Το πεντανόστιμο φρούτο που υπόσχεται να ρίξει κατακόρυφα το νούμερο στη ζυγαριά

Kαι τα πολλαπλά οφέλη του για το ανοσοποιητικό, την υγεία του εντέρου και την πρόληψη δεκάδων επικίνδυνων παθήσεων.
PonyWang via Getty Images

Τα φρούτα και τα λαχανικά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ενώ προσφέρουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, που συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους, ορισμένα φρούτα, όπως τα σμέουρα, δρουν πιο αποτελεσματικά από άλλα.

Πώς τα φρούτα βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τα φρούτα αποτελούν την τέλεια εναλλακτική, που μπορεί να αντικαταστήσει γλυκά και αλμυρά σνακ με ένα σωρό κενές θερμίδες. Επιπλέον, ορισμένα είναι πλούσια τόσο σε φυτικές ίνες, όσο και σε νερό, με αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να τα καταναλώνουμε σε μεγάλες, χορταστικές μερίδες, χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με ένα σωρό θερμίδες.

Με τον συγκεκριμένο τρόπο, τα πολύχρωμα δώρα της φύσης βοηθούν και στην καταπολέμηση της πείνας και της λιγούρας. Επιπλέον, επειδή προτού καταπιούμε την κάθε μπουκιά από το φρούτο μας, τη μασάμε για λίγη ώρα, αυτό βοηθά στην επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο τρώμε και μας βοηθά να τρώμε λιγότερο.

Το νούμερο ένα φρούτο για γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους

Εάν στόχος μας είναι να χάσουμε βάρος, έχει σημασία να τρώμε σμέουρα. Αυτά τα γλυκά μικροσκοπικά φρούτα είναι γεμάτα φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ έχουν μια υπέροχη γεύση.

Ένα φλιτζάνι σμέουρα, είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα, παρέχει σχεδόν δέκα γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή το ένα τρίτο της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες πάνε χέρι-χέρι με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Εκτός από την προώθηση της απώλειας βάρους, μας βοηθούν να παραμένουμε χορτάτοι, επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και αποτρέπουν τις ξαφνικές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, εξασφαλίζοντας μας ενέργεια όλη μέρα.

Ακόμη, η κατανάλωση φυτικών ινών είναι το κλειδί για ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και σε άλλες πτυχές της υγείας μας, όπως η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συν τοις άλλοις, τα σμέουρα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και έτσι συμβάλλουν θεαματικά στην προστασία των κυττάρων, εξουδετερώνοντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και μειώνοντας τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, που απειλούν να προκαλέσουν ασθένειες. Επιπλέον, τα σμέουρα περιέχουν μια μορφή φυσικής ζάχαρης, που ικανοποιεί στο έπακρο την ανάγκη μας για γλυκό.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν εφόσον προσπαθούμε να χάσουμε βάρος

Προτού ξεκινήσουμε αυτό το δύσκολο ταξίδι, με προορισμό την απώλεια βάρους, έχει σημασία να αναλογιστούμε τους στόχους και τα κίνητρά μας. Για παράδειγμα, στόχος μας μπορεί να είναι να μειώσουμε το ζάχαρο ή τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, περιορίζοντας παράλληλα και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ή καρδιακής νόσου.

Από την άλλη πλευρά, ενδέχεται να θέλουμε να χάσουμε βάρος, ώστε να μπορούμε να κινηθούμε πιο εύκολα, να είμαστε πιο ευέλικτοι και να συμμετάσχουμε σε διάφορες δραστηριότητες.

Η απώλεια βάρους δεν αφορά το να αντικρίσουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό στη ζυγαριά, αλλά το να υιοθετήσουμε μια για πάντα έναν τρόπο ζωής με υγιεινή διατροφή, τακτική σωματική δραστηριότητα και άλλες ευεργετικές συνήθειες.

Η απώλεια βάρους δεν επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στην άλλη και απαιτεί δέσμευση και αλλαγές στην καθημερινότητά μας, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα.

Με πληροφορίες από eatingwell

Πήγαινε στην αρχική σελίδα