Τα τρία μεγάλα λάθη που κάνουν οι γυναίκες για να χάσουν λίπος

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουθμε αυτές τις παγίδες που σχετίζονται με τα προγράμματα απώλειας βάρους.
.
urbazon via Getty Images
.

Όταν ακούτε τις δύο λέξεις «απώλεια βάρους» ή «απώλεια λίπους», τι έρχεται στο μυαλό σας; Εάν είστε όπως οι περισσότερες γυναίκες που δεν έχουν λάβει εκπαίδευση σχετικά με την άσκηση ή την διατροφή, τότε αυτό που πιθανώς φαντάζεστε είναι ότι δεν πρόκειται να τρώτε τίποτα, παρά μόνο σαλάτα με μαρούλι ή στεγνό κοτόπουλο.

Παντού βλέπετε, υπάρχουν «ειδικοί σχετικά με την άσκηση και την διατροφή» που ισχυρίζονται ότι οι μέθοδοι τους για να κάψετε λίπος είναι ανώτερες από όλους τους άλλους. Είναι παιχνιδάκι λένε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εξαλείψετε αυτά τα τρόφιμα από τη διατροφή σας ή να αγοράσετε αυτό το συμπλήρωμα και ως εκ δια μαγείας θα χάσετε βάρος σε μια-δυο μέρες, αντε μια εβδομάδα...

Τι ισχύει πραγματικά;

Σας αναγκάζουν να μειώσετε το βάρος των υγρών κατά τη διάρκεια των μεθόδων αυτών, ενώ στερείστε κάποιο συγκεκριμένο είδους «κακού τροφίμου». Φυσικά μέσω ενός φανταχτερού μάρκετινγκ. Αυτές οι μεθοδολογίες δεν είναι βιώσιμες και συχνά οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους γιατί δύσκολα κάποιος τις ακολουθεί και στο τέλος απογοητεύεται.

Τα τρία λάθη που κάνουν οι γυναίκες για να χάσουν λίπος

Δείτε κάποιες από τις πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με την απώλεια λίπους των γυναικών και τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε αυτές τις παγίδες που σχετίζονται με τα προγράμματα απώλειας βάρους.

1. Κάνουν δίαιτα με υπερβολικά λίγες θερμίδες

Το μεγαλύτερο ψέμα για τη γυναικεία απώλεια λίπους είναι ότι θα πρέπει να λιμοκτονήσετε για να χάσετε λίπος.

Η αλήθεια για την απώλεια λίπους είναι ότι θα πρέπει να είναι να υπάρχει ένα μικρό έλλειμμα θερμίδων για να χάσετε το σωματικό λίπος.

Αν θέλετε να χάσετε μισό κιλό λίπους σε μία εβδομάδα, θα πρέπει να κόψετε περίπου 500 θερμίδες την ημέρα. Είναι τόσο απλό.

Για παράδειγμα μπορείτε να κόψετε 500 θερμίδες ανα ημέρα με την εξάλειψη ζαχαρούχων ποτών ή καφέδων από την καθημερινή σας διατροφή ή αν ασκηθείτε έντονα για 1 ώρα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μειώσετε τις θερμίδες τόσο πολύ λιμοκτονώντας τον εαυτό σας σε σημείο που ο μεταβολισμός σας να καταστραφεί εντελώς. Όταν μειώσετε δραστικά τις θερμίδες, το σώμα σας αντιδρά προσκολλώντας σε οποιοδήποτε σωματικό λίπος έχετε για εξοικονόμηση των αποθεμάτων ενέργειας, γιατι νομίζει ότι βρίσκεστε σε φάση πείνας.

Έτσι το σώμα σας αρχίζει να χάνει μυϊκό ιστό το οποίο είναι κάτι που δεν θέλετε. Οποιαδήποτε απώλεια βάρους από ακραία μείωση θερμίδων είναι πιθανότατα απώλειας μυών και υγρών από το γυναικείο σώμα. Αυτό δημιουργεί μια εμφάνιση «κοκαλιάρικου λίπους» αντί μιας πιο επιθυμητής γραμμωμένης εμφάνισης.

2. Περνούν άπειρες ώρες κάνοντας μόνο αερόβιο

Το δεύτερο μεγαλύτερο λάθος για τη γυναικεία απώλεια λίπους είναι ότι θα πρέπει να περνάτε πολύ χρόνο στο διάδρομο για να κάψετε λίπος. Αυτό μπορεί πραγματικά να καταστεί επιζήμιο για τους στόχους απώλειας λίπους σας, ειδικά αν είστε ήδη κουρασμένοι από τη ζωή σας εκτός γυμναστηρίου.

Έτσι, αντί να εκτελείτε απίστευτα μεγάλες περιόδους στο διάδρομο ή στο ελλειπτικό, δυναμώστε την ένταση της καρδιαγγειακής σας προπόνησης εκτελώντας μια μικρότερη σε χρόνο, υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, επίσης γνωστή ως HIIT. Οι συνεδρίες αυτές μπορεί να είναι οποιαδήποτε μορφή άσκησης επιλέξετε. Μπορεί να είναι με kettlebells, σχοινάκι, burpees, ή ένας συνδυασμός κάποιου είδους κυκλικής άσκησης.

Το κλειδί για την προπόνηση HIIT είναι να συνειδητοποιήσετε ότι χρειάζεται έντονη προσπάθεια κατά τη διάρκεια της άσκησης, προκειμένου να αποκομίσετε τα αποτελέσματα. Μια καλή αρχή θα ήταν να ξεκινήσετε με 30 δευτερόλεπτα ολοκληρωτικής προσπάθειας ακολουθώντας από 90 δευτερόλεπτα ανάκαμψης και επαναλαμβάνοντας αυτό έως και 10 φορές σε μία προπόνηση. Κατόπιν μπορείτε να μειώσετε το χρόνο ανάπαυσης.

3. Κάνουν προπόνηση για τοπική απώλεια λίπους

Το τρίτο μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γυναίκες σχετικά με την απώλεια λίπους είναι οτι προσπαθούν να έχουν αποτελέσματα τοπικά. Πολλές πιστεύουν ότι για αδυνατίσουν μόνο στη κοιλιά ή στα πόδια και στα χέρια πρέπει να κάνουν άπειρους κοιλιακούς και εκτάσεις τρικέφαλων με έναν αλτήρα 2 κιλών. Αυτό δεν ισχύει.

Η απώλεια λίπους τοπικά δεν υφίσταται που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του λίπους από τους κοιλιακούς σας κάνοντας περισσότερα ροκανίσματα. Όταν καίτε λίπος, το σώμα σας δεν επιλέγει μια συγκεκριμένη περιοχή για να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα λίπους του, αλλά αντλεί από όλο το σώμα.

Μην προπονείστε για τοπική απώλεια λίπους παραμελώντας τις άλλες περιοχές του σώματός σας. Δουλέψτε όλο σας το σώμα και θα ευχαριστηθείτε περισσότερο το αποτέλεσμα που βλέπετε από ότι περνώντας όλο το χρόνο σας στο γυμναστήριο μην κάνοντας τίποτα άλλο παρά αερόβιο και κοιλιακούς.

Συμπέρασμα

Η απώλεια λίπους για μια γυναίκα δεν είναι τόσο περίπλοκη. Χρειάζεται μια λογική δίαιτα που να διατηρείται σταθερή, μια καλή προπόνηση με βάρη και αερόβια, σωστή αποκατάσταση και χρόνο.

Μην απογοητεύεστε αν δεν μπορείτε να δείτε άμεσα αποτελέσματα και μην κάνετε ακρότητες στη διατροφή ή την προπόνησή σας. Εμπιστευθείτε μόνο επαγγελματίες άσκησης και διατροφολόγους για να σας καθοδηγήσουν σωστά.

ΠΗΓΗ: fmh.gr