Έξι ύπουλα σημάδια που μαρτυρούν καρδιαγγειακά νοσήματα

Κι όμως, δεν έχουν ουδεμία σχέση με τον πόνο στο στήθος.
.
Carol Yepes via Getty Images
.

Αν και ο πόνος στο στήθος θεωρείται το κατ’εξοχήν σύμπτωμα ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα, υπάρχει μια σειρά από ενδείξεις, που ενδέχεται να υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Συχνά δεν αντιμετωπίζουμε ως οιωνούς παραδείγματα όπως η ζάλη, η δύσπνοια και ο πόνος στη γνάθο, καθώς σχετίζονται με άλλες παθήσεις. Κι όμως, αν τα εν λόγω συμπτώματα επιμένουν, ίσως χρειάζεται να επισπεύσουμε την επίσκεψή μας στο γιατρό.

Το μούδιασμα ή o πόνος στα πόδια

Ο πόνος στις γάμπες ή στα πέλματα, ειδικά εφόσον συνοδεύεται από πρήξιμο, ίσως οφείλεται στη μειωμένη ροή του αίματος στα κάτω άκρα, ή σε θρόμβους, οι οποίοι θεωρούνται από την επιστημονική κοινότητα από επικίνδυνοι έως και θανατηφόροι.

«Ο πόνος στα πόδια, παρόλο που φαίνεται εντελώς ανεξάρτητος από το σημείο της καρδιάς, θα μπορούσε, να υποδηλώνει ότι κάτι συμβαίνει με το καρδιαγγειακό σύστημα», επισημαίνει ο Ρίγκβεντ Τεντγουόκερ, πιστοποιημένος καρδιολόγος στο Κέντρο Υγείας της Σάντα Μόνικα, στην Καλιφόρνια.

Η ζάλη

Ο Δρ. Τζόι Ξιάο, καρδιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρικής στο Yale School of Medicine, στο Κονέκτικατ, έχει θεραπεύσει πολλούς ασθενείς με συμπτώματα όπως η ζάλη.

Ανωμαλίες που οφείλονται είτε στην πολύ υψηλή, είτε στην εξαιρετικά χαμηλή αρτηριακή πίεση, ενδέχεται να προκαλέσουν ζάλη. Ορισμένοι, ασθενείς εμφανίζουν και ταχυπαλμία.

Αν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι αρρυθμίες είναι καλοήθεις και προκαλούνται από παράγοντες όπως η καφεΐνη ή η εμμηνόπαυση, ορισμένοι ασυντόνιστοι καρδιακοί παλμοί, ίσως αποτελούν σημάδι καρδιακής νόσου ή απόφραξης στις αρτηρίες της καρδιάς.

.
Alexandre Morin-Laprise via Getty Images
.

Ο δυνατός πονοκέφαλος

Ένας πονοκέφαλος που κορυφώνεται στο μέτωπο και πίσω από τα μάτια, ίσως υποδηλώνει υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τον Ξιάο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, εφόσον οδηγεί σε πονοκέφαλο, χρειάζεται επιγόντως μια σχολαστική εξέταση, σύμφωνα με τον Τεντγούοκερ. Εάν δεν την περιορίσουμε, η υψηλή πίεση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να πυροδοτήσει έκρηξη των αιμοφόρων αγγείων.

«Είναι απαραίτητο να κρατάμε επαφή με το γιατρό μας, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο», τονίζει ο Τεντγουόκερ.

Η δυσκολία στην αναπνοή

Η δύσπνοια, ενδέχεται να αποτελεί ένα ακόμη σημάδι υψηλής αρτηριακής πίεσης. Εκτός αυτού, η ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή, που επιδεινώνεται με την άσκηση, ίσως μαρτυρά θρόμβο στους πνεύμονες. Μεταξύ άλλων, ίσως και να έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα στις καρδιακές βαλβίδες, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού ή ακόμα και καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν η δύσπνοια εκδηλωθεί απότομα και σε βαθμό που μας ταλαιπωρεί, συμβουλευόμαστε άμεσα έναν καρδιολόγο.

.
MixMedia via Getty Images
.

Η ναυτία ή η μειωμένη όρεξη

Η ναυτία και η μειωμένη όρεξη, συγκαταλέγονται στα πιθανά συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας. Όταν η καρδιά υπολειτουργεί, υγρό συσσωρεύεται στα πόδια και την κοιλιά. Όταν το έντερο γεμίζει με υγρό, δεν απορροφά τα θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να χάνουμε την όρεξή μας και να αισθανόμαστε διαρκώς χορτάτοι.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, η ναυτία και οι στομαχικές διαταραχές αποτελούν τα μοναδικά συμπτώματα που θα αισθανθούμε, εφόσον ανήκουμε στους ασθενείς με απόφραξη στην πίσω αρτηρία της καρδιάς.

Ο πόνος και στη γνάθο

Πλήθος ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα βιώνουν πόνο στη γνάθο, που αντανακλάται έντονα στο επάνω μέρος του λαιμού. Συνήθως, ο πόνος εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας. Ο Ξιάο συγκαταλέγει τον πόνο στη γνάθο στα συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Τα άτομα που παρουσιάζουν πόνο στον αυχένα και τη γνάθο θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά και ανελλιπώς από έναν καρδιολόγο της εμπιστοσύνης τους.