα τρανς λιπαρά (που βρίσκονται σε πολλά ταχυφαγεία / φαστ φουντ) και τα υδρογονωμένα λίπη (που βρίσκονται συνήθως σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα), αλλά τα ακόρεστα λιπαρά είναι στην πραγματικότητα ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.
Τα ακόρεστα λίπη βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα ψάρια, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, και επιστημονικές μελέτες έχουν βρει ότι μια δίαιτα που περιλαμβάνει ακόρεστα λίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μύθος # 2: Τα αυγά είναι επιβλαβή για την καρδιά μας

Ο Μέισλι, ο οποίος είναι επίσης διατροφολόγος, λέει ότι πολλοί από τους ασθενείς του αποφεύγουν τα αυγά επειδή πιστεύουν ότι τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη. «Αλλά στην πραγματικότητα (τα αυγά) δεν επηρεάζουν καθόλου τη χοληστερόλη», αναφέρει .
Δύο μεγάλες μελέτες (περίπου 40.000 ανδρών και 80.000 γυναικών, αντίστοιχα) απέδειξαν ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν συνδέεται με την αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Μια άλλη επιστημονική μελέτη που συνέκρινε τη διατροφή των ανθρώπων στην Ιαπωνία με τους ανθρώπους στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι εκείνοι στην Ιαπωνία έχουν χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου παρά το γεγονός ότι τρώνε περισσότερα αυγά από τους ανθρώπους στις Η.Π.Α.
Πώς λοιπόν τα αυγά ... δυσφημίστηκαν; Εδώ πιθανότατα προήλθε η σύγχυση: Είναι αλήθεια ότι τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Αλλά αποδεικνύεται ότι η χοληστερόλη στα τρόφιμα έχει ελάχιστη επίδραση στη χοληστερόλη στο αίμα. Τι αυξάνει λοιπόν τη χοληστερόλη; Σύμφωνα με τον Μέισλι (και την επιστημονική έρευνα), τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά είναι ο μεγάλος ένοχος. Αυτό περιλαμβάνει τα: λουκάνικα, μπέικον και άλλα λιπαρά κρέατα, τηγανητά τρόφιμα, βούτυρο και γαλακτοκομικά προϊόντα - αλλά όχι αυγά.

Μύθος # 3: Το κόκκινο κρέας θα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος

(Εάν καταναλώνεται με μέτρο), το ίδιο το κόκκινο κρέας μπορεί να μην είναι τόσο κακό για την υγεία της καρδιάς μας όσο τα συνοδευτικά τρόφιμα. Ενώ πολλές μελέτες συνδέουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου, οι αριθμοί δεν είναι τόσο σοβαροί όσο νομίζουμε. Μια μελέτη του 2020 από τη Σχολή Ιατρικής Feinberg του Northwestern University και το Πανεπιστήμιο Cornell, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο μερίδων κόκκινου κρέατος την εβδομάδα συνδέθηκε με 3%-7% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 3% υψηλότερο κίνδυνο του θανάτου.

Από την άλλη πλευρά, μια επιστημονική έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2019, δεν πρότεινε καμία σχέση μεταξύ του κόκκινου κρέατος και της υγείας της καρδιάς. Η σύνταξη της έκθεσης χρειάστηκε τρία χρόνια (για να ολοκληρωθεί), λαμβάνοντας υπόψη την εργασία 14 ερευνητών σε επτά διαφορετικές χώρες. Οι συντάκτες της έκθεσης ανέλυσαν έρευνα που επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος στην υγεία της καρδιάς και τον καρκίνο. Αυτό περιελάμβανε 61 μελέτες που παρακολούθησαν συνολικά περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα, καθώς και 73 άρθρα. Τελικά, βρήκαν έλλειψη στοιχείων. Για κάθε μελέτη που ανέλυσαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ κόκκινου κρέατος και ασθένειας κυμαινόταν από χαμηλή έως πολύ χαμηλή.

Τι είναι δυνητικά χειρότερο για την καρδιά μας από το κόκκινο κρέας; Το βούτυρο που βάζουμε σε αυτό και η πατάτες με τις οποίες το συνοδεύουμε.
Westend61 via Getty Images
Τι είναι δυνητικά χειρότερο για την καρδιά μας από το κόκκινο κρέας; Το βούτυρο που βάζουμε σε αυτό και η πατάτες με τις οποίες το συνοδεύουμε.

Ξέρετε τι πραγματικά δεν κάνει καλό στην καρδιά μας; Σύμφωνα με τον δρ. Φίλιπ Οβάντια, καρδιοχειρουργό και συγγραφέα του «Stay Off My Operating Table», το πραγματικό πρόβλημα είναι να συνδυάσουμε το κόκκινο κρέας μας με πολλές σάλτσες, πατάτες και αναψυκτικά. Αυτά είναι τα πράγματα, είπε, που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς, όχι τόσο το κρέας. Οι σάλτσες και οι τηγανητές πατάτες μπορεί να είναι και οι δύο πλούσιες σε νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, οι τηγανητές πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μύθος # 4: Εάν παίρνουμε φάρμακα για την υγεία της καρδιάς, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να φάμε ό,τι θέλουμε

Θα ήταν ωραίο αν μπορούσαμε να πάρουμε απλά ένα χάπι και μετά να κάνουμε ό,τι θέλουμε χωρίς συνέπειες για το σώμα μας, σωστά;

Ο Μέισλι ανέφερε ότι ορισμένοι από τους ασθενείς του που λαμβάνουν φάρμακα, όπως οι στατίνες (χημικές δραστικές ουσίες που περιέχονται σε νεότερης γενιάς φάρμακα, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα), ενεργούν με αυτόν τον τρόπο. «Δεν μπορώ να σας πω πόσους ασθενείς είχα που πήγαν για φαγητό σε ένα εστιατόριο νομίζοντας ότι αν πάρουν απλώς άλλο ένα χάπι χοληστερίνης μπορούν να φάνε ό,τι θέλουν», είπε. Λυπούμαστε, παιδιά, κανένα χάπι δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Μύθος # 5: Η αλλαγή της διατροφής μας δεν είναι αρκετή για να αντιστρέψει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει στην καρδιά μας

Ο Οβάντια τονίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσουμε να φροντίζουμε την καρδιά μας. Ακόμα κι αν έχουμε διαγνωστεί με καρδιακή νόσο, η υγιεινή διατροφή και οι συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπό της. «Είχα ασθενείς στους οποίους έκανα εγχείρηση καρδιάς και (τους είδα να) βελτιώνουν σημαντικά την υγεία τους αφ′ ότου άρχισαν να προσέχουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους», αναφέρει.

Αυτό που ενδυναμώνει την υγεία της καρδιάς είναι ότι μεγάλο μέρος της βρίσκεται στον έλεγχό μας. Κανείς δεν είναι προορισμένος να υποστεί έμφραγμα, ανεξάρτητα από το οικογενειακό μας ιστορικό ή ακόμα και το δικό μας ιστορικό. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να λάβουμε υπόψη αυτές τις σοφές συμβουλές.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ